İnterpol'den kara paranın fiziki veya sanal ortamdaki takibi için Gümüş renkli bülten
İnterpol, halihazırda yüzde 99 oranında takip edilemeyen suç gelirleriyle uluslararası boyutta daha etkin mücadele etmek için yepyeni bir bülten çıkardı. 'Kırmızı Bülten' uluslararası kaçakların izini sürerken 'Gümüş Bülten' ise sınır aşan kara paraya meydan vermeyecek. Pilot uygulama aşamasındaki Gümüş Bülten şimdilik Türkiye’yi kapsamıyor.
Feramuz ERDİN
Suçun sınır aşan nitelik kazanması başta İnterpol olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun harekete geçmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler (BM) 2024’ün son günlerinde siber suçlarla mücade için küresel bir mücadele safhası başlatırken, İnterpol de suçlular üzerindeki küresel baskısını artırmaya devam
ediyor.
SUÇTAN ELDE EDİLEN PARAYA ANINDA EL KOYACAK SİSTEM
İnterpol özellikle dolandırıcılık ve organize suç gelirlerinin anında dondurulması için test aşamasında olan bir çalışmayı 2024 yılı içinde yürürlüğe koymuştu. 'Global Rapid Intervention of Payments' (I-GRIP) yani 'Ödemelere Küresel Acil Müdahale' adı verilen projeyle suç gelirlerine anında el konmaya başlamıştı. I–GRIP projesinin kullanıldığı, 34 ülkeyi kapsayan ilk operasyonda 3 bin 500 kişi yakalanmış ve toplam 300 milyon dolarlık suç gelirine el konmuştu.
GÜMÜŞ BÜLTEN ATAĞI
İnterpol suç gelirlerinin ortaya çıkarılması, takibi ve el konulmasını sağlamak üzere yeni bir pilot uygulamaya geçerek bu kez de Gümüş Bülten uygulamasını hayata geçirdi. Buna göre organize suç örgütü üyelerinin fiziki ya da sanal ortamdaki mal varlıkları Gümüş Bülten takibine konu olacak.
SUÇTAN ELDE EDİLEN PARANIN YÜZDE 99’UNA ULAŞILAMIYOR
İnterpol Genel Sekreteri Valdecy Urquiza yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Özellikle suçtan elde edilen gelirlerin yüzde 99 oranında takip edilemediği düşünüldüğünde, sınır aşan organize suçlarda suç organizasyonlarının insan kaynağını ve suç gelirlerini ortaya dökmek büyük önem kazanmaktadır. Böylelikle örgütün suç işleme kapasitesi sekteye uğratılmaktadır. Bu gibi örgütlerin suç gelirlerinin hedef alınmasıyla İnterpol, bu suç ağlarını dağıtmayı ve bunların topluma olan zararlı etkilerini azaltmayı amaçlamaktadır.”
BÜLTEN VE DİFÜZYONUN FARKI
İnterpol’ün uluslararası operasyonun en önemli unsuru olan bülten ve difüzyonlar, bir amaç doğrultusunda ilgili ülke tarafından hazırlanan ve İnterpol aracılığıyla yayılan bilgi veya talep içeren belgelerdir. Bültenler İnterpol’e üye olan 196 ülkenin tamamına gönderilirken, difüzyonlar sadece ilgili ülkelere gönderilmektedir. Yani bültenler daha ziyade “genellik” arz ederken, difüzyonlar daha özel durumlar içindir.
HER RENGİN ANLAMI FARKLI
Kırımızı Bülten: Bir suçlunun, iade talebiyle uluslararası seviyede aranması ve tutuklanması için düzenlenen belgedir. Kamuoyunda “Porscheli katil” olarak da bilinen ve karıştığı ölümlü trafik kazası sonrasında olay yerindeki suç delillerini gizlediği iddia edilen annesi Eylem Tok ile birlikte yurtdışına
firar eden Timur Cihantimur ve annesi hakkında düzenlenmiştir. Haklarındaki Kırmızı Bülten üzerine ABD’de yakalanan ikilinin iade süreci devam etmektedir.
Sarı Bülten: Kayıp kişilerin uluslararası seviyede arandığı bültendir.
Mavi Bülten: Hakkında bir soruşturma yürütülen ancak uluslararası faaliyetleri hakkında daha detaylı bilgi talep edilen kişiler hakkında düzenlenir. Bu kişiler yakalanmaz, sınırdışı veya iade edilmez.
Yeşil Bülten: Toplum için zararlı işler yaptığından şüphelenilen veya bu konuda daha önceden hüküm giymiş kişiler hakkında düzenlenen bültendir. Takip altındaki kişinin bir ülkeye girişini engelleyebileceği gibi, o ülkeden sınırdışı edilmesine de neden olabilir.
Siyah Bülten: Kimliği tesbit edilemeyen cesetlerin, ilgili ülkelerin kendi veri tabanları ile karşılaştırmasını sağlamak üzere biyometrik verilerini içeren bültendir.
Turuncu Bülten: Üye ülkeleri kişilerin veya suç örgütlerinin muhtemel faaliyetleri veya yaratabilecekleri yakın tehlikeler konusunda uyarmak için düzenlenmiş olan bültenlerdir.
Mor Bülten: “Modüs Operandi” yani, bir bölgede yeni veya yaygın olarak işlenmeye başlayan bir suçun alışılagelmiş olmayan unsurlarını açıklayan ve üye ülkelerin önceden hazırlık yapmasını sağlayan bültendir.
Gümüş Bülten: Suç yoluyla elde edilen mal varlıklarının ortaya çıkarılması veya takibi için pilot uygulaması başlatılan bültendir. Etkin olarak uygulanması durumunda suçluların korkulu rüyası olması beklenmelidir.
Özel Bülten: BM Güvenlik Konseyi tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan kişilere özel bültendir.
patronlardunyasi.com