Dana etine domuz eti karıştı, piyasasına PD ulaştı
Ünlü restoranların da aralarında olduğu birçok işletmenin dana etine domuz eti karıştırdığının ortaya çıkması Türkiye'nin gündemine oturdu. Market fiyatlarına göre domuz etinin dana etinden daha pahalı olması akıllara başka sorular getirirken, konunun peşine düşen Patronlar Dünyası, başka bir gerçeğe ulaştı. Domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, restoranların kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu söyledi.
Mustafa Ali AYKOL
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’de ilk kez yayınlamaya başladığı taklit-tağşiş ürünler listesinde, aralarında ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf da olmak üzere birçok işletmede domuz etinin kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Ancak Türkiye'nin gündemine oturan bu olayın dikkat çeken başka bir açısı vardı.
Çiftliklerde yetiştirilen domuz etinin kilogram fiyatı dana etiyle hemen hemen aynı hatta çoğu zaman daha pahalı. Bu durum, restoranların neden dana etine domuz eti karıştırdığı sorusunu akıllara getirdi.
KULLANDIKLARI ET YABAN DOMUZLARININ ETİ
Bu soruya, 1963 yılında İzmir’in Alsancak ilçesinde kurulan ve 1990’ların başından bu yana domuz yetiştiriciliği ve domuz eti satışı yapan Gourmet Pork şirketinin ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, Patronlar Dünyası için açıklık getirdi.
Halit Özbahçıvan, bakanlığın listesinde yer alan söz konusu şirketlerin kullandığı domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzların eti olmadığını, yaban domuzları olduğunu söyledi.
ÇİFTLİKTEKİ DOMUZLARIN ETİ DANA ETİNDEN DAHA PAHALI
Karkas (kemikli) dana etinin 300-350 liradan satıldığını, karkas domuz etinin de güncel satış fiyatının 350-400 lira bandında olduğunu söyleyen Halit Özbahçıvan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ucuz olması için çiftliklerde yetiştirilen domuzların etlerini kullanmaları anlamsız olur. Hem böyle bir fiyat skalası varken hiçbir şirket bu riske girmez. Onların kullandığı sağlıklı olan çiftlik domuzları değil, yasalara aykırı şekilde avlanan ve ticareti yapılan yaban domuzları.”
YABAN DOMUZLARI İÇİN ADI KONULMAMIŞ BİR PİYASA VAR
Halit Özbahçıvan, yaban domuzları için adı konulmamış gayri resmi bir piyasa olduğunu ve bu piyasanın avcılar tarafından avlanan domuzlarla döndüğünü belirterek, “Bazen avcılar bize bile gelip vurdukları yaban domuzlarını satmaya çalışıyorlar” dedi.
YABAN DOMUZU ETİ ÖLÜMCÜL HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR
Çiftliklerdeki domuzların etleri için özel olarak yetiştirildiğini ve gerekli sağlık kontrollerinden geçtiğini belirten Özbahçıvan, ucuza satılan ve firmaların kullandığı yaban domuzu etlerinin ise 'Trişin' adı verilen parazit içerme riski taşıdığını belirtti.
En çok domuz etinden bulaşan ‘trişin’ ya da ‘trişinellozis’ paraziti, domuzlarda herhangi bir hastalık yapmasa da insanlarda ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.
YEREL AVCILARLA ANLAŞIYORLAR
Yaban domuzu avcılığıyla ilgili, yaban domuzu püpolasyonunun yoğun olduğu Sakarya'nın kırsal kesiminde yaşayan Nuri Kaya'ya ulaştık. Nuri Kaya, kırsal kesimlerde yaban domuzu avcılığının çok yaygın olduğunu belirtti.
Bazı kişilerin bunu hobi olarak, bazılarının kendi tarlalarını korumak amacıyla, bazılarının ise ticaretini yapmak için avlandığını belirten Kaya, yerel avcılarla anlaşan ve onlardan vurdukları yaban domuzlarını satın alan kişiler olduğunu söyledi.
patronlardunyasi.com
İLGİLİ HABER