Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier görüşmesinde vize serbestisi ve Gümrük Birliği de masadaydı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Cumhurbaşkanı Frank- Walter Steinmeier, Beştepe'deki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Alman dostlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz .Terör örgütleriyle mücadele konusuna da özellikle değindik. Gümrük birliği ve vize serbestisi başta olmak üzere atılması gereken adımlar üzerinde durduk" dedi. Gazze'de iki devletli çözüm olması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya'nın da çabalarımızı destekleyeceğini umuyorum" diye konuştu. Steinmeier da konuşmasında "Biz de Gazze'de iki devletli çözümü destekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında şunları söyledi:
'ALMAN DOSTLARIMIZLA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'
"Malumunuz geçtiğimiz yıl Türkiye-Almanya arasındaki dostluk anlaşmasının 100'üncü yıl dönümüydü. Son dönemdeki görüşmeler, iki ülke arasındaki diyalogun en önemli tezahürüdür. Görüşmelerimizde ikili işbirliğimiz derinleştirilmesine yönelik atabileceğimiz adımlar yanı sıra bölgesel gelişmeleri de ele aldık. Türki toplumunu güvenliği, refahı ve esenliği Almanya ile gündemimizde en üst sırlarda yer alıyor. Alman dostlarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
'GÜMRÜK BİRLİĞİ VE VİZE SERBESTİSİ ÜZERİNDE DURDUK'
"Terör örgütleriyle mücadele konusuna da özellikle değindik. Gümrük Birliği ve vize serbestisi başta olmak üzere atılması gereken adımlar üzerinde durduk. Suriye'deki gelişmeler, Gazze'deki son durum gibi bölgesele konularda Almanya ile işbirliğimizi sürdüreceğiz. Suriye'nin yeniden inşasına Almanya'nın gerekli desteği vereceğine inanıyorum. Gazze'de ilan edilen ateşkesin muhafazası için herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Uluslararası toplum olarak iki devletli çözüm için gayretlerimizi sürdürmeliyiz. Ukrayna'daki savaşın adil bir barışla sona ermesi gerektiğini uzun bir süredir savunuyoruz. Bu konuyu da istişare ettik."
'ORTAK ÇIKARIMIZ BÖLGEYE KALICI BARIŞIN GELMESİ'
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ise basın toplantısında şunları söyledi:
"Bu akşam yaptığımız açık sözlü görüşme için müteşekkirim. Ortadoğu'da çok hareketli bir dönem yaşanıyor. Gazze'de ateşkes kararlaştırıldı ve rehinelerin serbest bırakılmasında ilerlemeler kaydedildi. Bütün bunlara Almanya ve Türkiye olarak farklı pencerelerden bakıyoruz ama ortak bir çıkarımız var. Bu da bölgeye kalıcı barışın gelmesi. Gerginlikler karşısında fırsatları değerlendirmede mecburuz."
'ALMANYA SİYASİ BİR DÖNÜŞÜM YAŞAYACAK'
"Almanya seçime giriyor. Siyasi bir dönüşüm yaşayacak. Biz de Ortadoğu'daki değişimden etkileniyoruz. Almanya'da geçiş sürecinde ve güvenilir partner olmaya devam ediyor. Suriye konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanı, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile yaptığı görüşmeye dair bilgi verdi. Suriye'nin istikrarlı olması için tüm etnik grupların sürece katılması gerekir."
'FİLİSTİNLİLERİ SÜRGÜNE GÖNDERMEK KABUL EDİLEMEZ'
"İsrail ve Filistin konusuna da değindik. Ateşkesin ilk adım olduğu konusunda hemfikiriz. Kalan rehinelerin serbest bırakılması için ve insani felaketin sona ermesi için ilk adım. Filistinlileri Gazze Şeridi'nden göç ettirmek veya sürgüne göndermek şeklindeki öneriler endişeye ve korkuya neden oluyor. Böyle öneriler uluslararası hukuk açısından da kabul edilemez. Biz de Almanya olarak iki devletli çözümü savunuyoruz."
patronlardunyasi.com