Bilim insanlarının hedefinde, 'yapay zeka'dan sonra şimdi de 'yapay canlı' var
Bilimin sınırlarını zorlayan insanlık, 'Yapay Zeka'dan sonra şimdi de hedefine 'Yapay Canlı'yı koydu. Financial Times'ın haberine göre, bilim insanları 'Yapay Yaşam' projesinde doğal evrimin gerçekleşmesini bekliyor. 'MiniLife' adı verilen araştırmanın sentetik biyolojinin gelişimini yeni bir seviyeye taşıyacağı iddia ediliyor.
0
Clive Cookson imzalı habere göre Avrupalı bilim insanları, sentetik biyoloji alanındaki hızla büyüyen teorik ve deneysel gelişmelerden yararlanarak laboratuvarda sıfırdan basit yaşam formları yaratmaya yönelik bir proje üzerinde çalışmaya başladı.
CANSIZ KİMYASALLARDAN AKTİF HÜCRELER HEDEFLENİYOR
Araştırmacılar, cansız kimyasallardan başlayarak 6 yıl içinde büyüyüp, bölünerek evrimleşen metabolik olarak aktif hücreler üretmeyi hedefliyor.
Avrupa Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen ve birçok üniversiteden biyolog ve kimyagerin yer aldığı 13 milyon euroluk 'MiniLife' projesi, sentetik bir yaşam sistemi için gereken minimum kriterlere ulaşan dünyadaki ilk proje olmayı hedefliyor.
'ÇIĞIR AÇICI BİR BAŞARI OLACAKTIR'
Alman Parmenides Vakfı'ndaki Kavramsal Bilim Temelleri Merkezi'nin direktörü ve AAK hibesinin baş araştırmacısı olan Eörs Szathmáry, "Başarı, temel bilimde çığır açıcı bir başarı olacaktır. Canlı sistemlerin sıfırdan yaratılması, insanlığın uzun zamandır devam eden bir hayalidir" dedi.
Benzer yapay yaşam araştırmaları, özellikle ribonükleik asidi oluşturan nükleotidler olmak üzere, dünyadaki yaşamın bilinen yapı taşlarıyla çalışmaktayken, MiniLife projesi ise, mevcut molekülleri kullanmadan, hayatı sıfırdan başlamayı amaçlıyor.
patronlardunyasi.com