Lüks tüketim mağazaları orta sınıf müşteriye erişmek için uygun fiyatlı ürünler satmaya başladı
ABD’de yıllık yüzde 6’lık düşüş yaşayan lüks tüketim malları, çıkış yolunu orta direğe hitap edecek ürünlerde buldu. Chanel ve Prada gibi markalar, pahalı ürünlerin yanına uygun fiyatlı eşarplar, kemerler ve cüzdanları mağazalarına koymaya başladı.
ABD seçimlerinin artından lüks talep kırılgan bir hale geldi. Lüks markalara yapılan harcamalar yıllık yüzde 6 düşüş gösterdi. Dünyaca ünlü lüks markalar ise orta sınıf alışverişçilere hitap etmek için düşük fiyatlı ürünlere yöneldi. Chanel, Prada gibi markalar, azalan talebi telafi etmek için, üst segment 3-4 bin dolar üzeri çanta ve kaşmir ceket yerine uygun fiyatlı eşarplar, kemerler ve cüzdanlar gibi ürünler sunuyor.
MARKALAR LÜKS ALGISINI KAYBETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Fakat bu strateji, markaların yüksek kar marjlarını olumsuz etkileyebilir. Özellikle LVMH ve Kering gibi devler, daha düşük fiyatlı ürünler ile satışları artırmaya çalışırken, lüks algısını kaybetme riskiyle karşı karşıya.
YÜZDE 50’DEN FAZLA ZAMLA DİKKAT ÇEKTİLER
Son 2 yıldır lüks markalarda keskin fiyat artışları devam ederken, özellikle Chanel, Prada ve LVMH'nin Dior markası, 2023'te Fransa'daki çanta fiyatlarını 2020'ye kıyasla yüzde 50'den fazla artırarak dikkatleri üzerine çekti.
500 DOLAR ALTI ÜRÜNLER
Kering markası Gucci'nin bu sezonki dekorasyon ve yaşam tarzı hediyeleri arasında, 440 dolarlık bir evcil hayvan tasması ve markanın logosuyla kaplı 200 dolarlık bir kutu yapışkan not yer alıyor.
LOUIS VUITTION 360 DOLARA KARTLIK SATIYOR
LVMH'ye ait Louis Vuitton, e-ticaret sitesinin hediyeler bölümünde 360 dolarlık kartlık ve 395 dolarlık kanvas ve metal Monogram Double Spin bileziği 395 dolara satışa sundu.
Burberry ise, 450 ila bin 50 dolar arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan kaşmir atkıların satışını artırmak için mağaza düzeninde atkı bölümlerine yer vermeyi planlıyor.
ÇİN TALEBİ AZALDI
Lüks mal sektörünün en büyük pazarlarından biri ve son yıllardaki büyümenin ana kaynağı olan Çin'de, emlak krizi ve düşük genç işsizliği nedeniyle lüks mallara olan ilgi azaldı.
JPMorgan analistleri, Çin'deki devam eden makroekonomik zorlukların sektör üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesiyle, zorlu bir 2024 yılının ardından sektörün "inişli çıkışlı" bir görünüme sahip olacağını öngörüyor.
Luxurynsight verilerine göre, Kasım ayında LVMH'nin Dior markasında küçük deri ürünlerin ortalama fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 21 düştü. Bu arada Louis Vuitton markası, küçük deri ürün seçkisindeki 500 Euro’nun altındaki ürün oranını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artırdı.
KÂR MARJI EROZYONU MUHTEMEL
Orta sınıf ve hatta zengin alışverişçilerin yüksek fiyatlı ürünlerden uzak durduğu bir dönemde, alaka düzeyini korumak için düşük fiyatlı ürünlere vurgu yapılması gerekli olsa da, satışların yavaşlaması nedeniyle zaten baskı altında olan LVMH ve Balenciaga'nın ana şirketi Kering gibi oyuncuların kar marjlarını aşındırması muhtemel.
Sektörün en iyi performans gösteren markalarından Prada'nın CEO'su Andrea Guerra, Ekim ayı sonunda analistlere yaptığı açıklamada, "Yapmaya çalıştığımız şey fiyat aralığını genişletmek" dedi.
Bu arada, Burberry'nin yeni CEO'su Joshua Schulman, İngiliz lüks markası için dönüşüm planını açıklarken, giriş seviyesi fiyatlı ürün yelpazesinin genişletilmesi gerektiğinin altını çizerek, fiyatların "genel olarak çok yüksek" olduğunu ifade etti.
LVMH ‘ÇOK UGUN FİYATLI ÜRÜN’ SATMAYACAK
Ancak endüstri öncüsü LVMH, bir markanın ayrıcalıklı aurasına zarar verebilecek şekilde markadan çok uzaklaşma riskine karşı uyardı. Finans Direktörü Jean-Jacques Guiony, grubun "çok uygun fiyatlı ürün" yelpazesini tanıtmaktan uzak duracağını söyledi.
Guiony, Ekim ayında konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bunun bir hata olacağını düşünüyorum" diyerek, bunun kısa vadeli bir bakış açısı olduğunu ifade etmişti.
patronlardunyasi.com