İngiltere'deki Türk vatandaşlarının vize sorunları parlamentoda
İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarının vize sorunları İngiliz parlamentosunda görüşüldü

İlk olarak söz alan T. C. Londra Büyükelçiliği Çalışma Ateşesi Ayşegül Yeşildağlar, Ankara Anlaşması ve Avrupa Adalet Divanı'nda 1980 yılından itibaren açılan Ankara Anlaşması ile ilgili davalar hakkında bilgi verdi. Ankara Anlaşması'nda yer alan maddeleri ve Türk vatandaşlarının yararlanabileceği hakları, bir saat süren bir sunum ile anlatan Yeşildağlar, 1980 yılından itibaren görülen 36 davanın her birinin sonucunda, Türk vatandaşlarının yasal haklarının daha da ileriye gittiğine dikkat çekti. Yeşildağlar, özellikle 6 Numaralı Madde'ye değinerek ve bu maddeyi temel alarak, İngiltere'ye yasal yollardan giriş yapmış olan Türk vatandaşlarının, uygun ve eksiksiz belgeleri sağlaması durumunda Ankara Anlaşmasına başvurma haklarının olduğunu vurguladı. Yeşildağlar ayrıca, Ankara Anlaşması ile vize alan Türk vatandaşlarının, İngiltere'de, sosyal güvenlik haklarından yararlanabilme haklarının olduğunu da sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz ay Avrupa Adalet Divanı'nda sonuçlanan ve İngiliz basınının da oldukça dikkatini çeken davalardan biri olan Ezgi Payır ve Birol Öztürk'ün davalarında, dava vekili olan Simon Cox da, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın göçmenlere olan tutumunu eleştirdiği konuşmasında, İngiltere'ye, hangi tür vize ile girilmiş olmasından daha öncelikli olan kuralın, yasal yoldan giriş yapmak olduğunu ifade etti.
İngiltere'de çocuk bakıcısı vizesi ile yaşayan Ezgi Payır ve öğrenci vizesi ile giriş yapmış olan Birol Öztürk, çalışma ve oturma izinlerinin talepleri İngiliz İçişleri Bakanlığı tarafından reddedilince, Avrupa Adalet Divanı'na başvurmuş, 24 Ocak günü benzer başvuruları da değerlendiren Komisyon, çocuk bakıcıları ve öğrencilerin İngiltere'de 1 yıl bulunduktan sonra Ankara Anlaşması'ndan yararlanarak işçi statüsüne geçmelerine onay vermişti.
Toplantıya katılan bir diğer dava vekili ise, Mehmet Darı ve Veli Tüm isimli vatandaşların davasına bakan Nicola Rogers oldu. Rogers özellikle, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın Türk vatandaşlarının yaptığı vize başvurularında, Avrupa Adalet Divanı'ndan görüş almayı beklemesini eleştirdi. Belgelerin eksik ya da sahte olmaması gerektiğine dikkat çeken Rogers, geçtiğimiz yıllarda İçişleri Bakanlığına yapılan başvuruların yüzde 85'inin reddedildiğini, ancak bunda tek suçlunun Bakanlık olmadığını belirtti. Eksik ve gerçeklikten uzak hazırlanmış belgelerin, aynı belgelerle başvuru yapanların olduğunu ifade eden Nicola Rogers, Bakanlık tarafından bu tür başvuruların kolayca dikkat çektiğini ve şüpheye yol açtığını söyleyerek, bunlara başvurulmaması gerektiğini vurguladı.
Toplantıyı Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli, KKTC'nin Londra temsilcisi Dilek Yanık Yavuz, İngiltere'ye öğrenci ya da çocuk bakıcısı (Au Pair) olarak gelen gençler de izledi.