Denize kıyısı olmayan Adıyaman'da 85 milyon yıllık deniz kestanesi fosili bulundu
Adıyaman'da doğa gezisi yapan öğretmen tarafından bulunan 85 milyon yıllık deniz kestanesi fosili müzeye teslim edildi. Aynı fosil türü 2019 yılında yine Adıyaman'da bir çoban tarafından bulunmuş yetkililere teslim edilmişti.
Adıyaman'da bir öğretmen, bulduğu deniz kestanesi fosilini müze müdürlüğü yetkililerine teslim etti. Lisede Kimya öğretmeni olarak görev yapan Orhan Pamukçu, Olgunlar köyü kırsalında farklı bir taşa rastladı ve bunu Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne iletti.
Müze müdürlüğü ekipleri, taşın 85 milyon yıllık olduğu değerlendirilen deniz kestanesi fosili olduğunu belirledi.
Adıyaman Müzesi Müdürü Mustafa Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, taşın müze envanterine alınması için çalışma başlattıklarını belirterek, "Bu fosil 85 milyon yıllık. Fosili, ilerleyen günlerde müzemizdeki teşhirde ziyaretçilerimizle buluşturacağız" dedi.
Pamukçu ise doğa gezisi sırasında bulduğu fosili görmek isteyenleri müzeye davet etti.
2019'DA DA BULUNMUŞTU
2019 yılında Adıyaman’da bir çobanın sosyal medya paylaşımı sayesinde 85 milyon yıllık deniz kestanesi fosilleri bulunmuş bulanan fosillerin Kretase dönemine ait olduğu üzerine düşünülmüştü.
KRETASE DÖNEMİ
Kretase veya Kretase dönemi, Mezozoyik Zaman'ın üç alt bölümünden sonuncusudur. Jura'dan sonra, Paleojen'den önce gelir. Günümüzden 145 milyon yıl önce başlayıp 66 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilir.
Kretase, Tebeşir dönemi olarak da bilinir. Bu döneme tarihlenen kayaçlarda bolca tebeşir bulunması, döneme bu adın verilmesine neden olmuştur. Tebeşir, ölü planktonların deniz tabanına çökmesi sonucunda su basıncının etkisiyle oluşmaktadır.
patronlardunyasi.com