İhracatta duraklama sinyalleri

İhracatta duraklama sinyalleri

Temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, düşük bir oranda, yüzde 1.1 oranında artarak 5 milyar 726 milyon dolar oldu.

İhracatta duraklama sinyalleri
16px
24px
01.08.2005 19:02
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Trabzon Limanı'nda düzenlenen program ile Türkiye'nin ihracat rakamlarını açıkladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, burada yaptığı konuşmada, Temmuz ayı ihracat artışının geçen sene gerçekleşen yüzde 33,9'luk artışa göre oldukça düşük kaldığını ifade etti. Bu ivme kaybının 2005 Ocak-Temmuz ihracat artışı olan yüzde 17,17 oranı ile 2004 yılı aynı dönemde gerçekleşen yüzde 35,3 olan ihracat artışı ile karşılaştırıldığında kendini belli ettiğini ifade eden Satıcı, bunun yanında, 12 aylık ihracatın ise yüzde 22,9'luk artışla 70 milyar 45 milyon dolara ulaşmasının oldukça sevindirici olduğunu kaydetti.

Satıcı, Temmuz ayı ihracatı içerisinde yüzde 11,2'lik bir paya sahip olan tarım sektörü ihracatındaki artışın, yüzde 18,4 oranında gerçekleşirken, tarım sektörü içerisinde en fazla ihracat artışlarının yüzde 132,2 ile zeytin ve zeytinyağı ile yüzde 91,9 ile fındık ve mamulleri, yüzde 16,4 ile kesme çiçek sektörlerinde gerçekleştiğini belirtti. Rusya Federasyonu ile yaşanan sorunların henüz yeni çözülmesinden dolayı yaş meyve sebze sektörünün ihracatının geçen sene gerçekleşen değeri aşamadığına işaret eden Satıcı, bunun yanında tarım sektöründe meyve ve sebze mamulleri ile kuru meyve ve mamulleri ihracatının, azalma yaşanan diğer sektörler olduğunu kaydetti. Oğuz Satıcı, şöyle dedi:

"Türkiye ihracatının yüzde 86,4'ünü gerçekleştiren Sanayi Sektörün aylık ihracatımızda yüzde 1,1'lik bir azalma yaşanmış ve rakam 4.949 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Sanayi sektörü 2001 yılından bu yana 2002 yılı Şubat ayı haricinde ilk defa aylık ihracatta bir azalma yaşamıştır. Yedi aylık rakama baktığımızda sanayi sektörü ihracatı yüzde 15,7 artışla 35.376 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. En büyük ihracat artışı yüzde 23,9 ile halı sektöründe görülürken, bu sektörü yüzde 22,1 ile kimya sektörü, yüzde 3,3 ile çimento ve toprak ürünleri, yüzde 2,3 ile elektrik elektronik ürünleri ve yüzde 0,5 ile tekstil ve hammaddeleri sektörleri izlemiştir. Söz konusu sektörlerin dışında kalan diğer bütün sanayi sektörlerinde aylık ihracatta azalmalar yaşanmıştır. En büyük azalma yüzde 16,7 ile demir ve demirdışı metallerde yaşanırken, diğer sanayi ürünlerinde yüzde 13,1, taşıt araçları ve yan sanayi sektöründe yüzde 5,1, deri ve mamulleri sektöründe yüzde

2.7, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe yüzde 1,8 değerli maden ve mücevheratta ise yüzde 1,1'lik azalma yaşanmıştır. Tekstil sektörü ihracatında yaşanan azalma geçen ayki azalmanın ardından sektör ihracatının yönünün durağanlaştığını ifade etmektedir."

Satıcı, ayrıca, madencilik sektörü ihracatının ise emin adımlarla ihracatını ileriye taşıdığına dikkat çekerek, aylık bazda yüzde 16,6, yedi aylık yüzde 31,4 artışla madencilik sektörü ihracatının istikrarlı bir artış trendini yakaladığının görüldüğünü söyledi.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, daha önce yapılan uyarıların dikkate alınmaması neticesinde ihracatın son dört yılda yakaladığı artış trendinin Temmuz ayında kendisini durgunluğa bıraktığını ve ilk defa 10 sektörün bir ay içerisinde ihracat kaybı yaşadığını vurguladı. Satıcı, özellikle sanayi sektöründe yaşanan gerilemenin otoriteleri ciddi biçimde düşündürmesi gerektiğnii kaydetti.

Mustafa Yağmurlu/Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde