Dünyanın kirası en yüksek caddesinde sıralama değişti, Milano'daki Via Montenapoleone zirveye yerleşti
Dünyanın en lüks markalarının bulunduğu caddelerdeki kiralar dudak uçuklatıyor. Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield'ın açıkladığı sıralamaya göre zirvede İtalya Milano'daki Via Montenapoleone Caddesi bulunuyor. Bu caddede bir mağazanın metrekaresi yaklaşık 20 bin euro. İkinci sırada New York'taki Beşinci Cadde var. İstanbul'daki İstiklal Caddesi ise küresel sıralamada bu yıl bir sıra gerileyerek 21'e yerleşti. Gayrimenkul danışmanlık şirketinin raporuna göre, markaların güce, esnekliğe ve müşteriye odaklandığı büyüme stratejisi, bu caddelerdeki rekabeti artırdı ve kiralar küresel düzeyde ortalama yüzde 4.4 artarak pandemi öncesi kira düzeyini de aştı.
Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield, dünya genelindeki en seçkin kent merkezlerindeki ana alışveriş caddelerin birincil kira değerlerine odaklanarak hazırladığı ‘Dünya Geneli Ana Caddeler 2024’ raporunu yayınladı. Rapor, 'esneklik ve güç' temalarını öne çıkararak perakendecilerin son 2 yılda karşılaştıkları ekonomik zorlukların üstesinden nasıl geldiğini ortaya koyuyor. Gelir artış hızları düşmesine rağmen büyüme potansiyellerini koruyan markalar, öngörülen küresel toparlanmayla birlikte müşterilere daha fazla odaklanmak için birincil konumlarda yer alma eğilimlerini artırıyor.
KİRALAR CADDELERİN YÜZDE 57'SİNDE ARTTI
Lüks markaların sınırlı alan üzerindeki rekabeti ise birincil perakende caddelerindeki doluluk oranlarını artırdı. Bu sayede küresel düzeyde yıllık ortalama yüzde 4.4’ü bulan güçlü kira artışıyla kiralar, ortalama olarak pandemi öncesi seviyelerin yaklaşık olarak yüzde 6 üzerine yükseldi. Küresel olarak 138 konumun yüzde 57'si kira artışı yaşarken yalnızca yüzde 14'ünde kira düşüşü görüldü. Geriye kalan yüzde 29'luk kısımdaki kiralarda ise değişim gözlemlenmedi.
EN YÜKSEK ARTIŞ YÜZDE 11'LE ABD'DE OLDU
Rapora göre, en güçlü performans gösteren bölge Amerika kıtası oldu. ABD, yaklaşık yıllık yüzde 11’lik kira artışı yaşandı. ABD’yi yüzde 3,5 ile Avrupa ve yüzde 3,1 ile Asya-Pasifik izledi. Kira artışı yavaşlayan bu iki bölgede geçen yılki kira artış oranları sırasıyla yüzde 4,2 ve yüzde 5,3’tü. Rapora göre, Avrupa'da geçen yılki yüzde 4,2’lik kira artış oranı, büyük ölçüde Türkiye gibi bazı kilit pazarlardaki yüksek enflasyon tarafından yönlendirilmişti.
AVRUPA'DA İLK KEZ BİR CADDE ZİRVEYE YERLEŞTİ
Dünya genelindeki 49 ülkeyi ele alan ana caddeler sıralamasında, metrekare başına yıllık kiraların 20 bin euro olduğu Milano'nun Via Montenapoleone Caddesi, kiranın 19 bin 537 euro olduğu New York’un Beşinci Caddesi’ni geçerek dünyanın en pahalı perakende noktası oldu. Bu değişim, raporun yayınlandığı 34 yılda ilk kez Avrupa'nın zirveye yerleştiğini gösteriyor. Sıralamada İngiltere'nin başkenti Londra'daki Bond Street ise metrekare başına yıllık 17 bin 210 euroyu bulan kirasıyla Hong Kong'daki Tsim Sha Tsui'yi bu yıl geride bıraktı ve üçüncü sıraya yerleşti. Paris'teki Şanzelize Caddesi beşinci sıradaki yerini korudu. Listede İstanbul ise metrekare başına yıllık 2 bin 396 euro kirayla geçen yılki seviyesini korurken küresel sıralamada bu yıl bir sıra gerileyerek 21’inci sırada; Avrupa ölçeğinde yer alan sıralamada ise geçen yılki gibi 36’ncı sırada yer aldı.
İŞTE 3 KITANIN EN DİKKAT ÇEKEN ANA CADDELERİ
Rapor verilerine göre, en pahalı noktası metrekare başına yıllık kiraların 20 bin euro olduğu Milano'nun Via Montenapoleone Caddesi olan Avrupa’da en güçlü yıllık kira artışı yüzde 27 ile Macaristan’ın Budapeşte kentindeki Váci Caddesi’nde; en uygun fiyatlı perakende noktası metrekarede yıllık 336 euro ile Üsküp’te yer alan Makedonya Caddesi’nde; en büyük yıllık kira düşüşü ise yüzde 7 ile Hırvatistan’ın Zagreb kentinde yer alan Ilica Caddesi’nde gerçekleşti.
En pahalı perakende noktası metrekare başına yıllık kiraların 19 bin 537 euro olduğu New York’taki Beşinci Cadde olan Amerika kıtasında ise en güçlü kira artışı yıllık yüzde 67 ile Miami’deki Design District’te; en uygun fiyatlı perakende noktası metrekarede yıllık 218 euro ile Arjantin’deki Calle Florida’da; yıllık en büyük kira düşüşü ise yüzde 25 ile Kanada’da Robson Caddesi’nde oldu.
En pahalı perakende noktasının metrekare başına yıllık kiraların 15 bin 697 euro olduğu Çin’in Hong Kong şehrinde yer alan Tsim Sha Tsui olan Asya-Pasifik’te ise yıllık en güçlü kira artışı yüzde 32 ile Hindistan Bengaluru’daki Indiranagar 100 Feet Caddesi’nde; en uygun fiyatlı perakende noktası metrekarede yıllık 245 euro ile Hindistan Chennai’deki Anna Nagar 2. Caddesi’nde; en büyük yıllık kira düşüşü yüzde 23 ile Çin’in Nanjing kentinde Xinjiekou’da gerçekleşti.
Küresel büyümenin 2025 yılı için yüzde 2,7 civarında sabit kalmasının öngörüldüğü raporda; yıl boyunca beklenen faiz indirimlerinin büyümeyi desteklemesi ile daha düşük enflasyon ve mütevazı ücret artışlarının yaşam maliyeti baskılarını hafifletmesi beklentileri, perakendeyi güçlendirecek nedenler arasında yer alıyor. 2025 yılında dünyada uluslararası turistik ziyaretçi sayısının yıllık yaklaşık yüzde 13 artmasının öngörüldüğü raporda, turizmin de lüks perakende üzerinde olumlu etkilerinin olacağı belirtiliyor.
Bu göstergelerin perakendeciler açısından fiziksel mağazaların önemini artırdığı vurgulanan raporda, “Markalar için birincil konumlardaki fiziksel mağazalar, müşterilerle daha yakın bağ kurmak, marka deneyimi ve sadakati oluşturmak, yeniliklerin sergilenmesi ve tanıtım açılarından her zamankinden daha büyük bir öneme sahip. Bu nedenle, lüks markalar stratejik konumlarda arayışlarını sürdürüyor.
patronlardunyasi.com