Çin, brendi vergileriyle Avrupa Birliği’ne meydan okuyor 

Çin, brendi vergileriyle Avrupa Birliği’ne meydan okuyor 

Çin gümrük yetkilileri, bu cuma gününden itibaren blok menşeli brendi satan şirketlerden teminat tahsil etmeye başlayacak. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çin’deki ilgili brendi endüstrisi önemli ölçüde zarar gördü veya tehdit altında” denildi. Bu karar, Avrupa Birliği’nin geçen cuma günü Çin yapımı akülü elektrikli araçlara yüzde 45′e kadar varan kesin gümrük vergileri uygulama kararı almasından birkaç gün sonra geldi. 

Çin, brendi vergileriyle Avrupa Birliği’ne meydan okuyor 
16px
24px
08.10.2024 16:43Güncelleme: 08.10.2024 16:44
ABONE OLgoogle

Çinli yetkililer, Çin'de piyasa fiyatlarının altında satıldığı tespit edilmesine rağmen Avrupa Birliği'nden ithal edilen brendilere geçici vergi uygulamayacaklarını açıkladı.  

Tedbir, Çin tarafından, iki taraf arasındaki gergin ticaret müzakerelerinin hafifletilmesine olanak sağlayan bir iyi niyet eylemi olarak yorumlanıyor. 

Markaya gümrük vergisi uygulamama kararı, bu müzakerelerde Çin'in lehine bir hamle olarak yorumlanıyor. Pekin, Ocak ayında AB'den gelen brendi için anti-damping soruşturması başlatacağını duyurdu. Konyak üreticileri, soruşturmanın alkollü içkiler piyasasıyla değil, daha geniş bir ticaret anlaşmazlığıyla ilgili olduğunu söylüyor. 

AB, ÇİN’İ DTÖ’YE ŞİKAYET EDECEK 

Avrupa Komisyonu ise, Çin'in uyguladığı vergiye, ticaret savunma önlemlerinin "kötüye kullanılması" olarak nitelendirerek Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) itiraz edeceğini duyurdu. 

FRANSA’DAN ÇİN’E TEPKİ 

Fransa Ticaret Bakanı Sophie Primas, brendi vergisinin Avrupa Birliği'nin Çin'den gelen elektrikli otomobillere uyguladığı gümrük vergilerini artırma kararının ardından "bir misilleme önlemi gibi göründüğünü" söyledi. 

Fransa, bu tür bir misillemenin "kabul edilemez" olacağını ve uluslararası ticaret kurallarına "tamamen aykırı" olacağını vurguladı. Fransa ayrıca  DTÖ nezdinde harekete geçmek için Avrupa Birliği ile birlikte çalışacak.  

Çin'e ihraç edilen brendinin yüzde 99'u Fransa'dan gelirken, Fransız konyak lobi grubu BNIC, bu kararın sektör için "felaket" olacağını söyledi. 

BNIC, "Fransız yetkililer bizi yalnız bırakamaz ve bizimle hiçbir ilgisi olmayan Çin misillemesiyle baş başa bırakamaz. Çok geç olmadan askıya alınması gerekiyor” dedi. 

Çin'in açıklamasının ardından içki satan şirketlerin hisseleri sert darbe aldı. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde