İklim krizi kakao üretimini düşürdü, çikolata fiyatlarını rekor seviyeye çıkardı

İklim krizi kakao üretimini düşürdü, çikolata fiyatlarını rekor seviyeye çıkardı

Araştırmalar, Batı Afrika’daki aşırı sıcaklıkların kakao üretimini düşürdüğünü ve çikolata fiyatlarını rekor seviyelere çıkardığını gösteriyor. Fildişi Sahili ve Gana’da sıcaklıklar son yıllarda optimum seviyeyi aşarken, kuraklık ve düzensiz yağışlar hasat verimini olumsuz etkiliyor.

İklim krizi kakao üretimini düşürdü, çikolata fiyatlarını rekor seviyeye çıkardı
16px
24px
14.02.2025 15:10Güncelleme: 14.02.2025 15:19
ABONE OLgoogle

Araştırmacılar, küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştiren Batı Afrika bölgesinde iklim krizinin haftalarca süren yüksek sıcaklıklara yol açtığını, hasadı olumsuz etkilediğini ve muhtemelen çikolata fiyatlarında rekor seviyelere ulaşıldığını söyledi.

KAKAO FİYATLARI ARTTI

Bölgedeki çiftçiler son yıllarda üretimin düşmesine neden olan sıcaklık, hastalık ve olağan dışı yağışlarla mücadele ediyor. Düşüş, kakao ağacının çekirdeklerinden üretilen ve çikolatanın ana maddesi olan kakaonun fiyatında artışa neden oldu.

Son yayınlanan raporda, "öncelikle petrol, kömür ve metan gazı yakılmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin, Fildişi Sahili , Gana, Kamerun ve Nijerya gibi yerlerde daha sık görülen yüksek sıcaklıklara yol açtığı" belirtildi.

FİLDİŞİ SAHİLİ VE GANA'DA BELİRGİN

Bağımsız araştırma grubu Climate Central tarafından yapılan çalışmada, bu eğilimin özellikle kakaonun en büyük iki üreticisi olan Fildişi Sahili ve Gana'da belirgin olduğu tespit edildi.

Batı Afrika'daki 44 kakao üretim bölgesinden alınan verileri ve bilgisayar modellerini kullanan araştırmacılar, günümüz sıcaklıklarını küresel ısınmadan etkilenmeyen bir dünyanın karşıt olgusuyla karşılaştırdılar.

Araştırmacılar, bu bölgelerin kakao ağaçları için optimum kabul edilen seviyenin üzerinde, yani 32 santigrat derecenin (89,6 F) üzerinde sıcaklıklarla karşılaşma olasılığını araştırdılar.

Raporda, son 10 yılda küresel ısınmanın, Ekim ve Mart ayları arasındaki ana yetiştirme sezonunda Fildişi Sahili ve Gana'da 32 santigrat dereceyi aşan üç hafta daha sıcaklıklara neden olduğu hesaplandı.

GEÇEN YIL KÜRESEL ÇAPTA EN SICAK YIL OLDU

Geçtiğimiz yıl, küresel çapta kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. Analiz edilen alanların üçte ikisinde, küresel ısınmanın en az 42 gün boyunca sıcaklıkları 32 santigrat derecenin üzerine çıkardığını buldular.

Araştırmacılar, "Aşırı sıcakların hasat miktarı ve kalitesinin azalmasına neden olabileceğini" söyledi.

VAROLUŞSAL TEHDİT

Mississippi Eyalet Üniversitesi'nden Profesör Narcisa Pricope, kakao üretim bölgelerindeki giderek artan kuraklık koşulları nedeniyle ürünün "varoluşsal bir tehdit" altında olduğunu söyledi.

Pricope, "Kuraklığa karşı kolektif eylem sadece çikolatayı kurtarmakla ilgili değil; gezegenin yaşamı sürdürme kapasitesini korumakla ilgilidir" dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde