Bir sabotaj iddiası daha! Letonya ve İsveç arasındaki fiber optik kablolarda hasar meydana geldi
İsveç ile Letonya arasında bulunan, Baltık Denizi'nden geçen su altı fiber optik veri kablosu, pazar günü erken saatlerde hasar gördü. Bu, son aylarda Baltık Denizi'nde gerçekleşen olası sabotajların dördüncüsü oldu. Bu olay, NATO'da kritik altyapıların güvenliği konusunda endişelere yol açtı. İsveç ile Letonya arasındaki hattın kesintiye uğraması, Rusya ve Çin ile bağlantılı daha önceki olayları akıllara getirdi.
0
Letonya Başbakanı Evika Silina, Letonya'nın kıyı kenti Ventspils ile İsveç'in Gotland adasındaki Fårösund arasındaki fiber optik kabloda meydana gelen hasarın önemli olduğunu ve büyük olasılıkla dış bir güç tarafından zarar verildiğini söyledi. Financial Times'ta yer alan habere göre, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
CEZAYİR'DEN RUSYA'YA GİDEN GEMİ İZLEMEYE ALINDI
Letonya makamları, bir devriye botunu, Baltık ülkesinin devlet radyo ve televizyon merkezine ait fiber optik kablonun hasar gördüğü yere yakın bir gemiyi incelemek için gönderdi ve ayrıca yakındaki iki gemiyi daha izlemeye aldı.
Letonya Deniz Kuvvetleri, geminin Cezayir'den Rusya'ya doğru yola çıkan Malta bayraklı bir dökme yük gemisi olan Michalis San olduğunu açıkladı ancak gemide şüpheli bir faaliyet belirtisine rastlanmadı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise yaptığı açıklamada Letonya Başbakanı Silina ile yakın temasta olduklarını ve NATO ile işbirliği içinde olduklarını söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Baltık ülkeleriyle "tam dayanışma" içinde olduklarını ifade ederek, "Kritik altyapımızın dayanıklılığı ve güvenliği AB için en önemli önceliktir" dedi.
NATO, SABOTAJ GİRİŞİMLERİNİ BELİRLEMEK İÇİN BİR GÖREV BAŞLATMIŞTI
NATO geçen hafta, son aylarda üç kablo setinin hasar görmesinin ardından kritik altyapıya yönelik sabotaj girişimlerini tespit etmek ve önlemek için Baltık Sentry adı verilen bir görevle Baltık Denizi'ne insansız hava araçları, denizaltılar, gemiler ve uçaklar konuşlandıracağını duyurdu.
Finlandiya polisi geçen ay Rus petrolü taşıyan bir tankere el koymuş ve geminin deniz tabanındaki çapasını sürükleyerek Finlandiya-Estonya Estlink 2 elektrik hattına ve dört telekomünikasyon kablosuna zarar verdiğinden şüphelendiklerini açıklamıştı. NATO müttefikleri, şüpheli gemilerin Baltık Denizi'nden ayrılmasıyla ilgili daha önce iki olası sabotaj olayı yaşanmış olmasının ardından Finlandiya'nın gemiye el koymasını örnek bir davranış olarak niteledi.
Baltık Denizi'nde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği 2022 yılından bu yana, denizin nispeten sığ dibinden geçen 40 kadar telekomünikasyon kablosuna ve kritik gaz boru hatlarına yönelik en az 3 sabotaj vakası daha yaşanmıştı.
İlki, 2023 yılı sonlarında Çin'e ait Newnew Polar Bear isimli konteyner gemisinin Finlandiya ile Estonya arasındaki doğalgaz boru hattını demirleyerek kesmesi, ikincisi ise, kasım ayında Baltık Denizi'ndeki iki veri kablosunun koptuğu dönemde, Çin'e ait Yi Peng 3 isimli dökme yük gemisinin geçişiydi.
Son olay, üç Baltık ülkesinin şubat ayı başında eski Sovyet şebekesinden elektrik sistemlerini ayırıp kıta Avrupası şebekesine entegre olmaya hazırlandığı sırada yaşandı. Estonya, Letonya ve Litvanya bağımsızlıklarını yeniden kazandıktan sonra AB ve NATO'ya katıldılar ve Avrupa elektrik sistemine geçişlerini, Batı'ya nihai entegrasyonları olarak görüyorlar.
patronlardunyasi.com