Donald Trump ve Elon Musk'ın 'kapatılması gerektiğini' söylediği USAID kurumu personeli izne ayrılıyor

Donald Trump ve Elon Musk'ın 'kapatılması gerektiğini' söylediği USAID kurumu personeli izne ayrılıyor

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) yapılan açıklamaya göre, kurumdaki binlerce çalışan cuma gecesinden itibaren izne çıkarılacak. Bu karar, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinden sonra Elon Musk ile birlikte kurumun yurt dışı harcamalarını eleştirmesi ve kapatılması yönündeki açıklamalarının ardından geldi.

Donald Trump ve Elon Musk'ın 'kapatılması gerektiğini' söylediği USAID kurumu personeli izne ayrılıyor
16px
24px
06.02.2025 09:51Güncelleme: 06.02.2025 09:57
ABONE OLgoogle

Reuters'te yer alan habere göre, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) çalışanları cuma gününden itibaren izne çıkarılacak. 

Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın USAID'in para israfı yaptığını ve USAID'in kendi politika öncelikleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini söylemesi üzerine alındı.

The Guardian'da yer alan habere göre ise, Doge görevlileri kurumun içine sızdı ve devraldı. 

MUSK'TAN USAID'E SERT SUÇLAMALAR

Öte yandan USAID, Elon Musk'ın başında olduğu Hükümet Verimliliği Bakanlığı ile DOGE çalışanlarının alınması konusunda karşı karşıya gelmiş, Musk ise USAID'e "Doge çocuklarına istediklerini verin." demişti.

Ardından ise Musk, kurumu "milyonlarca kişinin ölümüne yol açan Covid-19 salgını gibi biyolojik silah araştırmalarına finansman sağladığını" öne sürdü.

Musk, USAID'in "onaramaz" durumda olduğunu öne sürerek tamamen kapatılması gerektiğini savundu. Musk, ajansın verimsiz harcamalar yaptığını, bütçesinin etkin kullanılmadığını ve "ABD vergi mükelleflerinin paralarını boşuna harcadığını" iddia etti.

Fotoğraf: Mandel Ngan/AFP

USAID'DEN AÇIKLAMA

USAID, internet sitesinde yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı ile birlikte 30 gün içinde ABD dışına gönderilen personelin dönüş seyahat masraflarını düzenlemek ve karşılamak üzere çalışacağını söyledi.

Açıklamada, istisna kapsamındaki çalışanlara Perşembe günü saat 15.00'e kadar kadar bilgi verileceği belirtildi. Açıklama, "Hizmetleriniz için teşekkür ederiz" mesajıyla sona erdi.

Fotoğraf: Reuters

100'DEN FAZLA ÜLKEYE İNSANİ YARDIM SAĞLIYOR

USAID, 100'den fazla ülkeye insani yardım sağlayan ve dünya çapında 10 bin kişiyi istihdam eden bir kuruluş olarak biliniyor. Kongre Araştırma Servisi'ne göre bu kişilerin üçte ikisi yurtdışında çalışıyor. 1961'de kurulan ajansın yıllık bütçesi yaklaşık 40 milyar dolar olup, federal harcamaların yüzde 0,6'sına denk geliyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde