e-bebek’i ağlattılar: Kardeşinden haciz
Sıfırdan kurduğu e-bebek girişimiyle adını duyuran Halil Erdoğmuş ile kardeşi Özlem Erdoğmuş, miras paylaşımı yüzünden mahkemelik oldu.

Sıfırdan kurduğu e-bebek girişimiyle adını duyuran Halil Erdoğmuş ile kardeşi Özlem Erdoğmuş, miras paylaşımı yüzünden mahkemelik oldu. İnternet zengini Erdoğmuş’a haciz işlemi uygulandı.
İnternette e-bebek.com girişiminin altına imza atıp bunu kısa sürede milyonlarca dolarlık dev operasyona çeviren Halil Erdoğmuş ile kardeşi Özlem Erdoğmuş’un arası 2008’de imzaladıkları miras paylaşımı içeren protokol nedeniyle bozuldu. Halil Erdoğmuş hakkında 31 Temmuz 2008 yılında imzaladığı sözleşmenin hükümlerini yerine getirmediği gerekçesiyle ortağı olduğu e-bebek dahil 10 şirket için haciz kararı verildi.
510.000 euro olan asıl alacak üzerine de ödeme yapılmaması nedeniyle faiz işlemeye devam ettiği adli kanallardan edinilen bilgiler arasında.
İcra takibi başlatıldı
Kadıköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne taşınan olayın nedeni ise kayıtlara Halil Erdoğmuş’un kardeşler arasında imzalanan protokolün gereklerini yapmamak olarak geçti.
2012’de açılan dava ile ilgili olarak Halil Erdoğmuş’un ortağı ve sahibi olduğu şirketlere İstanbul Anadolu 5.İcra Müdürlüğü kanalıyla 22 Nisan 2013 tarihinde icra kararı aldırdı.
İstanbul Anadolu 5. İcra Müdürlüğü’nun aldığı haciz kararı ise Halil Erdoğmuş’un ortağı olduğu “Anadolu Ulaşım, Anadolu Madeniyağ ve Petrol, Enucuz Pazarlama Turizm ve Telekomünikasyon, Elit Seyahat, AYG Anadolu Gayrimenkul Yatırım” isimli şirketlerine bildirildi.
‘İLK 2 TAKSİT DIŞINDA ÖDEME YAPILMADI’
Özlem Erdoğmuş tarafından Kadıköy 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuruda olay şöyle özetleniyor: “Taraflar arasında imzalanan protokole göre davalının davacıdan devralacağı şirket ve kooperatif hisseleri ile yeni Halil Erdoğmuş’un annesi Fatma Okçu’ya devredilecek taşınmaz hissesi karşılığında Halil Erdoğmuş’un 10 aylık eşit taksitler halinde davalıya 750.000 euro ödemeyi üstlendi.İlk 2 taksit ödendi, 3. taksit tutarının 15.000 euro’luk ödemesinin ardından başkaca bir ödeme yapılmadı. Asıl borç miktarı olan 510.000 euro borcun bu şekilde ödenmediğinin altı çizildi. Başvuruda, “Bu alacağın tahsili için Üsküdar 2. İcra Müdürlüğü ilamımızca icra takibine başlandı. Davalı, “Haksız ve kötü niyetli olarak icra takibe itiraz etti” denildi.
Topbaş Ailesi ile ortak oldu
Halil Erdoğmuş, e-bebek.com’da Aralık 2011’de yaptığı hisse satışıyla dolar milyonerleri ligine girdi. Şirketin yüzde 50’si BİM’de sahip olduğu hisselerle bilinen Topbaş Ailesi’nin üyelerine satılırken o dönem piyasadaki fiyat tahmini 30 milyon dolar olarak konuşulmuştu. 2001 yılında aklına gelen bebek ürünleri satış projesini internete taşıyan Halil Erdoğmuş, bu iş için evini satan bir isim. e-bebek.com’un son rakamlarına bakılığında, milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan e-ticaret sitesinin yanı sıra 15 farklı şehirde mağaza açmış durumda. İstanbul’daki mağaza sayısı ise 14’e işaret ediyor.
37 bedesten hissesi bana devredilmedi
Mahkemeye verilen savunma dilekçesinde ise Halil Erdoğmuş 240.000 euro para ödediğini belirterek “Davacıya peşinatın 1 Ağustos 2008 tarihinde ödenmesine rağmen Özlem Erdoğmuş sözleşme uyarınca devretmesi gereken Uşak’ta bulunan ve kira geliri yüksek olan 37 bedesten hissesini devretmemiştir” dedi.
Taraflardan birinin sözleşmeye uymaması halinde fesetme, tazminat isteme gibi işlemlerin başlatma hakkının da bulunduğu belirtilen savunmada karşı tarafın kardeş olması nedeniyle yasal yollara baş vurulmadığının altı çizildi. Kardeşi Özlem’in bedestenleri annesi Fatma Okçu’ya devrettiğini ve bu durumdan da haberdar olmadığını ifade etti.
Mahkeme kararını verdi
“Davalının 37 bedestenin Fatma Okçu’ya devirden habersiz olduğunu savunması esasen hayatın olağan akışına aykırıdır. Davalının annesiyle de ticari ilişkisi mevcuttur. Tapu kayıtlarına bakıldığında Halil Erdoğmuş’un ortağı olduğu Anadolu Ulaşım AŞ lehine ipotekler tesis edilmiştir. Davalının, davacı tarafından icra takibine ve bu dava açılana kadar bedesten hisselerinin kendisine devredilmesi hususunda bir talebi de olmamıştır. Protokol uyarınca taksit tarihleri belli olduğundan davacının temerrüt faizi talebi de yerindedir” denildi.
Esra Alus/Milliyet