Batarya devi Contemporary Amperex Technology'nin imparatoru Robin Zeng ve hikayesi
Otomotiv sektöründeki bataryaların yüzde 37’si batarya devi Çinli Contemporary Amperex Technology’den çıkıyor. İşte CATL’yi batarya imparatorluğuna çeviren Robin Zeng ve hikayesi...
![Batarya devi Contemporary Amperex Technology'nin imparatoru Robin Zeng ve hikayesi](https://image.patronlardunyasi.com/crop/967x645/static/content/25-02/07/batarya-imparatoru.jpg)
Otomotiv sektöründeki bataryaların yüzde 37’si batarya devi Çinli Contemporary Amperex Technology’den çıkıyor.
158 milyar dolar değerindeki Çinli Contemporary Amperex Technology (CATL) bugün açık ara dünyanın en büyük batarya üreticisi. Otomotiv sektöründeki bataryaların yüzde 37’si, enerji depolama alanındaki (ESS) bataryaların ise %40’ı bu şirketten çıkıyor.
Oksijen’den Emre Özpeynirci batarya devi Contemporary Amperex Technology’nin hikayesini ele aldı.
İşte Özpenirci’nin yazısının tamamı:
13 yıl gibi kısa sürede CATL’yi batarya imparatorluğuna çeviren kişi ise Robin Zeng. İşte hikayesi…
CATL nasıl başarılı oldu?
CATL’nin ilk yıllarında başarısını destekleyen birkaç önemli faktör vardı:
-Kuruluşundan yalnızca bir yıl sonra, CATL BMW ile kritik bir ortaklık kurdu. Bu anlaşma, CATL’nin teknolojisini ve güvenilirliğini doğruladı.
-Yabancı şirketlerin Çin devlet sübvansiyonlarından dışlanması, yerli batarya üreticileri için büyük bir avantaj sağladı.
-Güçlü bir rakip olan BYD, bataryalarını yalnızca kendi otomotiv işini desteklemek için kullanmaya karar verdi. Bu durum, CATL’nin pazardaki diğer otomobil üreticilerine batarya satmasının önünü açtı.
-Ticari araçlar (özellikle otobüsler) için sübvansiyonlar sona erdi ve Çin, binek araçlara yönelik sübvansiyonları artırmaya başladı. O dönemde binek araçlar için tercih edilen kimya NMC (Nikel-Manganez-Kobalt) idi ve CATL bu alana odaklanmıştı.
-Dünyanın en büyük batarya üreticisi olan Çinli Contemporary Amperex Technology (CATL), vizyoner liderlik ve stratejik yenilikler sayesinde küresel pazara hakim durumda. Bugün otomotiv endüstrisindeki bataryaların yüzde 37’i, enerji depolama alanındaki (ESS) bataryaların ise %40’ı bu şirketten çıkıyor.
-Yaklaşık 158 milyar dolar değerindeki batarya imparatorluğunun arkasındaki isim ise Zeng Yuqun, bilinen adıyla Robin Zeng. Tüm dünyada ulaşımı daha sürdürülebilir hale getirmek, küresel ve kolektif bir çaba gerektirecek olsa da 37.3 milyar dolarlık kişisel servete sahip Robin Zeng’in ulaşımı karbondan arındırma konusunda birçok kişiden daha önemli bir rol oynadığı ve oynayacağı ortada.
CATL’nin başarısının 2011’de başladığı düşünülse de durum biraz daha karmaşık. Robin Zeng, Mart 1968’de Çin’in Fujian eyaletindeki Ningde’de doğdu. O dönemde Ningde bir tarım köyüydü. Zeng, Shanghai Jiaotong Üniversitesi’nde gemi inşaatı bölümünde okudu ve mezun olduktan sonra, devlet destekli bir işletmede çalışmak üzere Ningde’ye döndü. Ama bu görevinden 3 ay sonra istifa edip Japon TDK Corporation’ın bir yan kuruluşu olan SAE Magnetics’e katıldı. Kısa sürede mühendislik departmanının en genç yöneticisi olan Zeng’i üstleri o kadar takdir etti ki, hemen bataryalar hakkında eğitim alması için yurtdışına gönderdiler.
AMPEREX TECHNOLOGY LİMİTED (ATL)
1990’larda Sony, ilk lityum-iyon bataryayı ticarileştirerek batarya endüstrisinde devrim yarattı. İşte o dönemde lityum-iyon bataryaların büyük potansiyelini fark eden Zeng, hemen TDK’dan ayrılıp 1999 yılında Amperex Technology Limited (ATL) şirketini kurdu. Batarya teknolojilerini lisanslamak için ABD’ye gitti ve özellikle Bell Labs’in geliştirdiği teknolojilere odaklandı. Ancak, defalarca denemesine rağmen işler yolunda gitmedi. Teknoloji, tekrar eden şarj döngülerinden sonra şişiyor ve bazen patlıyordu. Farklı kimyasal formüllerle yaptığı titiz deneyler sonucunda, Zeng tekrar eden şarj döngülerine dayanabilen ve şişmeyen kararlı bir bileşik geliştirmeyi başardı.
NEV ATILIMINI FARK EDİP CATL’I KURDU
2003 yılında ATL, Apple’ın güvenini kazandı ve iPod için batarya tedarikçisi oldu. Ardından birçok müşteriye daha ulaşarak dünyanın en büyük batarya tedarikçisi haline geldi. ATL’de çalıştığı dönemde, Robin Zeng 2001 yılında Güney Çin Teknoloji Üniversitesi’nden mühendislik alanında yüksek lisans ve 2006 yılında Çin Bilimler Akademisi’nden fizik doktorası aldı. 2005 yılında Japon elektronik devi TDK, lityum-iyon teknolojisindeki uzmanlığından faydalanmak için ATL’yi satın aldı. Robin Zeng, CEO olarak görevine devam etti. TDK çatısı altında ATL, üretim ve Ar-Ge faaliyetlerini genişleterek Samsung ve Huawei gibi markalar için en büyük tedarikçilerden biri haline geldi. Zeng, 2011 yılına kadar burada çalışmaya devam etti.
2011 yılında Çin’in Yeni Enerji Araçları (NEV) konusundaki atılımını gören Robin Zeng, ATL’nin elektrikli araç batarya bölümünü ayırarak Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL)’ı kurdu. Zeng, şirketin merkezini inşa etmek için memleketi Ningde’ye geri döndü. CATL, ATL’nin geliştirdiği teknolojileri ve üretim süreçlerini kullanarak hızla büyümeye başladı.ZENG: MUSK BATARYADA ASLA BAŞARILI OLAMAZ
Robin Zeng, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Tesla CEO’su Elon Musk’ın yatırım yaptığı 4680 silindirik hücre teknolojisinin başarısız olacağını, asla başarılı olamayacağını iddia etti. Zeng, bu konuda Musk ile tartıştıklarını ve sonunda Musk’ın sessiz kaldığını söylerken, Tesla CEO’sunun batarya yapmayı bilmediğini söyledi. Zeng her ne kadar Musk’ın bataryalar konusunda çıkardığı işi beğenmese de, Tesla CEO’sunun çipler, yazılım, donanım ve “mekanik şeyler” konusunda başarılı olduğunu söyledi.
13 ÜRETİM TESİSİ VAR, YENİLERİ YOLDA GELİYOR
CATL, dünya çapında 13 üretim tesisine sahip. Şirket, küresel genişleme planlarını şu şekilde sürdürüyor:
-Macaristan’da yeni bir batarya hücresi tesisi.
-İspanya’da Stellantis ile ortaklaşa yeni bir batarya hücresi tesisi.
-Endonezya’da yeni bir batarya hücresi tesisi.
-Bir başka otomobil üreticisiyle Avrupa’da potansiyel bir yeni batarya hücresi tesisi.
-Bunların yanı sıra, CATL, madenden geri dönüşüme kadar batarya değer zincirine yatırım yapıyor.
BAŞARI TESADÜF DEĞİL
CATL’nin inovasyona olan bağlılığı, dünya çapındaki üst düzey Ar-Ge çalışmalarıyla yönlendiriliyor. Dünya genelinde 20 bin Ar-Ge çalışanına, 30 bin onaylanmış ve başvuru aşamasında patente sahip şirketin sadece 2023’te yaptığı Ar-Ge yatırımı 3 milyar doları bulmuş. İnovasyona yapılan bu güçlü yatırım, CATL’nin küresel batarya liderliğini tesadüf olmaktan çıkarıyor. Şirket, geleceği şekillendiren çözümler geliştiriyor:
-CATL Bedrock Chassis: Dünyanın ilk ultra güvenli “skateboard” şasisi.
-Qilin: CATL’nin üçüncü nesil cell-to-pack (CTP) teknolojisi.
-Shenxing: Süper hızlı şarj edilebilen LFP batarya.
-Freevoy: Dünyanın ilk hibrit (SIB/LIB) bataryası.
-TENER: 6.25 MWh kapasiteli enerji depolama sistemi.
-Sodium-ion 2.0: 2025’te Çin’de tanıtılacak, 2027’de seri üretime geçilecek.
-Condensed Battery: Yüksek iletken biyomimetik yoğunlaştırılmış elektrolitler kullanan batarya.
-M3P Batarya: LFP’nin olivin yapısını temel alan, demirin yerine magnezyum, çinko veya alüminyum gibi metallerin eklendiği yeni nesil batarya. LMFP ve daha fazlası…
patronlardunyasi.com