Çin'de alarm zilleri Starbucks için çalıyor

Çin'de alarm zilleri Starbucks için çalıyor

ABD'li kahve devi Starbucks ikinci büyük pazarı olan Çin'de zor günler geçiriyor. Hem fiyat - performans olarak kendisinin önüne geçen Çinli yerel markalar hem de Starbucks'ın ürün yelpazesinin Asya'daki hakim damak tadı alışkanlıklarıyla uyuşmaması Starbucks'ın her geçen gün Çin'de güç kaybetmesine neden oluyor. Öyle ki Starbucks son mali çeyreğinde Çin'deki aynı mağaza satışlarında yüzde 14'lük bir düşüş yaşadı. Üstelik Starbucks'ın Çin'deki en büyük rakibi olan 7 yıl önce kurulan Luckin Coffe 2025'te ABD pazarına açılmayı planlıyor...

Çin'de alarm zilleri Starbucks için çalıyor
16px
24px
19.12.2024 09:57Güncelleme: 19.12.2024 10:02
ABONE OLgoogle

Starbucks 1999'da Çin'de ilk mağazasını açtığında, Çin'de çay hakimdi ve kahve kültürü neredeyse hiç yoktu. Ancak şirket, yeni keşfettiği zenginliğini göstermek için iPhone'lara, Gucci el çantalarına ve diğer uluslararası markalara yönelen şişmekte olan bir orta sınıfla birlikte hızla gelişen bir pazar inşa etti.

Günümüzde tüketiciler yabancı markalara daha az ilgi duyuyor, maliyet konusunda daha bilinçli ve ülkenin dört bir yanında köşe başlarında ortaya çıkan ve biraz farklı bir şeyler sunan yerel rakipler tarafından cezbediliyor. 

STARBUCKS'IN SON ÇEYREK SATIŞLARI YÜZDE 14 DÜŞTÜ

New York Times'ta yer alan habere göre Starbucks'ın düzinelerce rakibi her hafta daha düşük fiyatlarla yeni çay ve kahve çeşitleri sunarak öylesine şiddetli bir rekabet yaratıyor ki Starbucks son mali çeyreğinde Çin'deki aynı mağaza satışlarında yüzde 14'lük bir düşüş yaşadı.

Luckin Coffee ve Starbucks'ın büyüme hızı (Mor: Luckin, Yeşil: Starbucks)

YEREL MARKA LUCKIN COFFEE STARBUCKS'TAN FAZLA GELİR ELDE EDİYOR

Yedi yıl önce kurulan bir Çin markası olan Luckin Coffee, şu anda ülkede Starbucks'tan daha fazla gelir elde ediyor. Neredeyse üç kat daha fazla mağazaya sahip ve ortalama her saat yeni bir mağaza açıyor.

STARBUCKS'IN YENİ CEO'SUNUN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK PROBLEM

Eylül ayında Starbucks'ın CEO'su olarak göreve başlayan Bay Niccol, kahve zincirinin geçen yıl 17.000 mağazasıyla 26,7 milyar dolar gelir elde ettiği ABD'de yeniden ayağa kalkmasına nasıl yardımcı olacağını bulmakla kalmayıp, aynı zamanda 7.600 mağazasının yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık satış yaptığı Çin'de de bir çözüm bulmak zorunda.

REKABETTE ZORLANAN SADECE STARBUCKS DEĞİL

Starbucks Çin ile boğuşan tek yabancı şirket değil. Bir zamanlar bu ülkeyi büyüyen bir pazar olarak gören markalar, ürünlerine olan talebin yavaşlamasıyla boğuşuyor. Çin ekonomisini olumsuz etkileyen emlak krizi ve zayıf işgücü piyasası nedeniyle sarsılan tüketiciler para harcama konusunda inatla isteksiz davranmaya devam ediyor.

Aralık ayı başında General Motors, Çin'deki otomobil satışları keskin bir şekilde düştüğü için zarar eden Çin operasyonlarını yeniden yapılandırırken kârında 5 milyar dolardan fazla bir düşüş olacağını açıkladı. Estée Lauder'in hisseleri, güzellik şirketinin Çin ekonomisindeki belirsizlik nedeniyle temettüsünü düşürmesi ve 2025 tahminini geri çekmesinin ardından bir günde yüzde 21 değer kaybetti.

Görünen o ki, eğer gidişatı değiştiremezse Starbucks'ı da Çin'de parlak günler beklemiyor. Asıl zorlu günler ise Çinli yerel markaların Avrupa ve ABD pazarlarına açılması halinde başlayacak.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde