Dolar
38,4417
0,03%
Euro
43,9097
0,04%
Sterlin
51,5634
-0,17%
Bitcoin
3.647.650
0,38%
BİST-100
9.260,62
-0,50%
Gram Altın
4.091,025
-0,99%
Gümüş
33,43
0,80%
Faiz
48,24
-0,21%

Çin'den Boeing alımını durdurma kararı sonrası ABD'ye zeytin dalı

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin havayollarının Boeing uçaklarını teslim almayı durdurmaları yönündeki kararın ardından, Pekin'in Amerikan firmalarıyla normal ticari iş birliğini sürdürmeye istekli olduğunu belirtti.

29.04.2025 11:35Güncelleme: 29.04.2025 11:42
Çin'den Boeing alımını durdurma kararı sonrası ABD'ye zeytin dalı
16px
32px

Bugün yapılan açıklamada, Çin Ticaret Bakanlığı, ABD tarifelerinin Çin havayolları ve Boeing üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, ABD hükümetinin ticaret ve yatırım için daha istikrarlı, öngörülebilir bir ortam yaratması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, "ABD'nin gümrük vergilerini uygulaması, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını ciddi şekilde tehdit etmekte, uluslararası hava taşımacılığı pazarını sekteye uğratmakta ve birçok şirketin ticaret ve yatırım faaliyetlerini engellemektedir" denildi.

Bu açıklama, Çin'in bu ay başında havayollarına Boeing jetleri için yeni sipariş vermemelerini ve halihazırda sipariş ettikleri uçakları teslim almadan önce onay almalarını istemesinin ardından yapıldı.

Boeing, Çin ile ABD arasında devam eden ticaret savaşının merkezinde yer alan en büyük Amerikan şirketlerinden biri. ABD Başkanı Donald Trump, Çin ürünlerine %145 gümrük vergisi koyarken, Pekin buna karşılık Amerikan mallarına %125 vergi uygulamıştı. Ayrıca Çin, birçok ABD firmasını ticaret kontrol listelerine almış ve kimya devi DuPont hakkında tekel karşıtı bir soruşturma başlatmıştı.

Analistler, yüksek tarifelerin Çin'in ABD yapımı uçakları ithal etmesini zorlaştırdığını ve teslimatların durdurulmasının ardından Boeing'in, Çin havayollarına yönelik uçakları geri göndermeye başladığını belirtiyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı#ABD
benzer haberler
Gümrük vergileri nedeniyle dünya çapındaki iş insanlarına zor günden geçirten Trump, icraatlerini anlatmak için ABD’li patronları saraya davet etti
Gümrük vergileri nedeniyle dünya çapındaki iş insanlarına zor günden geçirten Trump, icraatlerini anlatmak için ABD’li patronları saraya davet etti