Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen panelde ekonomistler '2025’te yüzde 30’un altında enflasyon zor' dedi
Ekonomistler 2025 yılına dair öngörülerini açıkladı. Prof. Asaf Savaş Akat, “Türkiye’de 50 yıllık çok özel bir deneyimimiz var. Biz çok yüksek enflasyonu yüksek enflasyona çok kolay düşürürüz. Ama sonra sorun başlar, enflasyonu 30’un altına düşüremeyeceğimizi düşünüyorum” dedi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin düzenlendiği '2024 Türkiye Ekonomisine Bakış ve 2025 Beklentileri' panelinde, Türkiye'nin ekonomik yapısal dönüşümü için atılacak adımların önemine dikkat çekildi ve yeni yıla dair ekonomik beklentiler tartışıldı.
İşte ekonomistlerin 2025 öngörüleri ve yeni döneme ilişkin uyarıları:
KÜRESELLEŞMENİN YERİNİ BÖLGESELLEŞME ALACAK
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat:
“Trump’ın etkisiyle, özellikle korumacılık politikalarıyla küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alacak. Çin sorunu ise geçici bir mesele değil; Çin’in teknolojik üstünlüğü ve küresel ticaretteki rolü, ABD ile arasındaki gerilimi daha da derinleştiriyor."
"Geçiş dönemleri her zaman zorludur. Türkiye için de 2025’te büyüme daha düşük kalabilir. Yakın gelecekte Türkiye’yi büyüyemeyen ancak büyük çalkantıları da olmayan bir ülke olarak görüyorum."
"DOLAR 45-50 TL BANDINDA KALIR"
"Enflasyonun 35 civarına düşebileceğini, Türk lirasının hala değer kaybetmeye devam edeceğini ve döviz kurunun 45-50 TL arasında hareket edeceğini öngörüyorum. Türkiye’de 50 yıllık çok özel bir deneyimimiz var. Biz çok yüksek enflasyonu yüksek enflasyona çok kolay düşürürüz. Ama sonra sorun başlar, enflasyonu 30’un altına düşüremeyeceğimizi düşünüyorum.”
"KORUMACILIK BÜYÜMEYİ BASKILAYACAK"
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu:
“ABD, doların küresel gücünü korumaya çalışırken, Çin dijital yuanı yaygınlaştırma stratejisi izliyor. Ancak Çin'deki deflasyon, özellikle ihracata dayalı büyüme modelinde sorunlara işaret ediyor. Bu durum, önümüzdeki yıllarda ekonomik güç dengelerinde önemli etkiler yaratacak. Korumacı politikaların artmasıyla dünya ekonomisindeki büyüme oranının normalin altına ineceğini öngörüyorum."
"ENFLASYON NEREDEYSE TÜM DÜNYADA KONTROL ALTINA ALINDI"
Prof. Dr. M. Ege Yazgan:
"Türkiye’de enflasyonun 30’un altında kalması zor görünüyor. Neredeyse tüm dünyada pandemi sonrası enflasyon kontrol altına alındı, bizim dışımızda az sayıda ülke haricinde kontrol altına alınmamış enflasyon kalmadı. Dünyadaki enflasyonun, pandeminin payı bizde de oldu. Ancak tüm dünya faizleri yukarı doğru çekerken biz faizleri indirerek başka bir maceraya doğru geçtik. O macera düşünüldüğü gibi bir yatırım hamlesi yaratmadı. Büyümeyi düşüren, yatırımları tırpanlayan bir etki yarattı."
"ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI ANCAK…"
Prof. Dr. Serda Selin Öztürk:
“Son yıllarda jeopolitik gerilimler ve pandemi sonrası dönemin etkileri, Türkiye’nin hem kırılganlıklarını hem de esnekliklerini ortaya koydu. Para politikasındaki yeni yaklaşımlar, mali disiplin hedefleri ve finansal piyasalardaki reform çabaları, ekonomimizin istikrarını güçlendirmek adına önemli adımları işaret ediyor. Ancak enflasyon, döviz kuru oynaklığı ve cari açık gibi sorunlar hala üzerinde çalışılması gereken başlıca meseleler.”
patronlardunyasi.com