Bu yasa KOBİ'leri rahatlatacak
KOBİ'lerin, 31 Ekim 2006 tarihinden önceki borçlarını yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısı, KOBİ'lere yeni bir nefes ve fırsat verecek.
CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, ''Anadolu Yaklaşımı'' adı verilen ve KOBİ'lerin, 31 Ekim 2006 tarihinden önceki borçlarını yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısıyla KOBİ'lere yeni bir nefes ve fırsat verileceğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun Tasarısının tümü üzerinde söz alan Hamzaçebi, 2002 yılında çıkartılan ve kamuoyunda İstanbul Yaklaşımı olarak nitelendirilen kanundan sınırlı sayıda büyük işletmenin yararlandığını hatırlattı.
Hamzaçebi, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden en çok KOBİ'lerin etkilendiğini, Türk ekonomisinin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lere yönelik bir düzenleme yapılmadığını ifade ederek, ''Oldukça geçikmiş bir tasarı olmasına rağmen bu tasarı, KOBİ'lere yeni bir nefes ve fırsat verecektir'' dedi. Hamzaçebi, KOBİ'lerin vergi ve sigorta borçlarının yapılandırılmasına ilişkin teminat gösterme şartının kaldırılmasını da olumlu bulduğunu sözlerine ekledi.
''MÜLKİYELİ VE KOMÜNİST''
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu ise Türkiye'de bankacılık sektöründe yabancıların payının artmasını eleştirdi. Kumkumoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in yabancıların payının yüzde 100'e ulaşmasında bir sorunun olmadığı yönünde ifadelerinin bulunduğunu ileri sürdü. Şener'in ''mülkiyeli ile komünizm'' arasında bir bağ kurduğunu ve mülkiyelilerin biraz komünist olduğunu söylediğini belirten Kumkumoğlu, ''Sayın Bakan komünizmden koptu ama umarım mülkiyelilikten kopmamıştır'' dedi.
Bakan Şener de yabancıların payıyla ilgili sözlerin kendisine değil, bir başka bakana ait olduğunu belirterek, ''Yabancı sermayeyle ilgili görüşlerden vazgeçtiğim yönündeki eleştirilerine katılmıyorum. Daha önce bu konuda ne söylediysem aynı görüşleri şu anda koruyorum'' dedi. Kumkumoğlu'nun sözüne müdahale etmesi üzerine Şener, bununla ilgili açıklama yapmaktan vazgeçtiğini söyledi.
BDDK BAŞKANI BİLGİN
CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü'nün, bankacılık sektöründe yabancıların payıyla ilgili sorusunu yanıtlayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de ''Şu anki duruma göre borsa payıyla birlikte yabancıların oranı yüzde 35'tir'' dedi. Yabancı sermayeli bankaların kredilerdeki payının yüzde 27.6, mevduattaki payının ise yüzde 20.6 olduğunu belirten Bilgin, bu bankaların mevduattan fazla kredi verdiğini, bunların ne kadarının tüketici, ne kadarının da kurumsal kredi olduğu yönünde ellerinde bilginin bulunmadığını söyledi.
''KOBİ DOSTU MİLLETVEKİLLERİ''
Konuşmasına ''Sayın KOBİ dostu milletvekilleri'' diyerek başlayan Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da bugün küçük ölçekli işletmeler için tarihi bir gün olduğunu söyledi. Bu tasarının hazırlanmasına katkı veren başta hükümet olmak üzere iktidar ve muhalefet milletvekillerine teşekkür eden Çağlayan, şunları kaydetti:
''Türkiye'de sanayinin yüzde 98'i KOBİ'lerden oluşuyor. Bugün 2001 krizi sonucu ortaya çıkan bir sorunu çözmeye çalışıyoruz. 2001 krizi ile yere düşen KOBİ'lerin bir kısmı yürümeye başladı. Bu düzenlemeyle KOBİ'leri koşturacağız. Şu anda 42 bin 646 firmadan bahsediyoruz. Bu firmalar her biri bu düzenlemeden sonra 1 kişi istihdam etse, 42 bin kişiye istihdam sağlanmış olur. 42 bin insana sıfırdan istihdam yaratmak için 6 milyar YTL'ye ihtiyaç vardır. KOBİ'lere böyle bir barış çubuğunun tutturulması son derece önemli. Şu ana kadar bankalar işletmelerin bu sorununu çözebilseydi, TBMM'de bu düzenleme görüşülmeyecekti. Düzenleme yeni bir soluk getirecek. Reel sektör, bu firmaların hiçbirine Ahmet'in, Mehmet'in firması olarak bakmamalı, bu firmalara milli firmalar olarak bakmalı.''
ÖNERGELER KARIŞTI
Tasarının görüşülmesi sırasında, AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu'nun bir maddeyle ilgili önergesinin oylandığını sanan AK Parti'li milletvekilleri, ''yanlışlıkla'' aynı madde üzerindeki CHP'li Hamzaçebi'nin önergesini kabul etti. Durumu fark eden AKP'li milletvekilleri, Komisyon Başkanı Sait Açba'yı uyardı. Açba da kabul edilen önergeyi yeniden oylamak istedi. Bunun üzerine Hamzaçebi, Meclis İçtüzüğüne göre bunun ancak tekriri müzakere ile yapılabileceğini söyledi. AK Parti'li milletvekillerinin benzer düzenleme olduğunu söylemesi üzerine Açba, Hamzaçebi'nin önergesini yeniden oyladı. Hamzaçebi'nin önergesi reddedilerek, Karapaşaoğlu'nun önergesi kabul edildi.