Dolar
38,191
0,28%
Euro
44,1269
1,94%
Sterlin
51,2321
1,00%
Bitcoin
3.323.962
2,40%
BİST-100
9.321,64
0,05%
Gram Altın
4.199,041
3,33%
Gümüş
32,64
0,71%
Faiz
48,12
-0,48%

Erdoğan'dan Afrika'da 'ucube heykel' çıkışı

Erdoğan, Senegal'de Fransa'nın gönderdiği heykeli görünce Senegalli yetkililere, "Bunu Fransa'ya geri göndermek lazım" dedi.

10.01.2013 18:01
Erdoğan'dan Afrika'da 'ucube heykel' çıkışı
16px
32px

Başbakan Erdoğan, Senegal'de köle ticaretinin sembolü Goree Adası'na yaptığı ziyarette Fransa'nın gönderdiği heykeli görünce Senegalli yetkililere, "Bunu Fransa'ya geri göndermek lazım" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Afrika seyahatinin son durağı olan Senagal’de Afrika’daki köle ticaretinin sembolü Goree Adası’nı ziyaret etti.

Adada yerel dans gösterisiyle karşılanan Erdoğan, torunları için hediyelik eşya satın aldı. Erdoğan, bağımsızlığından sonra hükümet tarafından satın alınan ve müzeye dönüştürülen evlerde, Amerika’ya satılmadan önce tutulan kölelerin kaldığı odaları dolaştı. Erdoğan, kölelerin ayak ve boyunlarına takılan zincirleri inceledi.

BU HEYKELİ FRANSA'YA GERİ GÖNDERİN

Erdoğan en çok “Dönüşü Olmayan Kapı”dan etkilendi. Köle evinin okyanusa bakan bu kapısından köleler gemilere gönderiliyor ya da denize atılarak öldürülüyordu. İlginç diyalogların geçtiği ziyarette Erdoğan tepkisini, giyotine giden bir köleyi anlatan heykeli görünce gösterdi. Erdoğan, “Bu heykeli aslında Fransa’ya geri göndermek lazım” dedi.Başbakan Erdoğan, 8 Ocak 2011'de Kars'ta 'İnsanlık Anıtı' heykeli için de 'ucube' demiş ve heykel yıkılmıştı.

İŞ FORUMU'NDA KONUŞTU

Başbakan Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Formu'nda da bir konuşma yaptı.

Senegal ve Türkiye'nin tarihte birçok defa karşılaştığını, bu karşılaşmanın kucaklaşma olduğunu belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

"Afrika'ya gelenler hiçbir şey vermedikleri gibi elmasları alıp gittiler, yetmedi altınları aldılar, yetmedi yer altındaki madenleri aldılar. Hırsları yüzünde Afrika'yı kuruttular. Bütün maddi zenginlikleri aldıkları gibi Afrika insanını bile gasp ettiler. Batı emperyalizmi budur. Ama buradan götürülen başka bir değer daha var. Bu ülkeler Afrika'dan asker ticareti de yaptılar. Afrika'nın genç, güçlü, cesur insanlarını uzak coğrafyalara savaşmaya götürüldüler. 1915 senesinde Senegalliler'i Osmanlı'ya karşı savaşmaya götürüldüler. Buradan götürülürken onlara, Osmanlı'nın yanında savaşmaya gittikleri söylendi. Senegalli askerle savaştıkları karşı tarafta ezan sesini duydular ve silahlarını bıraktılar. Senegal ile Türkiye arasında böyle hazin ve dramatik bir karşılaşma var. Orada kardeşlerini gördüler ve savaşmayı reddederek kahraman oldular. Bizim bu kahramanlık hikayelerini bugünlere taşımamız gerekiyor."

'250 MİLYON DOLARA ULAŞIR MIYIZ? OUI!'

Türkiye ve Senegal'in müteahhitlik ve savunma sanayinde müşterek faaliyetler yapabileceklerini dile getiren Erdoğan, 130 milyon dolarlık ticaret hacmini yetersiz bulduğunu ifade etti. 'Bunu 250 milyon dolara çıkaralım.' çağrısı yapan Erdoğan, salondaki işadamlarından gelen Fransızca 'evet' (oui –vıy) sözünü tekrar ederek, 'Evet, cevap geldi. Vıy. Yakalarız.' dedi.

MUSA SOW'A, "SENEGAL'E FRANSIZ KALMA' ÇAĞRISI

Türkiye'deki Senegalli futbolcuların da iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağladığını belirten Erdoğan, Fenerbahçeli Musa Sow'u kahvaltıda ağırladığını hatırlattı. Sow'a 'Fransa'ya takılıp kalma, Senegal'i ihmal etme. Senegal'e sık sık git.' tavsiyesinde bulunduğunu aktaran Erdoğan, 'Bazıları buradan Fransa'ya gidip Senegal'e Fransız kaldılar.' diye konuştu.

TORUNLARINA HEDİYE ALDI

Adada yerel dans gösterisiyle karşılanan Erdoğan, torunları için hediyelik eşya satın aldı. Erdoğan, bağımsızlığından sonra hükümet tarafından satın alınan ve müzeye dönüştürülen evlerde, Amerika’ya satılmadan önce tutulan kölelerin kaldığı odaları dolaştı. Yetkililerden, kölelerin Amerika’ya gönderilmeden önce 3-6 ay arasında bu evlerde yaşlarına ve cinsiyetlerine göre tutuldukları bilgisini alan Erdoğan, kölelerin ayak ve boyunlarına takılan zincirleri inceledi.

ERDOĞAN'IN KALDIRILMASINI İSTEDİĞİ HEYKEL DÜNYA MİRASLARI LİSTESİNDE

Erdoğan’ın kaldırılmasını istediği heykelin bulunduğu Köleler Evi müzesi, UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Her yıl 200 binden fazla turist çeken müzenin ziyaretçilerinin büyük bölümünü, köle soyundan gelen Afrikalılar oluşturuyor. Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği bölüm ise milyonlarca kölenin Afrika’dan ayrılmadan önce son kez geçtiği “Dönüşü Olmayan Kapı” isimli yapı.

benzer haberler
Bosna Hersek'te çalışma koşullarını protesto eden kamyon ve TIR şoförleri Saraybosna'da geçit yaptı
Bosna Hersek'te çalışma koşullarını protesto eden kamyon ve TIR şoförleri Saraybosna'da geçit yaptı