Davos'a Ebru Özdemir imzası: Guvernörler toplantısına başkanlık edecek, İlham Aliyev ile Hazar Bölgesi’ni konuşacak
Küresel iş dünyasından 1600 kişinin katılacağı Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na Türk iş dünyasından ünlü isimler de katılacak. Tosyalı Holding’in patronu Fuat Tosyalı, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper zirveyi izleyecek isimler arasında… Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ise birçok panelde konuşmacı olacak, Mühendislik ve İnşaat Sanayi Grubu Guvernörler Toplantısı’na başkanlık edecek. Özdemir, Hazar Bölgesi’ne yönelik panelde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte yer alacak.
Necla DALAN
Dünya Ekonomik Forum’nun (WEF) 55’inci yıllık toplantıları “Akıl Çağında İşbirliği” temasıyla bugün başlıyor. 21-24 Ocak arasında birçok oturumun düzenleneceği zirveye 130'dan fazla ülkeden iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi olmak üzere 3 bin kişinin katılımı bekleniyor. Bu katılımcıların 900’ü üst düzey yönetici olmak üzere 1600’ünün küresel iş dünyasından olacak.
Türkiye’nin önde gelen gruplarının patronları ve üst düzey yöneticileri de Davos’ta oturumları takip edecek. Tosyalı Holding’in Patronu Fuat Tosyalı, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Sabancı Holding Finans Grup Başkanı Orhun Köstem bu isimlerden sadece birkaçı…
Davos’ta en yoğun gündemi olan Türk iş insanı ise Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir olacak. Özdemir 21 Ocak’ta Dünya Ekonomi Forumu Resmi Program kapsamında “Çeşitliliğe Yatırım” (Investing in Diversity) panelinde olacak. Panelde, inovasyon, uyum ve dayanıklılığın önemli olduğu bu yeni dönemde, kapsayıcı liderliğin ekonomik büyüme ve rekabetçiliğin geleceğini dünya genelinde nasıl yeniden şekillendirdiği ele alınacak.
DAVOS’TA AKREDİTE PANEL DÜZENLEYEN TEK TÜRK ŞİRKETİ OLDU
Özdemir, yine 21 Ocak’ta Dünya Ekonomi Forumu Akredite Program kapsamında “STEM Alanında Yeni Nesil Kadınları Güçlendirme” (Empowering the Next Generation of Women in STEM) panelinde olacak. WEF üyelerine ilk kez, Davos Zirvesi’nin öncelikleri doğrultusunda, üyeler arasında iş birliğine dayalı panel önerme fırsatı sunuldu. Limak Holding, STEM Alanında Yeni Nesil Kadınları Güçlendirme başlıklı panel önerisi ile Davos'ta akredite panel düzenleyen tek Türk şirketi oldu.
Mühendislik alanında kadınların rolü, geleceğin iş gücü ve teknolojinin sektördeki etkisi gibi konuların ele alınacağı panel kapsamında Limak, 10 yıldır sürdürdüğü Türkiye’nin Mühendis Kızları ve yurdışı yapılanması Global Engineer Girls Girişimini Davos gündemine taşıyacak.
NEOM’UN MERKEZİNDEKİ PANELDE ELİF BİLGİN ZAPPAROLI DE OLACAK
Suudi Arabistan’ın dünyada ses getiren projesi NEOM’un Davos’taki merkezi The NEOM House’ta da yarın bir panel gerçekleştirilecek. Panelin moderatörlüğünü Londra merkezli danışmanlık şirketi Highgate’in Kurucusu ve CEO’su Thomas Eymond-Laritaz üstlenirken, panelde Ebru Özdemir’e, NEOM CIO’su Dr. Manar AlMoneef ve Bank of America (BofA) Uluslararası Müşteri Stratejisi Başkanı Elif Bilgi Zapparoli eşlik edecek.
İNŞAAT VE SANAYİ GRUBU GUVERNÖRLER TOPLANTISINA BAŞKANLIK EDECEK
Ebru Özdemir ayrıca 21 Ocak’ta Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde yer alan Mühendislik ve İnşaat Sanayi Grubu (Engineering and Construction Industry Group) Guvernörler Toplantısı’na başkanlık edecek.
23 Ocak’ta ise yine Dünya Ekonomi Forumu Resmi Programı kapsamında “Hazar Kavşakları ve Akımları” (Caspian Crossroads and Currents) başlıklı panel düzenlenecek.
Devlet başkanları seviyesinde gerçekleşen panelde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa Komisyonu’nun Uluslararası İş Birliklerinden Sorumlu Üyesi Jozef Sikela ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir konuşmacı olarak yer alacak.
Panelde, geniş bir coğrafyaya yayılan Hazar Bölgesi’nin jeostratejik açıdan öneminin ele alınacak, bölgenin potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için atılması gereken adımlar konuşulacak.
“KADINLARA YENİDEN YETENEK KAZANDIRMANIN ZAMANI GELDİ”
Bu arada Ebru Özdemir, geçen hafta sosyal iş ağında yaptığı paylaşımda STEAM alanlarındaki yüksek potansiyele sahip kadınlara yönelik makalesini paylaştı. Konuyu Davos gündeminin en üst sıralarına taşımaktan ve küresel liderlerin kadınların potansiyelini ortaya çıkarmak ve STEM'deki cinsiyet uçurumunu kapatmak için nasıl çalıştıklarını duymaktan heyecan duyduğunu vurgulayan Özdemir, “STEM alanlarındaki potansiyeli ortaya çıkarmak için kadınlara yeniden yetenek kazandırmanın zamanı geldi” başlıklı makalesinde şunları söyledi:
• Kadınlar, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarındaki küresel iş gücünün yalnızca yüzde 28'ini, yapay zeka (AI) profesyonellerinin ise yüzde 22'sini oluşturuyor. Bu konu acil şekilde ele alınmazsa, yeniden yetenek kazandırma devrimi sırasında inovasyonu ve ekonomik büyümeyi sınırlayacak. İş birliği, mentorluk ve hedef odaklı çözümler, STEM alanlarındaki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırabilir.
• Daha kapsayıcı ve geleceğe hazır küresel bir ekonomi yaratmak için 2030 yılına kadar bir milyar insanı daha iyi eğitim, yetenek ve ekonomik fırsatlarla güçlendirme ihtiyacı geliyor. STEM alanlarındaki fırsat eşitsizliğinin kapanması, bu önemli hedefe ulaşmak için kritik role sahip.
10 YIL İÇİNDE G20 ÜLKELERİNE MALİYETİ 11 TRİLYON DOLARDAN FAZLA OLACAK
• STEM alanları ile ilgili üniversite programlarına kadınların kayıt oranının son yıllarda durağanlaştığı görülürken, bu yavaşlama sektörler ve bölgeler arasında farklılık gösteriyor. Ancak acil şekilde ele alınmazsa, yeniden yetenek kazandırmanın önümüzdeki 10 yıl içinde G20 ülkelerine maliyeti, 11 trilyon dolardan fazla olacak.
• Bugün kadınlar STEM alanlarına erişimde çeşitli engellerle karşı karşıya. Kimi bölgelerde, kız çocuklarının ve genç kadınların bilimsel alana yönelmesine engel olan kalıplar mevcut olmaya devam edereken bu kalıpların bir an önce aşılması gerekiyor. Bilim alanına yönelmeye fırsat sağlayan kaynaklara ve öğrenme araçlarına erişim sınırları ise, aşılması gereken bir başka konu. İşte bu sorunların ortadan kaldırılmasında, yerele odaklı çözümler kritik önem sahip.
GLOBAL ENGINEER GIRLS İLE 1200’DEN FAZLA KADIN DESTEKLENDİ
• Birçok genç kadın için, STEM alanlarında örnek alabilecekleri rol model eksikliği, STEM kariyerine giden yolu uzak, hatta erişilemez hale getiriyor. Hiç şüphesiz kariyer hedeflerine bilim insanı ve/veya mühendis olmayı alan gençleri, benzer yollardan geçmiş mentorlar ile buluşturmak, onlara pratik rehberlik ve başarılı olmaları için gerekli olan özgüveni sağlıyor. Araştırmalar, iş yerlerinde mentorluk programlarının kadınların istihdamda kalma oranlarını yüzde 15 ila yüzde 38 arasında artırdığını ortaya koyuyor.
• Limak Holding’in ‘amiral gemisi’ sosyal girişimi Global Engineer Girls (GEG) ile kadınların STEM alanlarındaki temsiliyetini artırmak için hedef-odaklı girişimlerin ne kadar etkili olabileceğini gözlemleme fırsatı buldum. Bugün itibariyle GEG, Türkiye, Kosova, Kuzey Makedonya ve Suudi Arabistan'da 1.200'den fazla kadını, kadın mühendis adayını desteklemiş, yüzlercesine istihdam imkanı sağlamış durumda.
“KAMU, ÖZEL SEKTÖR VE SİVİL TOPLUM PAYDAŞLARININ KARARLILIKLA HAREKET ETMESİ GEREKİYOR”
• Limak olarak bu modelin başarısını Kuveyt'te de gözlemleme fırsatını yakaladık. Kamu, özel sektör ve sivil toplum ortaklarımızla hayata geçirdiğimiz Kuveyt Kadınları Ekonomik Güçlendirme Platformu (Kuwait Women's Economic Empowerment Platform), kadınların Dördüncü Sanayi Devrimi'nde daha aktif rol almasına fırsat sağlıyor.
• Dördüncü Sanayi Devrimi'nde sanayilerin, sektörlerin değişeceğini göreceğiz. Bazı meslekler ortadan tamamen kalkarken, yeni meslekler ortaya çıkacak. Bu çerçevede yeniden yetenek kazandırma süreci, iş gücünü bildiğimiz şekliyle yeniden düşünmek için bizlere benzersiz bir fırsat sunuyor. Araştırmalar, STEM alanlarında kadınlara yatırım yapan bir dünyanın, inovasyonu daha hızlı gerçekleştireceğini, mevcut sorunları daha etkin şekilde çözeceğini ortaya koyuyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum paydaşlarının, kadınların bu yeni döneme eşit ve adil katılım göstermesi ve liderlik etmesi için kararlılıkla hareket etmesi gerekiyor.
patronlardunyasi.com