İlbak Holding'in Şekerbank'ta hisse alacağı haberinin ardından tavan fiyata çıktı

İlbak Holding'in Şekerbank'ta hisse alacağı haberinin ardından tavan fiyata çıktı

İlbak Holding’in Şekerbank’ta hisse alacağı haberinin ilk kez PD’de yer almasının ardından sabah seans açılır açılmaz tavan fiyata çıktı ve hisseler yüzde 9.79 değer kazandı. 

İlbak Holding'in Şekerbank'ta hisse alacağı haberinin ardından tavan fiyata çıktı
16px
24px
28.06.2024 11:22Güncelleme: 28.06.2024 11:48
ABONE OLgoogle

Borsa DEDEKTİFİ

PD’nin dün akşam İlbak Holding’in Şekerbank’ta hisse alacağını yazmasının ardından borsa çevrelerinde ana gündem bu haber oldu.

Haberden kısa bir süre sonra Şekerbank’tan KAP’a yapılan açıklamada, “Bankamıza yapılan bildirim uyarınca, Samruk-Kazyna Invest LLP'nin sahibi olduğu ve Bankamızın ödenmiş sermayesinin yüzde 12,06'sına tekabül eden hissenin İlbak Holding A.Ş.'ye devrine ilişkin olarak, Taraflar, diğer koşulların yanında öncelikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun onayı şartına bağlı olmak kaydıyla anlaşarak süreci başlatmışlardır” denildi.

Güne bu haberin etkisiyle başlayan Şekerbank hisseleri seans açılır açılmaz tavan fiyata çıktı ve hisseleri yüzde 9.79 değer kazanarak 4.60 TL’ye çıktı. Son hisse fiyatına göre Şekerbank’ın piyasa değeri 11.5 milyar TL’ye (350 milyon dolar) yükseldi. Bu rakamlara göre İlbak Holding’in alacağı açıklanan hisselerin piyasa değeri de 1 milyar 387 milyon TL’ye denk geliyor. Söz konusu hisselerin devri başta BDDK olmak üzere gerekli izinler alındıktan sonra gerçekleşecek. 

Şekerbank’ta Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam S.G..Y.S. Vakfı’nın yüzde 30.62, Şekerbank Türk Anonim.Şirket Pers.Sos.Sig.San.Vakfı’nın yüzde 6.59 payı bulunuyor. Bankanın yüzde 50.73’ü de halka açık. Şekerbank Ortaklık Yapısı kapsamında ortaklık sermayesinde hiçbir imtiyazlı pay yer almıyor. İlbak Holding’in alacağı yüzde 12.06 payı artırıp bankada söz sahibi olup olmayacağı şu an en çok merak edilen konu. 

PİYASA DEĞERİ YARIYA İNDİ

Şekerbank’ın yüzde 34’lük hissesini Haziran 2006’da, Kazak BTA satın almıştı. Alım bedeli 260 milyon dolar olarak açıklandı. 2008’deki kriz sonrası BTA’ya, Kazak Hükümeti el koydu. Kazak varlık fonu Samruk-Kazyna 2009’dan itibaren BTA’nın yeni sahibi oldu. 2014 yılında Samruk Kazyna, yüzde 97.26 oranında paya sahip olduğu BTA Bank hisselerinin yüzde 47.97’sini Kazkommertsbank JSC'ye, yüzde 46.50'sini Kenges Rakishev'e devretti. Daha sonra Kazak ortakların yaptıkları satış sonrasında bankadaki payları yüzde 12.06’ya indi. Kazakların hisse aldığı dönemde Şekerbank’ın piyasa değeri 764 milyon dolara denk geliyordu. Bugünkü fiyat ile karşılaştırıldığında piyasa değerinin neredeyse yarıya indiği görülüyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde