Dolar
38,444
0,23%
Euro
43,7925
0,24%
Sterlin
51,2822
0,15%
Bitcoin
3.624.789
0,01%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.073,503
-0,48%
Gümüş
32,91
-0,60%
Faiz
48,44
0,00%

Büyük patronlar 2012'den neler bekliyor?

Mustafa Koç'tan Güler Sabancı'ya Cem Boyner'den Hüsnü Özyeğin'e. İşte ekonomiye yön verenlerin 2012 beklentileri

06.01.2012 15:28
Haberi paylaşın
Büyük patronlar 2012'den neler bekliyor?
16px
32px

İş dünyası, 2012’nin 2011’e göre daha zor bir yıl olacağına inanıyor. Bu zorluğun dünyadaki ekonomik sıkıntılardan kaynaklanacağını düşünen patronlar, yüzde 4 ekonomik büyüme ve yüzde 5-6 enflasyonu makul buluyor...

“2012, 2011’den daha zor bir yıl olacak.” Evet, bu cümle iş dünyasının 2012 ile ilgili genel beklentisini özetliyor. Ancak iş dünyası bu zorluğun Türkiye şartlarından değil dünyadaki şartlardan kaynaklandığını düşünüyor. Avrupa ve Amerika’daki borç krizlerinin boyutu Türk iş dünyasını tedirgin ediyor. Özellikle de en büyük ticari partnerimiz Avrupa’daki sıkıntıların etkilerinin sınırlı da olsa Türkiye’ye yansıyacağı görüşü hakim.

İşte bu yüzden Türkiye ekonomisini sürükleyen şirketlerin patronları ihtiyatlı bir iyimserlik içinde. Özellikle de geçmiş krizlere rağmen oranla bu kez daha hazırlıklı olduklarını söylüyorlar.

OVP’YE İNANIYORLAR

İş dünyasının Türkiye ekonomisiyle ilgili büyüme öngörüleri, IMF ve OECD tahminlerinin üzerinde. Patronların tahminler, büyük ölçüde hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Plan (OVP) ile paralellik gösteriyor. Bilindiği üzere OVP’de 2012’de Türkiye GSYH’nın yüzde 4 civarında, TÜFE’nin ise yüzde 5.2 olacağı öngörülüyor.

Çalışmamıza değerlendirmeleriyle katılan işadamlarının yüzde 90’ının büyüme ve enflasyon tahminleri bu civarda. Ekonominin yüzde 4-5 büyüyeceğini düşünen büyük şirketlerin patronları, kendi gruplarının ise Türkiye’nin en az dört katı hızla büyüyeceğini düşünüyorlar. Zaten 2012 bütçelerini de bu yönde yapmışlar.

CARİ AÇIK RİSKİ
İş dünyası, 2012’de en büyük riski yine cari açık ve ekonomideki tasarruf eksikliği olarak görüyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Cari açığın makul bir seviyede tutulması için daha fazla tasarruf ulusal önceliğimiz olmalı” diyor. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise 2012’de cari açığın hız keseceğine inanıyor.
İşte Türkiye ekonomisine yön veren işadamları ve işkadınlarının 2012 beklentileri...

Mustafa KOÇ / Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Yatırımlarımız 2012’de de sürecek”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012 zor bir yıl olacak. Herkes için birtakım belirsizlikler var. Dünyada ve Avrupa’da sıkıntılar mevcut. İnşallah bu ülkemize sirayet etmez. 2012’de büyümenin 2011’deki kadar olması biraz iyimser bir yaklaşım olur ama Avrupa ortalamasının üstünde büyüyeceğimizi tahmin ediyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
Ev geliştirme perakendeciliğindeki şirketimiz Koçtaş’ın mağaza sayısı 36’ya ulaştı. 2012’de 5 mağaza daha açmayı planlıyoruz. Yeni kurduğumuz gayrimenkul yatırımı şirketleriyle 2012’de kentsel dönüşüm çerçevesindeki projeleri takip edeceğiz. Dünyada satın alma yönünde fırsatlar olursa beyaz eşya şirketlerimiz değerlendirecek. Arçelik’in pazar arayışları devam ediyor. Tüpraş’ın 2.2 milyar dolarlık muazzam bir yatırımı var. Ana iş dallarımızdaki faaliyetleri hiç ara vermeden sürdürüyoruz. Savunma sanayiinde tank projemiz var. Zırhlı araç projesi devam ediyor. Ford Otosan’ın 2012’de ciddi yatırım planları var. 2011 dahil olmak üzere 4 yılda toplam 1 milyar 350 milyon dolar kadar yatırım yapıyor. O yatırımlarla ortaya çıkacak kapasite 440 bin hafif ticari araç, 15 bin kamyon demek. Tofaş tarafında ise Fiat’la yeni bir otomobil modeli yaratmak için çalışma yapıyoruz. Bir süredir siyasiler ve işadamlarının gündeminde olan yerli otomobil konusunda ise ortaklarımızın elindeki mevcut platformlardan birini çok rahat kullanabiliriz. Böyle bir imkan varken sıfırdan yapmak zaten ekonomik değil.

Güler SABANCI / Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Cari açık makul seviyede tutulmalı”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Türkiye’nin üstün kalkınma performansı 2011 yılında hepimiz için gurur kaynağı oldu. Bu başarıda ülkemizdeki olağanüstü girişimci ruhun, esnek kur uygulamalarının, istikrarlı maliye politikasının ve bunların sonucunda yaratılan güven ortamının payı büyük. 2012’ye kuvvetli bir büyümeyle giriyoruz. Büyümede beklenenden daha yüksek bir performans olacağına inanıyorum. Cari açığın makul bir seviyede tutulması için daha fazla tasarruf ulusal önceliğimiz olmalı. AB bizim için vazgeçilmez bir çıpa olmaya devam etmeli.

GRUP BEKLENTİSİ
Sabancı Topluluğu için 2011, planlananların gerçekleştiği ve karlılığın artarak büyüdüğü başarılı bir yıl oldu. 2012 yılında da önümüze çıkan fırsatları değerlendirerek, sürdürülebilirlik felsefesi içinde fark yaratmaya devam edeceğiz. Her alanda verimlilik, öncelikli sorumluluğumuz olmaya devam edecek. Değişen şartlardan fırsatlar doğurmaya ve inovasyon kültürümüzü tüm iş modellerimizde uygulamaya ve dolayısıyla da farklılıklar yaratmaya devam edeceğiz.

Cem BOYNER / Boyner Holding CEO’su

“Krizlere hazırlıklıyız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012 yılı için beklentiler gerçekten çok olumsuz. Ancak bu sefer elimizde bir avantaj var; aylardır 2012 yılının sinyallerini görüyoruz ve tedbirini alıyoruz. Diğer bir deyişle geçmiş krizlerdeki gibi hazırlıksız yakalanmayacağız. Dünyadaki gelişmeler ve belirsizlikler nedeniyle gelişim gösterecek pazarlar kategorisinde yer alan Türkiye’ye ciddi bir yatırımcı sermaye girişi olabileceğini gösteriyor. Yani hem kriz tecrübemiz hem de yabancı sermaye girişleriyle Türkiye 2012 yılının etkilerini düşünülenden daha az hasarla atlatacaktır.

GRUP BEKLENTİSİ
2011 yılını Boyner Grubu olarak güzel kapatıyoruz. Mevcut işlerimizde yüzde 33, yeni işlerimizle birlikte toplamda 45 büyüme yakaladık. 2012 için de büyüme hedeflerimizi küçültmüyoruz. Seneye mağaza açılımlarımıza devam edeceğiz. Ancak bu büyümeyi temkinli bir şekilde gerçekleştireceğiz. Riskli kararlardan kaçınarak ve çok daha fazla çalışarak 2012 yılındaki büyüme hedeflerimizi yakalayacağımıza eminiz. Ayakları yere daha sağlam basan, ciddi kar üreten şirketlerimiz var.

Hüsnü ÖZYEĞİN / Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Cari açık kontrol altına alındı”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Türkiye ekonomisi için ciddi sorun teşkil eden cari açık stabil bir noktaya geldi. Bu sorun hem kurlarla hem de faizlerle kontrol altına alınmış durumda. Mortgage faizlerinin yükselmesiyle konut piyasasında bir yavaşlama, stok birikimi bekliyoruz. Böyle bir süreç başladı. Bu önümüzdeki dönemde de devam edecek. Gayrimenkulde yeni bir projeye başlamak için 2012’nin iyi bir dönem olmayacağını düşünüyorum. Bankacılık sektöründe Merkez Bankası’nın ve BDDK’nın finansal istikrarı sağlamak ve iç talebi kısmak adına aldığı tedbirler yerinde.

GRUP BEKLENTİSİ
Perakende sektöründe ABD’li Aeropostale şirketiyle işbirliği yaptık. 2012 yılında ilk mağazamızı açacağız. Yeni bir banka satın alma düşüncemiz yok. Çünkü çok pahalı. Bunun yerine Fibabank için yeni şubeler açarak organik büyüme planlıyoruz. 2012 yılında 3-4 şube açmış oluruz. Enerji sektöründeki yatırımlarımız devam edecek. Rüzgar enerjisine 2013 sonuna kadar yapacağımız yatırım toplamda 600-700 milyon doları bulacak.

Ahmet Nazif ZORLU / Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye’nin iki katı büyürüz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Türkiye 2011’de çok iyi bir performans gösterdi ama 2012 yılında aynı oranda büyüme beklemek zor. Ben kötümser beklentileri sevmeyen biriyim. Kötümser tabloyla bir yere varılmaz. 2012 yağlı ballı bir yıl olmayacak ancak yine de yüzde 5 seviyesinde bir büyüme tahmin ediyorum. Avrupa sorunlarla boğuşuyor. Mali disiplin uygulanması ve banka sermayelerinin güçlü olması Türkiye’nin avantajı.

GRUP BEKLENTİSİ
Grup olarak 2012 yılında yüzde 10 büyüdük. Ciromuz 9 milyar TL’ye ulaştı. 3 milyar dolarlık ihracat hedefini yakaladık. 2012’de yüzde 10’un üzerinde büyümeyle 10 milyar TL ciro hedefliyoruz. İhracat hedefimiz de 3.3 milyar dolar. 2011 sonu itibariyle 25 bin çalışanımız var. Yatırımlarımız devam edecek. Gayrimenkul ve enerjideki yatırımlarımız devam ediyor. Vestel ve tekstil grubu şirketlerimizde iyileştirme yatırımlarımız olacak.

Nihat ÖZDEMİR / Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Hedefimiz, sürekli ve dengeli büyüme”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Türkiye’nin çok ciddi avantajları var. Bulunduğu coğrafya önemli kaynakları barındırıyor. Bu konumumuzla Avrupa’daki krizi fırsata dönüştüreceğimizi düşünüyorum. Beklentiler, 2012 yılında Türkiye ihracatının 150 milyar dolar olacağı yönünde. Büyüme 2012’de yüzde 3.5-4’lere düşse de yine de dünyada en fazla büyüyen ülkelerden biri olacağımızı düşünüyorum. Hem devlet hem de özel sektör yatırımlarına hız kesmeden devam edecektir.

GRUP BEKLENTİSİ
35 yıl önce bir inşaat şirketi olarak iş hayatına başlayan Limak, bugün inşaat, çimento, turizm, enerji, altyapı, havalimanı isletmeciliği ve gıda alanlarında faaliyet gösteren, 20 bin kişiye istihdam sağlayan bir şirketler topluluğu haline geldi. Limak Holding olarak bugüne kadar tercihimizi çok hızlı değil sürekli ve dengeli büyümekten yana koyduk. Bu 2012 yılında da devam edecek. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde, özellikle de çimento, altyapı, enerji ve inşaatta büyümeyi hedefliyoruz.

İdil YİĞİTBAŞI / Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Türkiye ekonomisinin önü açık”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’de özellikle AB’de yaşanan sıkıntılar, Türkiye ekonomisini dış talep yönüyle olumsuz etkileyebilir. Ancak oldukça dinamik bir iç pazara da sahibiz. Biz ihtiyatlı iyimserliğimizi koruyoruz ve ekonomimizin yaklaşık yüzde 4 seviyelerinde büyüyeceğini öngörüyoruz. Cari açık ve cari açığın finansmanı ekonomi açısından risk taşıyan unsurlar. Türkiye’nin özellikle yükselen doğu pazarları için önemli bir ihracat kapısı olabileceğine inanıyoruz. 2012 nispeten zor geçse bile önümüz açık.

GRUP BEKLENTİSİ
2011 yılında yüzde 15 büyüme ve 3 milyar TL konsolide brüt ciro hedefimize ulaştık. 2012 yılında yüzde 10’la ülke ekonomisinin üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. Ana iş kollarımız olan gıda, içecek ve boyada, sektör büyümelerinin üzerinde büyümeyi hedefliyoruz. 2011 yılında yaklaşık 55 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdik. 2012’de toplam büyüme hedefimize paralel yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yurtdışında özellikle Körfez bölgeleri, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ve Rusya hedef pazarlarımız.

Hamdi AKIN /Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“500 milyon dolarlık enerji yatırımı yapacağız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Kanaatimce 2012’de Türkiye ekonomisi büyümeyi sürdürecek ve yaklaşık yüzde 4-6 bandına oturacak. Cari açığın 2012’de kesinlikle hız keseceğini, enflasyonun da korkulacak bir boyuta ulaşmayacağını tahmin ediyorum. Enflasyonun yüzde 8’i aşacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü hem ekonomi yönetimi hem de Merkez Bankası bu konular üzerinde hassasiyetle duruyor.

GRUP BEKLENTİSİ
Grup şirketlerimiz 2011 yılında İDO özelleştirmesi için 861 milyon dolar, İzmir Adnan Menderes Havalimanı için 1 milyar 340 milyon dolar, Medine
Havalimanı için de 1 milyar dolar olmak üzere toplam 3.7 milyar dolarlık kontrat imzaladı. İDO finansmanı kapatıldı. Medine ve İzmir’deki projelerimiz start aldı. Dolayısıyla 2012 bu taahhütleri gerçekleştirme yılı olacak. Grubumuza bağlı diğer şirketlerin yatırımları da devam ediyor. Sadece enerji grubumuz bu yıl 500 milyon dolarlık gaz santrali yapımına start verecek.

Sani ŞENER / TAV Holding CEO’su

“Özel sektör borçlarına dikkat”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Ekonomimiz Amerika’dan ziyade Avrupa’ya bağımlı. Kamu ve özel sektör borçlarının önemli bir kısmı euro bölgesi banka ve finansal kuruluşlarından sağlandı. Eğer borçların döndürülmesinde bu bankalar yardımcı olmazsa sıkıntı çıkar. Reel sektörün en önemli müşterilerinin Avrupa’da bulunduğunu ve yabancı turistin önemli bir bölümünün de oradan geldiğini unutmayalım. Ancak Türkiye’nin artık Ortadoğu ve Asya’dan da borçlanma kabiliyeti var. Umarım zor bir yılı zararsız atlatabiliriz. Ancak ben halen euro bölgesinin gerekli tedbirleri alabileceğine inanıyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
TAV Holding olarak 2012’de çift haneli büyümeye devam edeceğiz. Bu yıl Medine ve İzmir ihalelerini aldık. Kredileri hemen hemen tamamlandı. TAV’ın koyacağı sermaye de hazır. Bu açıdan 2012’de hem yeni yatırımlarla hem de elimizdeki portföyle büyümeye devam edeceğiz. 2012’de yolcu sayımızın yeni alınan işlerle birlikte 60 milyonu geçeceğine inanıyoruz. Yatırımlarla birlikte istihdama da katkımız aynen devam edecek.

Fuat TOSYALI / Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“2012 iyi bir yıl olacak”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Büyümede iyimser tahminlerin de üzerinde bir oran yakalanacağına inanıyorum. Türkiye’nin görünen değerlerlerden ayrı bir dinamizmi var. Ayrıca her dönemin kendi içinde barındırdığı fırsatlar vardır. Bence 2012 iyi bir yıl olacak.

GRUP BEKLENTİSİ
Grubumuz 2011’i 2 milyar dolar ciroyla kapatacak. 2012’de yeni yatırımlarımız olacak. Cezayir’de yuvarlak inşaat demiri üreteceğiz. Tesisimizin 1 milyon 250 bin ton yıllık kapasitesi olacak. 500 milyon dolarlık bir yatırım. 2012’nin ağustos-eylül aylarında devreye alacağız. Türkiye’nin ikinci büyük çelik yatırımına da başlıyoruz. İskenderun’da yapısal çelik ve ray üreteceğiz. Önünde limanı olacak. 2 milyon ton kapasiteli yeni bir yatırım. Maliyeti milyar doları geçer. Enerjide üretim tarafında bir karar verme noktasındayız. Ya kömüre ya da gaza dayalı üretim yapacağız. Hedefimiz 1.000 megavatla bu sektöre girmek.

İmam ALTINBAŞ / Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Dünyada mağazalaşmaya hız vereceğiz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012 zorlu bir yıl olacak gibi gözüküyor. Ancak Türkiye, istikrarlı ekonomisi ve harcamalarında titiz davranarak büyümeye devam edecek. 2012’de Avrupa tanıdık ama riskli bir pazar olacak. Ortadoğu ve Arap Yarımadası yeni yatırımlar için daha uygun ve elverişli gözüküyor. 2012, özellikle Ortadoğu’daki üstünlüğümüzü ve Arap ülkeleriyle ilişkilerimizi yatırım fırsatlarına dönüştüreceğimiz bir yıl olabilir. Yüzde 5 olarak açıklanan enflasyon hedefinin gerçekleşmesini muhtemel görüyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
Enerji, finans, mücevherat, lojistik, gayrimenkul sektörlerinde 35 markamızla 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kuzey Kıbrıs, Almanya, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, ABD ve Ukrayna’da istihdam yaratıyoruz. Önümüzdeki dönemde, bulunduğumuz sektörlerde büyümeye ve yurtdışı yatırım fırsatlarını değerlendirmeye odaklanacağız. Örneğin, mücevheratta daha fazla tasarım ve yurtdışı mağazacılığa konsantre olduk. Mücevherat grubumuzun ihracatının 1 milyar dolara ulaşması için yatırımlara devam edeceğiz. Çin, Hindistan ve Afrika ülkeleri ihracat yapmayı hedeflediğimiz yeni pazarlar. Altınbaş Holding iştiraklerinin tamamında Ar-Ge yatırımlarını artırdık. 2012’de de stratejik odaklılık gereği ana sektörlerimizde yoğunlaşacağız. Kâr ve verimlilikte bizi küresel düzeyde güçlü kılacak alanlara da yoğunlaşacağız.

İbrahim ERDEMOĞLU / Erdemoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

“Mobilya ciromuzu yüzde 50 artıracağız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Mevcut verilere göre 2012, 2011’den daha durgun olacak. Zaten hükümetimiz cari açığı azaltmak için bu yönde bir politika izliyor. Firmalarımızın bu durumu göz önüne alarak tedbirli olması gerekiyor. Bence Türkiye ekonomisi 2012’de yüzde 5-6 büyüyebilir. Hızlı giden bir ekonomide birden bire frene basılmaz. Bu yüzden IMF’nin tahminlerini gerçekçi bulmuyorum.
 
GRUP BEKLENTİSİ
2011’de büyüme hedeflerimizin üzerine çıktık ve yüzde 40 büyüdük. 2012’de yüzde 20-25 büyüme planlıyoruz. İhtiyaç olduğu ölçüde ek yatırım yapacağız. Ancak büyük yatırımlar için piyasayı izliyoruz. Parça halıda dünya lideriyiz. Bu konumumuzu korumak istiyoruz. Grup ciromuzun yüzde 10’u mobilyadan geliyor. 200 civarında showroom’umuz var. Bu sayıyı ve ciromuzu yüzde 50 oranında büyütmek istiyoruz. Bu yıl Amerika’da büyük bir mağaza daha açacağız.

Prof. Dr. Ahmet KIRMAN / Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili

“1 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz”
 
TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’nin mevcutların korunduğu bir yıl olarak geçirilmesini bir başarı olarak görmek gerekiyor. Ana pazarımız Avrupa’nın yaşadığı sıkıntılar nedeniyle büyümede ihracat kaynaklı bir ivme yakalanmasında güçlük yaşanabilir. İç talebe dayalı büyümenin de bir sınırları olduğu muhakkak. 2012’de cari açık hassas pozisyonunu korumaya devam edecek. Büyümedeki hız kesmenin cari açık alanında nispi bir iyileşme sağlayacağı düşünülebilir. Bu sürecin doğal bir sonucu olarak TL’de reel bir değerlenme olanaksız görünmüyor. Bu durum aynı zamanda çekirdek seviyede de artış eğiliminde olan enflasyonu kontrol etmeyi kolaylaştıracak. Enflasyonun azalarak yüzde 7-8 düzeylerine ineceğini varsayıyoruz.

GRUP BEKLENTİSİ
2012’de 4 milyon ton cam üretimi ve 3.4 milyar doları aşkın bir gelir yaratmayı hedefledik. Böylece geçen yılın yüzde 10 üzerinde bir ciro büyümesi sağlamış olacağız. Yurtdışından üretimden satışları da kapsayan uluslararası satışların toplam gelirlerimize oranının yüzde 50’yi geçeceğini bekliyoruz. Toplam satışlarımızın en az dörtte birininse Türkiye’den ihracat yoluyla olmasını hedefliyoruz. 2012’de 1 milyar dolar düzeyinde yatırım harcaması planladık. Bulgaristan’daki cam ev eşyası kapasitemizi artıracak yeni bir fırın yatırımına başlanacak. Cam ambalajda İstanbul Topkapı’daki tesisimizin aşamalı olarak Eskişehir’e taşınması, 2012’de büyük ölçüde tamamlanacak.

Hamdi TOPÇU / THY Yönetim Kurulu Başkanı

“2012’de 38 milyon yolcu taşıyacağız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Türk Hava Yolları olarak Türkiye’deki ekonomik büyüme trendinin göreli bir azalmayla da olsa devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak her şeye rağmen bizim her duruma hazırlıklı olarak B ve C planlarımız var. 2008’de ABD’de başlayan küresel ekonomik kriz henüz sonuçlanmış değil. Euro bölgesinde her an yeni krizler gelebilir. Bu konuda Avrupa’da büyük bir çaba ve arayışın olduğunu görüyoruz.

GRUP BEKLENTİSİ
Göreve geldiğimiz 2003’ten bu yana THY, 10 milyon olan yıllık yolcu sayısını yaklaşık 33 milyona, 65 olan uçak sayısını 178’e, 104 olan uçuş noktasını da 189 şehir ve 196 havalimanına çıkardı. Dünyanın en büyük ve önemli havayolu ittifakı Star Alliance’a üyesi olduk. Bugün 15’e yakın iştirakimizle dünyanın en önemli havayolu şirketlerinden biriyiz. İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’nda faaliyete geçen HABOM (Havacılık, Bakım, Onarım ve Modifikasyon Merkezi) bünyesinde Haziran 2012'de dar gövde uçak hangarlarını hizmete açacağız. 2012’de 10-14 yeni hat açıp, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip 7’nci havayolu şirketi olmayı hedefliyoruz. Daha önce anlaşmasını yaptığımız 18 yolcu ve 1 kargo uçağı da 2012’de filomuza katılacak. 2012 için 38 milyon yolcu ve 7.8 milyar dolar ciro hedefliyoruz.

İbrahim ÇEÇEN / Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“2012 ciro hedefimiz 3 milyar dolar”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’de büyümenin yavaşlayacağını söylemek mümkün. Zira euro bölgesinin içinde bulunduğu durum bizi de etkileyecek. Ben şahsen Türk özel sektörünün dinamik gücüne güveniyorum. Ülkenin en büyük sorunu cari açık konusunda alınan kararların sürekli hale gelmesiyle iyileşeceğini umuyorum. Kurlardaki dalgalanmanın bir müddet devam edeceğini düşünüyorum. Doların fazla risk taşımadığı kanısındayım. Ancak euro konusunda ciddi endişelerim var. Enflasyonda düşüş bekliyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
İnşaat şirketimiz (İÇTAŞ) Rusya’daki Pulkova Havalimanı ve otoyol inşaatı ihalesini kazandı. Bu iki projenin maliyeti 3 milyar euro. Üç yıl içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Erzincan İliç’te 350 milyon dolara baraj inşaatı yapıyoruz. Niksar HES, Trabzon Bölgesi HES inşatlarımızı 2012 yılında üretime açıyoruz. Trakya bölgesi (TRADAŞ) elektrik dağıtım şirketinin devir işlemlerini tamamladık. 2012’de faaliyetlerine grubumuz bünyesinde devam edecek. Bomonti projemizi 2012 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Karasu Limanı inşaatına başlayacağız. 2012’de grup olarak 3 milyar dolar ciro hedefliyoruz.

Cem HAKKO / Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“2012’de iki yeni marka getireceğiz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Dünyadaki ekonomik sıkıntılara rağmen, güçlü finans sektörümüz ve kamu borcumuzun düşük olması sayesinde diğer ülkelere göre daha az etkileneceğimizi düşünüyorum. Alınan önlemlerle birlikte 2012 yılında büyüme hızının yüzde 4 civarında olacağını, buna karşılık enflasyonun yüzde 6'lar civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
Sektör olarak 2012’de bizi çok parlak bir yıl beklemiyor. Çünkü 2011’de artan kurlar ve konulan ek vergilerle oluşan maliyetleri maalesef 2012’de satış fiyatlarına yansıtabileceğimizi düşünmüyorum. Grup olarak yüzde 20 büyüme planlıyoruz. Mevcut markalarımıza iki yeni marka daha eklemek üzere görüşmelerimiz sürüyor. 2012’de 13 yeni mağaza açmayı hedefliyoruz. Bunlardan 10’u mevcut markalarımıza yönelik olacak. Böylece Vakko Grubu olarak mağaza sayımızı 130'a çıkaracağız.

Vahap KÜÇÜK / Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı

“Frene basmayacağız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ: Perakende sektörü açısından 2011 iyi bir yıl oldu. Sektörümüz 2011’de yüzde 15 büyüdü. Ancak 2012 daha çok dikkat edilmesi gereken bir yıl olacak. Bunda Avrupa ülkelerinde derinleşen kriz, Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeler, dövizdeki hareketlilik ve ithalata getirilen ek vergilerin rolü var. 2012’de tüm sektörlerin likiditeye daha çok önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Özsermayesi güçlü firmalar yılı daha rahat geçirebilecek.

GRUP BEKLENTİSİ
2011’de 2010 yılına oranla yüzde 40 büyüdük. Ciromuz 2.9 milyar TL’yi buldu. LC Waikiki, Ipsos KMG şirketinin her 6 ayda bir yaptığı araştırmaya göre 2004’den bu yana Türkiye hazır giyim pazarının lideri. Liderliğimizi sürdürmek için 2012’de de yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu kapsamda yurtiçinde 40 ve yurtdışında 25 mağaza daha açmayı, 80 bin metrekare yeni satış alanı sağlamayı hedefliyoruz. Frene basmayacağız ama 2012 bizim için daha temkinli davranacağımız bir yıl olacak.

Abdullah KİĞILI / Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı

“Yüzde 25-30 büyüme planlıyoruz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Avrupa’da oluşan ekonomik durumun Türkiye’yi de etkileyeceği muhakkak. Büyüme hedefimizde olan Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgeleri biraz daha olumlu gözüküyor. Türkiye pazarında rekabet artıyor. 2012’de de artarak devam edecek. Türkiye ekonomisi için IMF’nin yüzde 2, hükümetinse yüzde 4 büyüme öngördüğü 2012 için biz biraz daha yüksek oranlar öngörüyoruz.

GRUP BEKLENTİSİ
2011’de hazır giyim sektörüne çok ciddi vergiler geldi ve bu vergiler fiyat politikalarının değişmesine sebep oldu. Bu yüzden tedarik ve stok anlayışını gözden geçirmek zorunda kaldık. Fiyatlarımızda bir miktar artış oldu. Mağaza sayımızı 213’e çıkardık. Avrupa’daki kriz tedirgin etse de 2012’de yüzde 25-30 büyüme hedefliyoruz.

Cemalettin SARAR / Sarar Giyim Yönetim Kurulu Başkanı

“Avrupa’daki kriz Türkiye’yi etkilemez”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Avrupa ülkelerindeki olumsuz ekonomik göstergelerin bankalarımız ve borsalar üzerinde etkisi olacaktır. Ancak 2011 verilerini göz önünde bulundurduğumuzda artık ülkemizin çok fazla hasar görmeyeceğini söyleyebiliriz. Türkiye, 2012 yılında da sağlam ekonomik istikrarıyla, Avrupa ülkelerinin yaşayacağı her türlü tedirginliği kendi kazancına çevirecek ve ekonomik gücüne güç katacaktır.

GRUP BEKLENTİSİ
Şubat 2012’de dünyanın eğlence merkezlerinden Las Vegas’ta ikinci Sarar mağazamızı açıyoruz. Ardından mart ayında New York Wall Street’teki mağazamızı açacağız. Ağustos ayında ise Sarar Avrupa merkez ofisimizin de bulunduğu Almanya’nın moda kenti Duesseldorf’ta bin 400 metrekarelik ‘flagship’ mağazamız açılmış olacak. 2012 yılında ayrıca Kuveyt ve Bahreyn gibi Körfez ülkelerinde mağaza açacağız. Yurtdışındaki büyümemiz sonraki yıllarda da sürecek.

Memduh BOYDAK / Boydak Holding CEO’su

“Yeni pazarlara açılacağız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’de dünya ekonomisindeki çalkantılar, toparlanmalar ve büyüme aynı anda yaşanacak. Bazı ülkeler ekonomik kriz yaşarken, bazıları toparlanmaya başlayacak. Bazıları da büyümesini devam ettirecek. Türkiye de büyümesini sürdürecek ülkeler arasında yer alacaktır. Ekonomimizin yüzde 4’ten fazla büyüyebilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Enflasyonda ufak sapmalar olabilir ancak hükümetin 2012 yılı için öngördüğü hedefler makul.

GRUP BEKLENTİSİ
Holding olarak 2011 için belirlediğimiz hedeflere ulaştık. 2012’de de yurtiçi piyasalardaki lider yapımızı devam ettirmek istiyoruz. Yurtdışında faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki pazar payımızı ve marka bilinirliğimizi artırırken, bir yandan da yeni Pazar arayışlarımızı sürdüreceğiz.

Necati KURMEL / Saray Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

“500 milyon TL ciro hedefliyoruz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’de Türkiye ekonomisinin yüzde 6 büyüyeceğini, enflasyonun yüzde 10 olacağını, işsizlik oranının ise yüzde 9’larda kalacağını tahmin ediyorum. Cari açığın azaltılmasına yönelik alınacak tedbirler iç pazarı daraltacak. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ülkelerinin karşı karşıya olduğu ekonomik kriz nedeniyle ihracatta da zorluklar çıkabilir.

GRUP BEKLENTİSİ
2012’de halıda yüzde 15 büyümeyle 160 milyon, turizmde ise yüzde 15 büyümeyle 30 milyon TL ciro hedefliyoruz. 30 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Saray Çiftliği’nde et, süt ve yem üretiyoruz. Bu alanda yüzde 40 büyümeyle 125 milyon TL ciro hedefliyoruz. Saray Halı ve Saray Tarım Hayvancılık’ı halka arz etmek istiyoruz. Madencilik sektöründe Doğan Holding’le ortaklığımız var. Krom, çinko, kurşun, bakır, gümüş, dore altın-gümüş üretiyoruz. Bu sektörde yüzde 300 büyümeyle120 milyon dolar ciro öngörüyoruz.

Recep KONUK / Konya Şeker ve Panko Birlik Yönetim Kurulu Başkanı

“Dünyanın en büyük hayvanlık yatırımını yapıyoruz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
IMF’nin yüzde 2.2 büyüme tahminini gerçekçi bulmuyoruz. Eğer biz bu güveni doğrudan yatırıma tahvil edebilirsek, 2012 ve sonrası için büyüme tahminlerimizi yukarı yönlü revize edebilir, IMF’yi katmerli şekilde yanıltabiliriz. Türkiye ekonomisinin beklentilerin aksine daha iyi olacağı düşüncesindeyiz.

GRUP BEKLENTİLERİ
Konya Şeker, 2012’de üretimini önemli ölçüde artıracak ve yeni sektörlere adım atacak. 2011’de yatırımına başladığımız 6 üretim tesisimizi ve iki fabrikaya eşdeğer yenileme yatırımlarımızı bu yıl tamamlayacağız. 2012’nin ortalarında tek kampüs içinde et ve süt ürünleri üreten dünyanın en büyük kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi’ni üretime başlatacağız. Bu tesisimiz tam kapasiteye ulaştığında ülkemiz et tüketiminin yüzde 15’ini tek başına karşılayabilecek. Yine 2012’de yağ fabrikamız tamamlanacak ve üretime başlayacak. Unlu ve şekerli mamuller, çikolata, şekerleme, kek ve bisküvi üretim tesisimiz, PVC ve korige boru tesisimiz, çuval fabrikamız tamamlanacak. Dondurulmuş parmak patates üretim tesisimizin kapasitesini ikiye katlarken donuk sebze üretimine de başlayacağız.

Faik AÇIKALIN / Yapı Kredi CEO’su

“Kredilerimiz sektörün üzerinde büyür”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2011’in ikinci yarısında başlayan ekonomik yavaşlamanın 2012’de de devam etmesi kaçınılmaz. Avrupa’daki kriz derinleşmezse ekonomik büyümenin yüzde 3-4 aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz. Avrupa’daki sorunlar kötüleşirse ekonomik daralma veya daha sınırlı büyüme senaryosu geçerli olabilir. Ekonomideki yavaşlama ve yatırım harcamalarındaki daralma, yüzde 10’un üzerine çıkan cari açığın düşürülmesine olumlu yönde katkı sağlayacak. Enflasyonun ise 2012’nin ilk yarısında yüksek kalacağını, ardından düşüşe geçeceğini tahmin ediyoruz.

BANKA BEKLENTİSİ
2011’de uyguladığımız “akıllı büyüme” stratejimizi 2012’de de devam ettirmeyi planlıyoruz. Sektörde kredilerin yüzde 15-20 arasında büyümesini bekliyoruz. Yapı Kredi olarak bunun birkaç puan üzerinde performans göstermeyi hedefliyoruz. TL kredilerde özellikle tüketici ve KOBİ kredilerine öncelik vermeyi sürdüreceğiz. Yabancı para kredilerde ise proje finansmanı öne çıkacak. Özellikle uzmanlık alanımız olan enerji projelerine yoğunlaşmaya devam edeceğiz. 2012’de de 50-60 civarında yeni şube açmayı planlıyoruz.

Adnan BALİ / İş Bankası Genel Müdürü

“Yurtdışında büyümeye devam edeceğiz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Türkiye’de büyümenin yavaşlayarak yüzde 3-4 aralığında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Enflasyonun yüzde 6 civarında oluşacağını tahmin ediyoruz. 2011’in ikinci yarısında dolar ve euro karşısında değer kaybeden TL’nin kayıplarının bir kısmını telafi edeceği, ancak yurtdışına bağlı olarak zaman zaman dalgalanabileceği beklenmeli. Euro bölgesindeki sorunların devam edeceği öngörüsüyle iç borçlanma faiz oranlarının bu yıl daha yukarıda gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Reel faizin de bir miktar yükseleceğini düşünüyoruz.

BANKA BEKLENTİSİ
Temkinli aktif yönetimi politikaları ile maliyet ve istikrarın ön planda olduğu fon yaratma stratejilerine paralel olarak karlılığımızı 2011’in üzerine taşımayı hedefliyoruz. Bankamızın büyüme stratejisinin temelinde uluslararası alanda öncelikle bölgesel, daha sonra küresel bir banka olmak var. Bu kapsamda Azerbaycan, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Körfez bölgelerini yakından takip ediyoruz. Bankamız için uygun koşullar oluşması durumunda anılan bölgelerde farklı yatırım olanaklarını değerlendireceğiz.

Fahrettin YAHŞİ / Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı

“Sektör istikrarlı büyümesini sürdürecek”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Gerek uluslararası piyasalardaki olumsuz tablo, gerekse Türkiye ekonomisine ilişkin kırılganlıklar çerçevesinde mali disiplinden taviz verilmeyeceğini ve enflasyonun aşağı yönlü baskılanması bakımından sıkı para politikası uygulanacağını öngörüyoruz. Ancak 2012 için ekonomi açısından kötümser bir beklentiye sahip değiliz. Enflasyonun yüzde 7.5-8 bandında gerçekleşeceğini, dolar kurunun ise 1.80-85 aralığında konumlanacağını öngörüyoruz.

SEKTÖR BEKLENTİSİ
Bankacılık sektörü için sıkıntılı sayılabilecek bir yılda katılım bankacılığı, 2011’de de büyüme trendini sürdürdü. Eylül sonu itibariyle fon toplama alanında yüzde 12 artış yakaladık. Katılım fonu büyüklüğü 38 milyar TL’ye ulaştı. Yine eylül sonu itibariyle krediler yüzde 21 artarak 39 milyar TL’ye yükseldi. Katılım bankalarının toplam aktifleri yüzde 24 artarak 53.5 milyar TL’ye çıktı. Sektörün karı eylül sonu itibariyle 596 milyon TL’ye ulaştı. Bu yılın 2011’den daha zor geçeceği gerçeği altında sektörün öncelikle aktif kalitesini, sermaye yeterliliğini ve likiditeyi ön planda tutarak sağlam bir şekilde faaliyetlerini sürdüreceğini ve istikrarlı büyüme trendini devam ettireceğini öngörüyoruz.

Zafer ATAMAN / Faktoring Derneği Başkanı

“100 milyar TL ciroyu geçebiliriz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’nin ilk yarısında Türkiye ekonomisi önemli bir sınav verecek. Her ne kadar kamu borcu disiplin altındaysa da özel sektör borçlanmasında dünyadaki gelişmelere paralel olarak daralma oluşacak. Dolayısıyla nakit akışı ilk 6 ayda önemli bir sorun oluşturacak. Büyümenin yüzde 3.5-4.5 arasında olacağını öngörüyoruz. Enflasyon ilk dönemde çift haneleri görse de daha sonraki dönemlerde yüzde 7-8 arasında oluşacaktır. Nakit akışını düzenli sağlayan kuruluşların geleceği daha rahat olacak.

SEKTÖR BEKLENTİSİ
Faktoring sektörü için 2012 önemli bir yıl. Bilhassa yasama süreci önemli. Bununla birlikte sektör önümüzdeki dönemde 100 milyar TL hacmini geçmeyi hedefleyecek.

Vedat AKGİRAY / SPK Başkanı

“Yerli yatırımcı tabanı genişleyecek”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Dünyadaki mevcut gelişmelere bakıldığında aşırı iyimser konuşmak gerçekçi değil. 2012’de dünya piyasalarında inişli çıkışlı bir seyir bekliyorum. Nihayetinde Türkiye sermaye piyasaları dış piyasalardan bağımsız değil. Dış piyasalardaki olumsuz gidişattan iç piyasalar da mutlaka etkilenecek. Bu sebeple yurtdışı kaynaklı olarak İMKB’deki halka arzlar bir süre daha olumsuz etkilenebilir. Borsa endeksi de zaman zaman inişli çıkışlı bir seyir izleyebilir.

SPK BEKLENTİSİ
 Türkiye, uluslararası yatırımcı ve sermaye için her zaman güvenilir ve karlı bir ülke oldu. Bilindiği üzere İMKB’de işlem gören hisse senetlerinin yüzde 60’ından fazlası uluslararası yatırımcıların elinde bulunuyor. Bu oran iç talepteki nispi darlığa da işaret ediyor. SPK olarak piyasalarımıza güveni artıracak önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu sayede piyasamızdaki yerli yatırımcı tabanının da genişlemesini bekliyoruz. Sermaye Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar tamamlandı. En kısa sürede ilgili makamlara sunulacak. Önümüzdeki dönemin en önemli çalışmalarından biri de ülkemizde sermaye piyasasında merkezi karşı taraf, yani bu piyasada gerçekleşen işlemlerin takasının garanti edilmesi uygulamasına geçilmesi olacak.

Işınsu KESTELLİ / Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası Başkanı

“Türkiye yumuşak inişe geçebilir”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Euro bölgesinde daha derin bir kırılma olmazsa 2012 büyümesinin yüzde 4’ün altında kalmayacağını düşünüyorum. Türkiye’de mali disiplin sürdükçe enflasyonda kalıcı bir sıçrama olmaz. Merkez Bankası’nın piyasanın önünde yürüyen adımlarının fiyat istikrarı için güvence olduğunu düşünüyorum. Mevcut şartlar altında Türkiye ekonomisinin bu dönemi sert frenle değil yumuşak inişle tamamlayacağını söylemek mümkün.

VOB BEKLENTİSİ
Türkiye’nin ilk ve tek türev borsası olan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) 4 Şubat 2012’de 8’inci yaşına girmiş olacak. Bizim için 2012 ve daha sonrasını opsiyonlara başlama tarihimiz belirleyecek. Yabancı yatırımcıların borsamıza ilgisi devam ediyor. Ancak yerli yatırımcı bazında, mevcut sermaye piyasası yatırımcı tabanından ulaşabileceğimiz kadarına ulaştık. Bu aşamadan sonra yeni yatırımcı kitlesinin sermaye piyasalarına kazandırılması gerekiyor. Bunun için de sermaye piyasası kurumlarının işbirliği yapması şart. Vergisel düzenlemelerde de son derece dikkatli olunması gerekiyor. Piyasalarımızın likiditesini olumsuz etkileyecek vergi uygulamalarından kaçınmakta büyük fayda var.

Atilla KÖKSAL / Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Başkanı

“Yatırımcı seferberliğine destek vereceğiz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelen Türkiye, hem borç hem de sermaye olarak yurtdışı kaynak çekmekte hiç zorlanmadı. Sermaye tarafında önümüzdeki yıllarda hem stratejik yatırımcıların hem de portföy yatırımcılarının (özellikle private equity fonlarının) ilgilerinin süreceğini öngörüyorum. Ancak borç tarafında Türkiye'nin en büyük finansörleri olan Avrupa kökenli finans kuruluşlarının içinde bulundukları kriz nedeniyle eskisi kadar iştahlı olmayacakları görülüyor. Bu konuda temkinli olmamız, yeni finansman kaynakları aramamız ve projektörü ilgileri gittikçe artmakta olan Asya ülkelerine çevirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.

PİYASA BEKLENTİSİ
TSPAKB olarak 2012 için bir numaralı önceliğimiz, SPK’nın başlattığı yatırımcı seferberliğine destek vermek. İMKB özelleşmesi, borsalar arasındaki uluslararası rekabet ortamına ayak uydurmasını sağlayacak. İMKB'nin VOB'daki payının artması ve iki kurumun daha yakın çalışması ise sinerjiyi artıracak ve piyasalarımızın derinleşmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunacak. 2012’nin ilk yarısı halka arzlar açısından yavaş geçecek. Yabancı portföy yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere ve Türkiye'ye ilgilerinin orta vadede devam edeceğine inanıyorum. Bu yıl endeksin biraz daha aşağı gideceğini öngörüyorum. Aracı kurumlar açısından ise teknoloji ve insan kaynaklarına yatırım yapanların önü açık olacak.

Osman SARAÇ / İstanbul Altın Borsası Başkanı

“Altın yeniden 2.000 dolarlara çıkabilir”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Küresel ekonomiye ve özellikle Avrupa bölgesine ilişkin belirsizliklere bağlı olarak 2012 yılında GSYH’nın yüzde 4 büyümeyle 820 milyar doların üzerine çıkacağını tahmin ediyorum. Bu da kişi başına 11 bin dolar milli gelir demek. TÜFE’de yıllık artış yüzde 5’e yakın gerçekleşebilir. Bu yıl emtia fiyatlarının yatay seyredeceğini düşünüyoruz. 2012’nin en büyük fırsatı satın almalar ve ortaklıklar olacak. Özellikle Körfez eksenli sermayenin Türkiye’de yeni arayışlara gireceğini düşünüyoruz.

PİYASA BEKLENTİSİ
Borsamız, 2012 yılında da Türk yatırımcısına düşük faiz ortamında altın ve gümüş gibi alternatif yatırım araçları sunmaya devam edecek. 16 Aralık 2011 itibariyle borsamızda gerçekleşen altın işlemleri 218 tonu aştı. Gümüş işlemleri de 386 tona ulaştı. Aynı tarih itibariyle altın ithalatımız 78 ton, gümüş ithalatımız ise 38 ton oldu. 2012’de altın işlemlerinin 200 tona ulaşmasını öngörüyoruz. Altın ithalatı yine 80 ton seviyelerinde oluşabilir. Gümüş işlem hacminin 350 tonun üzerinde, gümüş ithalatının da 40 ton civarında oluşmasını bekliyoruz. Bu yıl gümüş fonları devreye girdiğinde, gelişmelere göre bu rakamlar artabilir. Altın fiyatlarına destek veren faktörlerin gelişmesiyle 2012’de altının ons fiyatı yeniden 2.000 dolarla çıkabilir.

-------------------------------------------------

Kemal GENCER / Bagfaş Yönetim Kurulu Başkanı

“Yılın ilk çeyreğiyle ilgili endişeliyim”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’nin bilhassa ilk çeyreğinden biraz endişem var. Büyüme yerinde sayarken enflasyon düşük bir oranda da olsa yükselme trendine girebilir. Türk Lirası’nın dolar ve euro karşısında değer kaybı pek fazla devam etmese bile cari açık bilhassa özel sektör dış borçlanmaları açısından yakından takip edilmeli. Tabii bu arada Avrupa Birliği ve bilhassa Alman ekonomisi yakın takip edilmeli.

GRUP BEKLENTİSİ
Kimyevi gübre sektörü genelde ekonomik krizlerden en az etkileniyor. Biz olası krizlere karşı sürekli tedbirlerimizi alıyoruz. Bilhassa bağlı olduğumuz uluslararası hammadde ve büyük kimyevi ihracat pazarlarını yakından takip edip ona göre bir yöntem uygulamaya çalışıyoruz. Bu yılın son çeyreğinde yatırım kararını verdiğimiz Can-kalsiyum amonyum nitrat kimyevi gübre kompleksi için gerekli finansman çalışmalarına başladık. Tahminim hem finansman hem de gerekli kuruluş çalışmalarını yılın ilk çeyreğinde bitireceğimiz yönünde.

Avni ÇELİK / Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı

“Grubumuzun büyümesi sürecek”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012, Avrupa ve Amerika’daki borç krizlerinin büyüklüğü ve derinliği nedeniyle önemli bir yıl. Bu tür dönemlerde risk yönetimi ve büyüme dengesinin iyi kurulması gerekiyor. Türkiye’nin genç nüfusundan kaynaklanan önemli bir büyüme dinamizmi var. Orta Vadeli Plan’daki büyüme ve enflasyon hedeflerini gerçekçi buluyoruz. Tasarruf seviyemizin düşüklüğü ve enerjide dışa bağımlı olmamız önemli sorunlar. Ancak büyük resmi de gözden kaçırmamak gerekiyor. Türkiye’nin ekonomik gelişmesi devam edecek.

GRUP BEKLENTİSİ
2011’i büyümeyle kapattık. Seramikte 91 milyon dolarlık yatırımla üçüncü fabrikamızı Eskişehir’de işletmeye aldık. 2012’de stratejik olarak borçlanma ihtiyacımızı sıfırlıyoruz. Özkaynaklarımızla büyümeyi sürdüreceğiz. Sinpaş GYO, yılda ortalama 1.200 konut satıyor. Önümüzdeki dönemde de satışlarımız artarak devam edecek. Arsa ve arazi açısından 5 yıllık iş hacmi yaratacak portföyümüz mevcut. Grubun amiral gemisi Sinpaş Yapı, ticari gayrimenkul, sanayi, depolama, lojistik alanları, alışveriş merkezleri yatırımlarına hız verecek.

Ali AĞAOĞLU / Ağaoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

“2012’de üç projeye başlayacağız”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012, hem dünya hem de Türkiye ekonomisi için zor bir yıl olacak. Büyüme yüzde 5 civarında olur. Büyümenin yavaşlaması ve krize yönelik söylentilerin artması enflasyonist bir etki yaratabilir. Türkiye için önemli olan bunları bir risk olarak görmek yerine fırsatlara odaklanmak olmalı. 2012’de inşaat sektörünün gündeminde kentsel dönüşüm projeleri, kat mülkiyeti ve mütekabiliyet şartının kaldırılması gibi yasal değişimler var. Bunlar gerçekleşirse hem sektöre hem de ülke ekonomisine büyük bir ivme kazandırır.

GRUP BEKLENTİSİ
Yatırımlara devam edeceğiz. İnşaatı ve satışı devam edenlere ek olarak ülke tarihinin en büyük gayrimenkul projesine başlayacağız. Sadece ülke tarihinin değil Avrupa’nın, Amerika’nın görmediği güzellikte bir projeyi Maslak’ta bu yıl hayata geçireceğiz. Hedefimiz bununla birlikte toplam üç yeni proje başlatmak. Enerji yatırımlarımız da devam edecek. 2011 elektrik üretimine geçtiğimiz yıl olmuştu. 2012 ve sonrasında ise hem üretimi hem de portföyümüzü büyütüyor olacağız. Turizm yatırımlarımıza da hız verdik. Uludağ’daki yeni otelimizin yenileme çalışmalarını 2012’de tamamlamayı planlıyoruz. Yeni oteller de söz konusu olacak.

Süleyman VARLIBAŞ / Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“En fazla rant gayrimenkulde”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
2012’de Türkiye’nin yeni pazar arayışı içinde olması gerekiyor. Ticaret hacmimizi artıracak alternatif tedbirler almak durumundayız. Büyüme yüzde 5’ler seviyesinde olabilir. Enflasyonun ve cari açığın kontrol altına alındığı, sıkı bütçe politikalarıyla bütçesinin fazla vereceği bir ekonomik yapı oluşacağını düşünüyorum. 2B ve kentsel dönüşüm yasalarının çıkacağını ve bu etkiyle de 2012’de gayrimenkul sektörünün çok hareketli geçeceğini öngörüyoruz. Böyle dönemlerde en fazla rantı gayrimenkulün sağlayacağı görüşündeyim.

GRUP BEKLENTİSİ
2012’de halen devam eden Varyap Meridian dışında birkaç projeye daha başlayacağız. Bunlardan biri, Pendik’teki iş ve yaşam merkezi projemiz Varyap Plaza olacak. Anadolu Yakası’nın ilk yatay ofis projesi olan Varyap Plaza, özellikle küçük ve orta ölçekli kuruluşlarının A tipi ofis ihtiyacına cevap verecek. Varyap-Gap İnşaat ortak girişimi olarak, Doğu Ataşehir’de 650 bin metrekare inşaat alanına sahip rezidans, ofis, otel, iş merkezi, kapalı AVM ve alışveriş caddesi ile meydanlardan oluşan, dünyada gayrimenkul sektöründe çok konuşulacak özellikler arz eden bir projeye hazırlanıyoruz. Yine İstanbul Finans Merkezi içerisindeki arsamızda bu konsepte uygun şekilde tasarlanan bir projemiz başlayacak.

Nazmi DURBAKAYIM / Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“5 bin konutluk iki projeye başlayacağız”

SEKTÖR BEKLENTİSİ
2012’de sektörde daralma beklemiyorum. Banka kredisi faizlerinin çok fazla yükseleceğini düşünmüyorum. Türkiye borçlanma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacak. Hatta çok daha iyi oranlarda borçlanacağını söyleyebilirim. 2012’de konut kredilerinden kaynaklanan bir maliyet artışı yaşanmayacak Ancak emtia fiyatları ve enflasyona bağlı bir fiyat artışı kaçınılmaz. Arsa sıkıntısına bağlı olarak konut fiyatlarının dalgalanma göstereceğini artık çok iyi biliyoruz. Ayrıca mütekabiliyet yasası çıktıktan sonra Türkiye’de birçok şey değişecek. Bana göre 2012’ye damgasını vuracak gelişme, kentsel dönüşüm projeleri olacak. 2012’de gayrimenkul sektörünün yüzde 10-15 büyüyeceğini düşünüyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
2012’de devam edecek 6 önemli projemiz var. Bunlardan biri, 2011’e damga vuran Tuzla’daki 4 bin 304 dairelik Evora İstanbul... Teknik Yapı, 2012’de de kentsel dönüşüme katkı sağlayacak yenileme projelerine ağırlık verecek. Biri Avrupa, diğeri Anadolu Yakası’nda olmak üzere iki büyük projeye başlamayı planlıyoruz. Her iki proje de yine rezidans konseptinde olacak ve yaklaşık 3 bin daireden oluşacak. Avrupa Yakası’nda ikinci bir projenin çalışmalarını da hızla sürdürüyoruz. Eğer yetiştirebilirsek, yine rezidans ağırlıklı ve yaklaşık 2 bin daireden oluşan bu projeyi de satışa sunacağız.

Aziz TORUN / Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı

“500 milyon TL gelir hedefliyoruz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Ekonomiyi soğutmaya yönelik tedbirler çerçevesinde büyüme hızı kuşkusuz yavaşlayacak. 2012’de ülke ekonomisinin büyümesini yüzde 4, enflasyon oranını ise yüzde 5 dolaylarında öngörüyoruz. Son dönemde birçok uluslararası sermaye kuruluşu Türkiye pazarına girdi ve girmeye de devam ediyor. Bugüne kadar batıya, özellikle de Avrupa’ya yatırım yapan Ortadoğu ve Güney Asya sermayesini Türkiye’ye çekip yatırım imkânlarını çeşitlendirmemiz gerekir. Bu yüzden İstanbul’un dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri haline gelmesinin yasal, fiziki, insan kaynakları ve borsa açısından sağlanmasının çok ama çok önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
2012’de kira gelirlerimizi minimum yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz. Konut satış gelirlerimizde de büyüme öngörüyoruz. Torunlar GYO olarak 2012’de 450-500 milyon TL arasında satış geliri bekliyoruz. 2012’de de birçok yeni proje geliştirerek büyümemizi sürdüreceğiz. Gayrettepe-Mecidiyeköy aksı üzerindeki Ali Sami Yen ve Torun Tower ile Anadolu Yakası’ndaki Maltepe projelerimiz, Antalya Deepo Alışveriş Merkezi büyüme projesi ile İzmir Bayraklı’daki ortaklı projeyi 2012’de duyuracağız. Turkmall ile ortak projemiz Bulvar Samsun AVM ve Kiler ortaklığıyla hayata geçireceğimiz Kütahya AVM de 2012’nin ilk yarısında kapılarını açacak.

Özen KUZU / Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi

“İran’da üç projeye sıcak bakıyoruz”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Mütekabiliyet yasasıyla birlikte bu yıl sektörde patlama yaşanacağını düşünüyoruz. Mütekabiliyet sorununun çözülmesiyle emlak piyasasında ciddi bir hareket bekliyorum. Bu yasa Türkiye gayrimenkul pazarına büyük bir kaynak oluşturacak. Bu sayede Kuzu Grup projelerindeki yabancı payının yüzde 2-3 seviyelerinden yüzde 10-20’lere çıkmasını bekliyoruz.

GRUP BEKLENTİSİ
2012’de İran ve Türkiye’de yeni projelere başlayacağız. İran firmalarından 100’den fazla teklif aldık. Bu tekliflerden ikisi konut, biri de alışveriş merkezi olmak üzere üçüne sıcak bakıyoruz. İran’daki projelerden biri, 2 bin civarında villa tarzı konuttan oluşuyor. Grubumuz, yine 2012’de İstanbul Sarıyer ve Hadımköy’de iki yeni projeye başlayacak. Sarıyer projesinde 700-800, Hadımköy projesinde ise 1000-1200 civarında konut yapmayı planlıyoruz.

Mustafa BAYRAKTAR / Bayraktar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

“2012’de hedeflerimizi yükselttik”

TÜRKİYE BEKLENTİSİ
Dünya ekonomisinde artan belirsizlik ve olumsuzluklar neticesinde küresel büyüme beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor. Böyle bir tabloda ülkemizin son dönemde güçlenen ve istikrarlı bir yapıya kavuşan ekonomisi umut veriyor. Bu yıl küçük de olsa ekonomik büyüme beklentisi söz konusu. Bu da şimdiden lokomotif sektörlerden biri olan otomotiv için olumlu hava yaratıyor. Otomotiv sektörünün 2011’de pazarı 850-900 bin seviyesinde toplam satışla kapattığını, 2012’de ise bu rakamın 750 bin adetlerde olacağını öngörüyoruz.

GRUP BEKLENTİSİ
Bayraktar Grubu olarak otomotiv sektörüne hem sanayici kimliğimizle hem de güçlü distribütörlüklerimizle katkıda bulunuyoruz. 2011’i beklentilerimiz doğrultusunda 2 milyar TL’ye yakın ciroyla kapattık. Bunun içerisinde 150 milyon dolarlık otomotiv yan sanayi ihracatı var. İzmit Outlet Center’da 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 28 ciro artışı sağladık. Tüm distribütörlük ve üretim faaliyetlerimizde 2012’de çok daha yüksek hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz.

Marc BERGERETTI / Peugeot Otomotiv Pazarlama Genel Müdürü

“Sedan araç getireceğiz”

SEKTÖR BEKLENTİSİ
2011’de Türkiye otomotiv pazarının 2010’a göre yaklaşık yüzde 10 artışla 850 bin adetlere ulaştığı ve bir rekora imza atıldığı görülüyor. 2012’de toplam pazarda 2011’e göre yüzde 10 civarında bir daralma öngörüyoruz. Emisyon oranları gibi çevre normları çerçevesinde geliştirilecek bir vergi uygulamasının Türkiye’de otomotiv sektörünün gelişimini olumlu etkileyeceğini düşünüyorum.

GRUP BEKLENTİSİ
Peugeot olarak Türkiye pazarının potansiyeline güveniyor ve bu pazarda gelişmeye devam edeceğimize inanıyoruz. 2012, Peugeot için çok önemli ve hareketli bir yıl olacak. Yeni Peugeot 208 gibi önemli ürün lansmanlarıylaile öne çıkacağız. Daha önce olmadığımız ve pazarın önemli bir segmenti olan sedan pazarına da yepyeni bir araç sunacağız. Yetkili satıcı ağımızı yaygınlaştırıp yenilikçi hizmetlerle markanın gelişimini devam ettireceğiz.

Nuri OTAY / Ford Otosan Genel Müdürü

“Pazar en az yüzde 5 daralır”

SEKTÖR BEKLENTİSİ
Otomotiv pazarının ilk 6 ayda düşük gideceğini, ikinci 6 ayda ise kısmen toparlanacağını tahmin ediyoruz. Artırılan ÖTV vergisi ve diğer ekonomik kısıtlar nedeniyle 2012 için yüzde 5-10 mertebesinde daralacak bir endüstri öngörüyoruz. Avrupa’daki ekonomik çalkantı nedeniyle özellikle yılın ilk yarısında ihracatta da daralma bekleniyor. Yüzde 70’i yerli üretilen hafif ticari araçların ÖTV’sinin azaltılarak yerli üretime ve istihdama katkı sağlanmasını bekliyoruz. İç pazarın büyümesi oranında yatırımcıları cesaretlendirici tedbirler alındığında hem iç hem de dış yatırımcılar yerli araç üretmeye gelecektir.

GRUP BEKLENTİSİ
2011’de Türkiye’nin en çok araç satan markası olduk. Kasım sonu itibariyle toplam satışta liderliğimizi sürdürerek üst üste 10’uncu kez pazar liderliğine koştuğumuzu söyleyebiliriz. 2011, hem üretim, hem ihracat hem de iç pazar satışlarıyla Ford Otosan için rekor bir yıl oldu. Son 10 yılda Türkiye’nin en çok satan mark