Güllük Marinası'na çevre onayı: 260 yat kapasiteli olacak
Muğla'nın Milas İlçesinde bulunan Güllük Limanı’nda ICC Güllük Marina İşletmeciliği A.Ş. tarafından planlanan 260 yat kapasiteli yeni marina projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” kararı verildi.
KENAN GÜRBÜZ
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Limanı’nda ICC Güllük Marina İşletmeciliği A.Ş. tarafından 260 yat bağlama kapasitesine sahip “Güllük Yat Limanı” projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje için Şubat 2023’te Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.
Bu kapsamda 16 Mart 2023 tarihinde Güllük Mahallesi’nde Halkın Katılımı Toplantısı (HKT) yapıldı. Projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporu verildi. Raporda, proje hakkında şu bilgilere yer verildi:
"ICC Güllük Marina İşletmeciliği A.Ş. tarafından, Muğla İli, Milas İlçesi, Güllük Mahallesi, 301 ada, 1 nolu parsel üzerinde, denizde (tekne büyüklüklerine göre değişebilmekle beraber) en fazla 260 yat bağlama kapasitesine sahip Güllük Yat Limanı projesi yatırımı planlanmaktadır. Mevcut durumda söz konusu parselde Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye (TDİ) ait 173,2 metre uzunluğunda iki yanaşma yeri, 1 adet iskele ve 4.234 m² taş dolgu alanı (358,9 m rıhtım) bulunmaktadır.
Planlanan proje kapsamında mevcut durumda bulunan iskele sökülerek kaldırılacak olup4.234 m² taş dolgu alanı ise korunacaktır. Sökülecek yapıların yerine; 325 m Ana Dalgakıran, 156 m Tali Dalgakıran, toplam 967 m Yüzer İskele (4 Yüzer İskele, Ana Yüzer İskele ve KıyıyaParalel Yüzer İskele), 120 m Sahil Güvenlik İskelesi, toplam 4.357 m² Rıhtım (Rıhtım 1 ve Rıhtım 2) inşa edilmesi planlanmaktadır.
Planlanan iskelelerin denize olan uzantısının bitim noktasında deniz 14 m, dalgakıranların denize olan bitim noktasında ise deniz 17 m derinliktedir.
1981 yılında işletmeye alınan Güllük İskelesi, 2006 yılına kadar, bölgeden çıkarılan feldspat madeni ihraç eden firmalara yükleme-boşaltma, pilotaj, tartı, atık ve tatlı su satışı hizmetleri vermiştir. Ancak limanının hareket kabiliyetinin az ve iskelesi ile geri sahasının dar olması, yağlı atık alım tesisinin kurulabilmesi için liman dahilinde yeterli uygun saha bulunmaması ve şehir merkezine getirdiği kamyon trafiği sebebiyle Yüksek Planlama Kurulu’nun 28.12.2004 tarihli kararıyla mevcut limanın 5 km kuzeyine yeni bir yük limanı inşa edilmesine karar verilmiştir.
2006 yılında Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edilen Güllük Gemi Yanaşma İskelesi’nin tamamlanmasıyla birlikte, yükleme ve boşaltma hizmetleri yeni limanda verilmeye başlanmış olup bu süreçten sonra TDİ Güllük İskelesi ticari bir amaçla kullanılmamış, yalnızca Sahil Güvenlik botları ve askeri gemiler iskeleye yanaşmıştır. Mevcut durumda atıl bulunan TDİ Güllük İskelesinin, stratejik konumundan ve coğrafi avantajlarından en üst düzeyde yararlanabilmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Yat Limanına dönüştürülmesine ilişkin imar planı çalışması yürütülmüştür."
patronlardunyasi.com