Çin, emlak devi Vanke'yi 6,8 milyar dolarlık paketle kurtaracak
Çin, mali zorluklar içindeki emlak şirketi Vanke'yi kurtarmak için 6,84 milyar dolarlık bir paket hazırlıyor.
![Çin, emlak devi Vanke'yi 6,8 milyar dolarlık paketle kurtaracak](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/25-02/12/cin-vankeyi-kurtarmak-icin-6-84-milyar-dolar-ayirdi.jpg)
Çin'in emlak devi Vanke ülkede yaşanan likidite krizi ve emlak sektöründe uzun süredir etkili olan durgunluk sonucunda mali açıdan zor günler yaşadı ve yaşıyor.
Şirketin bozulan mali görünümü nedeniyle Moody's dün yaptığı açıklamada Vanke'nin kredi notunu B3'ten "Caa1" seviyesine indirmişti. Bu seviye şirketin yüksek kredi riski taşıdığına işaret eden ve "spekülatif" olarak nitelendirilen bir not seviyesi.
Bu gelişmenin ardından Çinli yetkililer şirketin 50 milyar yuan (yaklaşık 6,84 milyar dolar) tutarındaki bir kurtarma paketi üzerinde çalışmaya başladılar.
Bloomberg'e konuşan ismini vermeyen kaynaklar, "plana göre, düzenleyiciler Vanke'den satılmayan mülklerin ve boş arazilerin satın alınması için 20 milyar yuanlık özel yerel hükümet tahvil kotası tahsis edecek" denildi. Paranın Shenzhen merkezli geliştiricinin bu yıl vadesi gelen kamu ve özel borçlarını ödemesini sağlayacağı ifade edildi.
Söz konusu kaynaklar, Vanke ve bağlı kuruluşlarının ayrıca borç ödemeleri için yeni tahvil satışları ve banka kredileri gibi diğer finansman kaynaklarından yararlanmalarına izin verileceğini söyledi ve planın ayrıntılarının hala değişebileceğini ekledi.
Vanke'nin hissesi yüzde 0,55 düşerek 5,37 HK$'ına (Hong Kong Doları) geriledikten sonra ardından yüzde 11'in üzerinde bir artışla 6,05 HK$'a yükseldi.
patronlardunyasi.com