CEO’ların yeni en büyük gücü: Gerçek(çi) olmak

CEO’ların yeni en büyük gücü: Gerçek(çi) olmak

Son bir yılda LinkedIn’deki CEO paylaşımları yüzde 23 arttı. Üstelik bu paylaşımlar eskiden olduğu gibi sadece kurumsal ve işle ilgili değil; bazen okudukları bir kitap, bazen gittikleri bir tatil bazen de yedikleri bir yemekle ilgili. Çünkü artık kurumsal dille süslenmiş resmi CEO profili artık eskidi. Artık şirketlerin en büyük güçlerinden biri, gerçek bir CEO’ya sahip olmak ve bu CEO’nun insanlarla direkt olarak iletişim kurabilmesi.

CEO’ların yeni en büyük gücü: Gerçek(çi) olmak
16px
24px
24.09.2024 13:19Güncelleme: 24.09.2024 13:27
ABONE OLgoogle

Sosyal medyada sadece grafikler paylaşan, iş ortaklıklarını duyuran ve şirketleri dışında hiçbir şey söylemeyen CEO’lar dönemi sona eriyor.

CEO'lar son zamanlarda profillerini, sıradan kamusal kişilikleri daha gerçek olanlarla değiştiriyor.

CEO’LARIN KİŞİSEL MARKALARI ÖNE ÇIKIYOR

Peki bu neden önemli? Çünkü CEO'ların ve kurucuların kişisel markalarının şirket markasının kendisi kadar önemli olduğu artık biliniyor.

Axios’ta yer alan bir Weber Shandwick raporuna göre, küresel yöneticilerin %45'inin kurumsal itibarı CEO'nun itibarına bağladığı görüldü.

Ankete katılanlar ayrıca piyasa değerinin %44'ünün CEO'nun itibarından kaynaklandığına inanmaktadır.

Bu değişim; sosyal medya, podcast, haber bültenleri ve vloglar gibi daha fazla medya kanalına erişim, yöneticilerin işleriyle ilgisi olmayan ilgi alanlarına dayalı olarak yeni ve mevcut kitlelerle bağlantı kurma fırsatına sahip oldukları anlamına geliyor.

LINKEDIN’DEKİ CEO PAYLAŞIMLARI SON 1 YILDA YÜZDE 23 ARTTI

LinkedIn'deki CEO paylaşımları geçen yıldan bu yana %23 artarken, Meta'dan Mark Zuckerberg, Airbnb'den Brian Chesky ve Substack'ten Chris Best gibi yöneticiler daha kişisel, uzun biçimli podcast röportajlarına katılıyor.

Türkiye’den de bu bağlamda ilk akla gelen yöneticilerden bazıları Murat Ülker, Cem Hakko, Caroline Koç... Bu isimler ve daha nice patron-CEO, sosyal medyayı artık eski klişe şekillerde kullanmıyor. Caroline Koç kendi YouTube programında konuklar ağırlıyor, Murat Ülker kendi sitesi için röportajlar yapıp LınkedIn hesabından kişisel notlarını paylaşıyor, Cem Hakko Instagram hesabından günlük aktivitelerini ve hobilerini paylaşıyor...

Türkiye'de en çok takip edilen ve etkileşim alan patronlar.

Teknoloji kurucusu Andrew Yeung'un yakın zamanda çok çarpıcı şekilde söylediği gibi, “Dünyadaki en büyük kurumsal markalar eskiden Coca-Cola, IBM, Nokia, Disney gibi farklı şirketlerdi… Şimdi ise ‘Elon Musk, Richard Branson, Jeff Bezos ve Mark Zuckerberg’ en büyük markalar.”

İLETİŞİM EKİPLERİ CEO’LARIN ÇOK FAZLA KURALSIZLIĞA KAÇMASINI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Öte yandan, iletişim ekipleri CEO'ların çok fazla kuralsızlığa kaçmadan gerçek benliklerini sunmalarına yardımcı olmak için çalışıyorlar.

Stratejik iletişim firması Foretell'in kurucu ortağı Erin Pelton ise kendi benliğini ortaya koymanın CEO’lar için hala riskli olduğunu söylüyor.

Pelton, “Bunu doğru yapanlar kim oldukları, vizyonları ve kendileri için en önemli kitleler konusunda gerçekten netler” diyor ve bunu yanlış yapanların genellikle herkese hitap etmeye çalıştığını da sözlerine ekliyor.

“TARTIŞMALI HİÇBİR ŞEY SÖYLEMEYEN KAYGAN, PAKETLENMİŞ  CEO’LAR DÖNEMİ GEÇTİ”

Red Dog Strategies'in kurucusu Hani Durzy, “Tartışmalı hiçbir şey söylemeyen, insanların önemli bir yüzdesini kızdıracak ya da söylediklerini sorgulatacak hiçbir şey söylemeyen kaygan, paketlenmiş CEO'lar dönemi geçti” diyor.

Durzy, takipçilerin -özellikle de daha genç olanların- bu yapaylığı hemen anlayabildiğini ve buna güvenmediğini söylüyor.

YÖNETİCİNİN KİŞİLİĞİ ŞİRKETİ VE ÜRÜNÜ TAMAMLIYOR

Yöneticinin kişiliğinin şirketi ve ürününü tamamlaması artık çok ciddi bir avantaj olarak görülüyor.

Örneğin, Chobani CEO'su Hamdi Ulukaya ve Patagonia CEO'su Ryan Gellert'in sürdürülebilirlik konusundaki taahhütleri kurumsal markalarını desteklerken, Musk'ın ifade özgürlüğünü tanımlama takıntısı X ile yapmaya çalıştığı şeyle uyumludur.

Uzmanlar, kadın CEO'ların ya da yeterince temsil edilmeyen topluluklardan gelen yöneticilerin, paylaştıkları şeyler konusunda erkek meslektaşlarına kıyasla daha stratejik olmaları gerektiğini belirtiyor. Neyin profesyonel ya da emir komuta içinde kabul edildiği konusunda çifte standart olabileceği ve iletişim ekiplerinin doğru bağlamı ve desteği sağlayabileceği belirtiliyor.

Uzmanlara göre görünür bir CEO’ya sahip olmadan da çok iyi bir iş yürütebilirsiniz... Ama günümüzde ve bu çağda, o şirketin markasını gerçekten yaşayacak ve kişisel deneyimlerini paylaşmaya istekli bir CEO'nuz varsa, başarılı bir işe sahip olmanın yolu çok daha kolay hale geliyor…

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde