Dolar
37,9832
-0,03%
Euro
41,1353
0,30%
Sterlin
49,2825
-0,05%
Bitcoin
3.246.830
-2,28%
BİST-100
9.659,48
0,49%
Gram Altın
3.767,693
0,93%
Gümüş
34,22
-0,77%
Faiz
51,01
0,00%

Enerji güvenliğinde ilk adım atıldı: Yerli LFP batarya hücresi üretimi yolda

Aksa Enerji’nin, depolamalı yenilenebilir enerji santralleri arasında ön lisans sürecini tamamlayarak üretim lisansını almaya hak kazanan ilk şirket olmasıyla birlikte, Türkiye artık enerji güvenliğinde bambaşka bir aşamaya geçmiş oldu. Kullanılacak olan ileri teknolojili depolama sistemleri sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik artık israf edilmeden depolanabilecek. Şirketler ise şimdiden Türkiye’de stratejik öneme sahip olan LFP batarya hücrelerini üretmek üzere hazırlık yapmaya başladı.

26.03.2025 09:31Güncelleme: 26.03.2025 09:37
Enerji güvenliğinde ilk adım atıldı: Yerli LFP batarya hücresi üretimi yolda
16px
32px

Feramuz ERDİN

Türkiye’ye yaklaşık 30 bin megawat saatlik bir ulusal enerji depolama imkanı sağlamak üzere geçen yıl başlatılan sürecin artık sonuna gelindi. Gerekli tüm şartları yerine getiren Aksa Enerji, Mersin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) için tüm izin süreçlerini tamamlayarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) depolamalı yenilenebilir enerji üretim lisansını aldı. Bu alanda birçok şirketin ön lisans süreci ise hala devam ediyor.

MİLLİ GÜVENLİK KONUSU

Dünya elektrik enerjisini verimli şekilde kullanmanın yollarını ararken, ortaya çıkan yeni teknolojiler bunu, hem maliyet hem de süreklilik açısından mümkün kılıyor. Enerjinin sürekliliği, depolanması ve ihtiyaç duyulan anda erişilebilir olması bir ülkenin üretim ve tedarik zincirlerinin güvenliği açısından çok önem taşıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımın verimliliği de yine ancak ihtiyaç fazlası enerjinin anlık olarak depolanması sayesinde mümkün olabiliyor.

PETROL ZENGİNİ ÜLKELERİN BİLE ÖNCELİĞİ OLDU

Normalde petrol zengini olarak da bilinen ve aralarında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu ülkeler yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elekrik enerjisinin depolanması için büyük ölçekli projeler yürütüyorlar. Suudi Arabistan, aralarında NEOM gibi futuristik inşaat projelerinin de bulunduğu bir kapsamda 2026 yılına kadar 33 bin megawat saatlik bir elektrik depolama projesine ulaşmayı hedefliyor. BAE ise denizden tatlı su üretme gibi kamu hizmetleri ile bazı çok enerji sarfiyatı gerektiren özel sektör hizmetlerini kapsayan bir takım enerji depolama hizmetlerini faaliyete geçirmeyehazırlanıyor. Aynı şekilde güneş ve rüzgar enerjisinden zengin olan Afrika ülkeleri de enerji depolama alanında hızla aksiyonlar alıyor. Afrika genelinde depolama kapasitesinin 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 44’lük bir sıçrama yapması bekleniyor.

AB VE İNGİLTERE'NİN TOPLAM DEPOLAMA HEDEFİ 270 BİN MEGAWAT SAAT

2030 yılına kadar 270 bin megawat saat üzerinde bir depolama kapasitesine sahip olmayı planlayan AB’de şu anda 60 bin megawat saatlik depolama kapasitesi kurulmuş durumda. Halen inşa aşamasında olan 60 bin megawat saatlik kapasite de bu rakama eklendiğinde önümüzdeki bir yıl içinde AB ve İngiltere’nin toplamda 120 bin megawat saatlik depolama kapasitesine sahip olması bekleniyor. Yeşil Mutabakatı gereğince AB’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi devam ediyor.

"HEDEFİMİZ TÜRKİYE'DE LFP BATARYA HÜCRESİ ÜRETMEK"

Enerji depolama sistemleri alanında dünyaca ünlü iki firmanın Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesi temsilciliğini yapan Selin Mümessillik A.Ş yönetim kurulu üyesi Kenan Onan PD’ne yaptığı açıklamada, enerji güvenliğinin önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin bugün ilk adımı atmasının sevindirici olduğu kadar stratejik bir karar olduğunu söyledi.

“Enerji güvenliğini sağlamanın en önemli aşaması, onu depolamak ve ihtiyaç halinde kullanabilmektir. Aslında burada depolanan ve sürekli depoda bekleyen bir enerjiden bahsetmiyoruz. Aynı akaryakıtta olduğu gibi, rezerv olarak tutulan ve kullanıldıkça sürekli yinelenen bir depolama kapasitesinin varlığından söz ediyoruz. Bu alanda her ne kadar yeni teknolojilerin varlığından veya keşfinden söz edilse bile kaliteli hücrelerden oluşan ve yapay zeka destekli yazılımlarla desteklenen LFP, yani, yaygın bilinen adıyla lityum demir fosfat teknolojisi şu anda en verimlisidir. Uzun ömürlü bataryalar kullanıcıların maliyet endişesini de gidermektedir. Türkiye’nin, ihtiyacı olan 30 bin megawat saatlik depolama kapasitesini en kısa sürede ve en az maliyetle tamamlamak için, bu alandaki küresel talebi de dikkate alarak, hızlı ve planlı bir strateji yürütmesi gereklidir. Biz de bir sonraki adımda, yabancı yatırımcı ortaklarımızla gerekli teknolojiyi getirerek bu stratejik ürünleri tamamen Türkiye’de üretmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin LFP batarya hücresi üretebilir konuma gelmesi, aynı savunma sanayiinde olduğu gibi, bir diğer çok önemli stratejik sıçrama noktası olacaktır."

patronlardunyasi.com

 

editörün seçtikleri
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 7 Nisan itibarıyla zorunlu hale geliyor, uymayan platformlara ise 1,2 milyon lira ceza#Elektronik İlan Doğrulama Sistemi
benzer haberler