Güney Kore istihbaratından, DeepSeek'e ağır suçlamalar

Güney Kore istihbaratından, DeepSeek'e ağır suçlamalar

Güney Kore istihbaratı, Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek’in kullanıcı verilerini aşırı derecede topladığını ve farklı dillerde çelişkili yanıtlar verdiğini iddia etti. Uygulamanın sohbet kayıtlarını aktardığı, bireyleri tanımlayabilecek veriler topladığı ve Çinli sunuculara ilettiği öne sürülüyor.

Güney Kore istihbaratından, DeepSeek'e ağır suçlamalar
16px
24px
10.02.2025 14:45Güncelleme: 10.02.2025 14:51
ABONE OLgoogle

Güney Kore'nin istihbarat servisi, Çin merkezli yapay zeka uygulaması DeepSeek’in kullanıcı verilerini "aşırı derecede" topladığını ve girilen tüm verileri kendini eğitmek için kullandığını iddia etti.

Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), uygulamanın 'Çin'in ulusal gurur meselesi' sayılabilecek konularda verdiği yanıtların da soru işareti yarattığını belirtti. 

Geçtiğimiz hafta hükümet kurumlarına bir uyarı gönderen NIS, DeepSeek’in diğer üretken yapay zeka hizmetlerinden farklı olarak sohbet kayıtlarını aktarma özelliğine sahip olduğunu açıkladı.

Açıklamada, "Bu uygulama, bireyleri tanımlayabilecek klavye giriş kalıplarını toplama ve volceapplog.com gibi Çinli şirketlerin sunucularına iletme işlevini içeriyor" denildi.

Güney Kore'deki bazı devlet kurumları, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek uygulamaya erişimi engelledi. Güney Kore, bu konuda Avustralya ve Tayvan gibi ülkelerle birlikte hareket etti.

FARKLI DİLLERE GÖRE, FARKLI CEVAPLAR

NIS DeepSeek’in, reklamcılara kullanıcı verilerine sınırsız erişim sağladığını ve Güney Koreli kullanıcıların verilerini Çin’de depoladığını öne sürdü.

Kuruma göre, Çin yasalarına göre bu veriler hükümetin talebi halinde erişime açılabilir. Ayrıca DeepSeek’in belirli konulara yönelik yanıtlarının kullanılan dile bağlı olarak değiştiği de vurgulandı.

Örnek olarak, uygulamanın kimçinin kökenine ilişkin verdiği farklı yanıtlar gösterildi. NIS, "Korece sorulduğunda kimçinin Kore’ye ait olduğu söylendi, ancak aynı soru Çince sorulduğunda kökeninin Çin olduğu belirtildi" ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Pekin’in veri gizliliğine büyük önem verdiğini ve yasalar çerçevesinde koruduğunu söyledi.

Sözcü, "Çin hükümeti, hiçbir şirketten veya bireyden yasaları ihlal edecek şekilde veri toplamasını ya da depolamasını istemez" ifadeleri kullanıldı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde