İnternetten satış için ürün güvenliği temas noktası kurma ve yerleşik işletmeci şartı getirildi
Ticaret Bakanlığı internetten satış için kuralları yeniden belirledi. Firmalar artık ürün güvenliği temas noktası kuracak. Daha sonra açıklanacak bazı ürün grupları içinse, Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulunması şartı getirildi. Bazı ürün gruplarında uygulanacağı açıklanan yerleşik işletmeci şartı, özellikle Çin’den ucuz ürün satışı yapan internet sitelerini direkt etkileyecek.
Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı, Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
ÜRÜN HAKKINDAKİ TÜM BİLGİLER YAYINLANMAK ZORUNDA
Yönetmeliğe göre, satış ilanlarında gerekli Türkçe uyarı ve güvenlik bilgileri ile işaretlerine yer verilmesi zorunlu hale geldi. Bakanlık bu maddeyi, “Bu sayede vatandaşlarımız internetten alışveriş yaparken fiziki bir mağazada olduğu gibi ürünü inceleyecek, gerekli işaretleri taşıdığını görebilecektir” diyerek açıkladı.
UYGUNSUZ ÜRÜNLER HEMEN KALDIRILACAK
Herhangi bir internet sitesinde uygunsuz ürünlerin satıldığı tespit edilirse, 24 saat içerisinde satış ilanının kaldırılması gerekiyor. Bakanlık bu maddeyi, “24 saat içerisinde talep yerine getirilmezse ilgili ilana erişim engellenecektir” diyerek açıkladı.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ TEMAS NOKTALARI GELİYOR
Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına imkan sağlayan platformlar, 'Ürün Güvenliği Temas Noktası' belirleyecek. Bakanlık bu maddeyi, “Vatandaşlarımız, bu temas noktalarından ürünlerin güvenliği ve uygunluğu ile ilgili şikâyet ve bildirim yapabilecektir” diyerek açıkladı.
YERLEŞİK İŞLETMECİ ŞARTI GELDİ
Yönetmelikteki en önemli madde ise, bazı ürünlerin piyasaya arzında Türkiye'de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulunması şartı getirilmesi oldu. Bakanlık bu maddeye ise, “Bu şartı sağlamayanlar Türkiye'ye satış gerçekleştiremeyecektir. Bu ürün grupları, Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanmaktadır” açıklaması yaptı.
YURT DIŞINDAN ALIŞVERİŞE LİMİT VE VERGİ GELMİŞTİ
Son yıllarda, özellikle Çin’deki üreticilerin mallarını pazarlayan internet sitelerine Türkiye’den sipariş yağmıştı. 6 Ağustos 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, yurt dışı sitelerden sipariş edilen ürünlerin vergilerinde yüzde 66 ila yüzde 100 oranında artış yapıldı. Alışveriş limiti ise 150 Euro'dan 30 Euro'ya indirildi.
patronlardunyasi.com