Gurbetçi CEO'lar dönmek istiyor
ABD'de üst düzey pozisyonda çalışanlar aldıkları maaşın yarısına Türkiye'ye gelmeye razı
Yurtdışında çalışan birçok Türk'ün hayali bir gün eve dönmek. Ancak ABD'de yaşanan kriz bu hayalleri öne aldırıyor. DATA Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya ABD'de çok üst düzey pozisyonda olup da aldıkları maaşın yarısına Türkiye'de çalışmayı tercih edecek birçok Türk yöneticinin kendilerine CV ile başvurduğunu söyledi.
Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in Merrill Lynch'teki pozisyonu gibi çok üst düzeyde ve uzmanlıkta olan kişilerin CV'lerinin dahi ellerinde bulunduğunu belirten Altunkaya, “Sadece 10 günde normal uzmanlıktan üst yöneticilere kadar kişilerin gönderdiği 1500 CV elimize geçti. Türkiye'de de bir kriz var ancak firmalar onların uzmanlıklarından, deneyimlerinden faydalanmak isteyebilir” diye konuştu.
ÇALIŞANLAR DA ÜMİTSİZ
Genelde finans sektöründe çalışanların gönderdiği CV'lerin arasında Merril Lynch, Lehman Brother gibi şirketlerde çalışıp işsiz kalanların da olduğunu belirten Altunkaya, “Halen bir işte çalışıp geleceğinin belirsiz olduğunu düşünen de başvuruyor. Ekmek yok, iş yok. Orada yapacak bir şeyi kalmamış. Bu yüzden daha farklı koşullara razı olup burada çalışmayı tercih ediyorlar. Orada çok üst düzey bir yönetici yılda 400 bin dolar civarında kazanıyor. Tabii bu rakamı o ülkenin şartlarıyla değerlendirmek gerekir. Ancak Türkiye'de en üst düzey yöneticiler 200 bin dolar alıyor. Gelmek isteyen bu rakama ve buranın koşullarına razı” dedi. Hepsine birden iş bulunamayacağına da dikkat çeken Altunkaya, yurtdışı deneyiminin, kalifiyeliğin çok üst düzey yöneticiler için avantaj olacağını da söyledi.
Türkiye'ye kriz 6 ay sonra gelir
ALTUNKAYA, krizi şöyle değerlendirdi: “Avrupa ve ABD'de yaşanan krizin yarattığı tsunami dalgası henüz ülkemizi vurmadı. 6 ay sonra gerçek krizi göreceğiz. Maalesef yine işten çıkarmalar olacak. Kapanmalar da yaşanabilir. Üretim sektörü özellikle KOBİ'ler, otomotiv ve inşaat çok etkilenecek. Finans sektörü ise 2001'deki gibi etkilenmeyecek. Sağlık, medya gibi hizmet sektörleri ise daha az yarayla bu süreci yaşayacak.”
Türkan Yılmazer/Akşam