İstanbul Havalimanı Trendyol'un üssü olacak
Kanadalı yazar Marshall McLuhan kullanmıştı ilk kez 'küresel köy' kavramını. Elektronik iletişim araçlarının yaygınlaşması üzerine söylediği bu cümlelerin üzerinden yarım asırdan fazla bir zaman geçti. Sadece iletişim değil artık ürünlerin transferi açısından da dünya oldukça küçüldü. E-ticaret hayatımızı adeta kuşattı. Elimizde akıllı cihazlarla her an her yerde neye ihtiyacımız varsa onu sipariş edebiliyoruz. Şirketler de yatırımlarını ve üslerini artık hızla türeticiye ulaşabilecek yerlere konumlandırıyor. Dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol'un tercihi İstanbul Havalimanı oldu. Çünkü hız artık dünyamızın her şeyi... Trendyol'un gelecekle ilgili planlarını ise Doğu Avrupa'nın başkentlerinden Budapeşte'de dinledim... Zira dünya artık çok küçük!

Toygun ATİLLA
Budapeşte... Tarihi güzellikleriyle görülmeye değer bu şehir Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık kenti. Nüfus olarak Avrupa Birliği'nin dokuzuncu en büyük şehri ve Tuna Nehri üzerindeki ikinci en büyük şehir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilen ve bir buçuk asır Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinin altında bulunan Orta Avrupa'nın bu şehri, yatırım için ideal.
Bu fırsatı görenlerden biri de Türkiye’nin lider, dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol. E-ticaret platformunun Doğu Avrupa operasyonlarının birinci yılını doldurması dolayısıyla Budapeşte'deydim. Trendyol'un daveti üzerine gittim.
“Türkiye’deki üreticilerimizi, esnafımızı, KOBİ’lerimizi ve kalitesi tüm dünyada tescilli ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünlerimizi e-ihracat yoluyla dünya pazarlarında milyonlarca yeni müşteriyle buluşturuyoruz. Türk ürünlerinin dünyayla buluşması için köprü olmaya devam ediyoruz."
Bu sözler, Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin'e ait. Çağlayan Çetin, sohbetimiz sırasında yatırımlarıyla, planlarıyla, başarılarıyla ve beklentileriyle ilgili bilgiler paylaşıyor.
HEDEF: 8 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT, 55 MİLYON AKTİF KULLANICI
2030 yılına kadar ihracat hacmini 8 milyar doların üzerine çıkarmayı ve 18 milyonu yurtdışında olmak üzere 55 milyon aktif kullanıcıya ulaşmayı hedeflediklerini anlatıyor Trendyol'un başkanı.
Trendyol'un bu yıl için Doğu Avrupa bölgesi hedefini de paylaşıyor. Aktif kullanıcı sayısını 4 milyona, sipariş sayısını da 12 milyona ulaştırmak amacındalar.
Yeni pazarlar...
Irak, Ukrayna ve Özbekistan gibi ülkelere yönelik stratejileri var. Ortadoğu pazarında 6 milyon kullancıya sahipler.
TEKNOLOJİ, LOJİSTİK VE PAZARLAMAYA 1 MİLYAR DOLARI AŞKIN YATIRIM
Gelecek dönemdeki yatırımların odağında e-ihracat olmaya devam edecek. Şirket e-ihracattaki büyüme stratejisi için son 1 yılda teknoloji, lojistik ve pazarlama gibi alanlara 1 milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirdi:
"Ülkemizin üretim gücünü ve potansiyelini dünyayla buluşturmak en önemli hedefimiz. Bugüne kadar dijitalleşmesine katkıda bulunduğumuz ve mikro ihracat çözümlerimizle ihracatçı hale getirdiğimiz 120 binden fazla iş ortağımız bulunuyor. Ayrıca iş ortaklarımız son bir yılda 1,5 milyar dolardan fazla yurtdışı satış hacmi yarattı. Önümüzdeki dönemde 250 binden fazla satıcımızın tamamını e-ihracatçı yapmak için çalışıyoruz.”
Teknoloji dünyasındaki son gelişmelerin gelip kilitlendiği iki kelime: Yapay zeka...
Artık hiçbir şirket için olmazsa olmaz... Trendyol bu alanı da boş bırakmamış elbette. Çağlayan Çetin, Türkiye'nin ilk yerli yapay zeka dil modelini geliştirdiklerini söylüyor.
“Global pazarlarda rekabet etmek istiyorsanız taviz veremeyeceğiniz tek konu teknolojinizin iyi olması. Yüksek standartlarda çalışan bir teknolojik altyapınız olmalı ve bunun da sürekli geliştirmelisiniz. Girdiğimiz her pazarda kurduğumuz altyapı için ciddi ölçekte teknoloji ve yazılım geliştirmesi ihtiyacı oluşuyor. Biz bunu Türkiye'deki bulunan 2 binin üzerinde yazılım mühendisimizle gerçekleştiriyoruz. Yapay zeka ve veri analizleri başta olmak üzere geliştirdiğimiz teknolojilerle yeni bir ülkeye platform açarken çok hızlı hareket edebiliyoruz. Dış pazarda en önemli konulardan biri de dil. Her girdiğimiz ülkede, oranın yerel dilinde hizmet veriyoruz. Bu anlamda da Türkiye'deki ilk yerli yapay zeka dil modelini (LLM), Trendyol olarak biz oluşturduk. Böylece Denizli’deki bir üretici satış yapmak istediği ülkenin dilini bilmese de ürünlerini platforma yükleyebiliyor, gelen soruları yanıtlayabiliyor. Müşteri deneyimi anlamında da bu uygulama bize olumlu dönüş sağlıyor.”
E-ihracat için merkeziniz, üs olarak belirleyeceğiniz yer yadsınamayacak derecede önemli. Kara-deniz ve hava ulaşımına elverişli olmalı ki özellikle de hız açısından havayolu...
İSTANBUL HAVALİMANI'NDAKİ ÜS BI YIL TAMAMLANACAK
İstanbul Havalimanı İGA, Trendyol'un seçtiği yeni üs ve inşaat tamamlanmak üzere:
“Yeni e-ihracat üssümüz olarak konumlandıracağımız İstanbul Havalimanı IGA operasyon merkezimizin inşaatını bu yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Bu merkez ile uzun vadede şirketimizin kapsayıcı büyüme amacına ve 2030 hedeflerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.”
Faaliyetlerinde iş ortakları ve satıcılarıyla birlikte kapsayıcı büyüme anlayışını önceliklendirdiklerini kaydediyor Trendyol Grup Başkanı:
“Her girdiğimiz ülke bizimle beraber Türkiye'deki oluşturduğumuz lojistikten pazarlamaya ekosistemdeki tüm oyunculara da yeni iş alanları ve büyüme fırsatları getiriyor. Dolayısıyla tüm süreçlerimizi sadece kendimizi değil, bütün ekosistemi kendimizle beraber taşıdığımız bir kapsayıcı büyüme modeli olarak görüyoruz. Bizim görevimiz buraya gerekli yatırımları yaparak trafiği getirmek, teslimatı en iyi kalitede sağlayabilmek."
patronlardunyasi.com