Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Salıcı: Bir masa bir kasa koyan ithalata başladı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Salıcı: Bir masa bir kasa koyan ithalata başladı

İthalatta 2023’ten bu yana yüzde 200’ün üzerinde artış olduğunu dile getiren Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Salıcı, “Büyük üreticiler bile ithalatçı oldu. Bir masa bir kasa koyan da ithalata başladı” uyarısında bulundu. Salıcı, devletten pansuman değil kalıcı çözümler beklediklerini vurguladı. 

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Sait Salıcı: Bir masa bir kasa koyan ithalata başladı
16px
24px
22.02.2025 16:30Güncelleme: 22.02.2025 16:33
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Türkiye’de irili ufaklı 5 bin şirketin faaliyet gösterdiği ayakkabı yan sanayi zor günler geçiriyor. Tekstilden sonra emek yoğun sektörler arasında ikinci sırada olan sektörde iş gücü maliyetleri, genel giderler ve finansmana ulaşmadaki zorluk üreticileri olumsuz etkiliyor. 

Sadece üretimde değil istihdamda da ciddi erime yaşanıyor. Üretim kapasitesini düşürenlerin oranı yüzde 50’yi bulurken istihdamda da yüzde 20 azalma oldu. Bu rakamları sektörü ve sıkıntılarını konuşmak için bir araya geldiğimiz Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı anlattı.

“HER AY İSTİHDAM AZALIYOR, YARIN İŞLER DÜZELİNCE NASIL ÜRETİM YAPACAĞIZ?”

Salıcı, “2024 sancılı geçti. Yabancı alıcılar bir daha gelmemek üzere gitti. İnşallah 2025 yılı 2024’ü aratmaz. Yokuş aşağı gidiyoruz. Korkarım 2025 göç yılı olacak. Emek yoğun sektörden işten çıkışlar oluyor, öte yandan yeni personel yetişmiyor. Yarın öbür gün işler düzelince kiminle nasıl üreteceğiz? Sektörde her ay istihdam azalıyor. Geçen yıldan bu yana yüzde 20’lik düşüş var ve maalesef bu düşüş devam edecek. İşletme giderleri yüzde 50’nin üzerinde, finansmana erişilemiyor. Üretim kapasitesini düşürenlerin oranı yüzde 50. Kimi batıp gidiyor kimi de kapıyı çekip sektörden gelmemek üzere gidiyor” diye konuştu. 

“BİR AYAKKABININ MALİYETİ BİR LAHMACUN FİYATI KADAR”

Ankara’da ekonomi yönetimine her fırsatta sıkıntılarını ilettiklerini kaydeden Sait Salıcı, şöyle devam etti: 

“Bizi dinliyorlar ama değişen bir şey olmuyor. Herkes İHA, SİHA yapacak diye bir şey yok. Emek yoğun işlere de ihtiyaç var. Bir ayakkabının maliyeti bir lahmacun fiyatı… 500-750 TL’ye satılan ayakkabı var. Oysa bağcığı tabanı derken 39 parçayı bir araya getiriyorsunuz. Bu kadar emek yoğun bir işten söz ediyoruz ala bir hamur ve kıymadan oluşan kıymadan daha ucuz… Devletin mutlaka desteği olmalı. Sadece ‘OSB yaptım, gidin üretin’ demek yetmiyor. Sektörler kendi haline bırakılmamalı.”

“PANSUMAN DEĞİL KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

2014 yılında hem bitmiş ayakkabıya hem yan sanayi ithalatına ilave vergi konduğunda büyük ithalatçıların üretici olduğunu hatırlatan Salıcı, “10 yıl bitti ve o vergiler de enflasyona uğradı. Günün sonunda kalıcı tedavi lazım. Verginin sonu yok. Kalıcı ve yapısal reformlar, zihniyet değişikliği lazım” dedi.

İthalatta 2023’ten bu yana yüzde 200’ün üzerinde artış olduğunu dile getiren Sait Salıcı, mevcut vergilerden kendilerinin de memnun olmadığını vurguladı. Salıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“VERGİYE RAĞMEN İTHALAT UCUZ KALDI, UZAKDOĞU’DAN MISIR, CEZAYİR’E GÖNDERİP ORADAN GETİRİYORLAR”

"Yüzde 35 olan ilave verginin yüzde 10 daha artması görüşündeyiz. Taban ayrı, saya ayrı geliyor ve Türkiye’de birleştiriliyor. Bunun kimseye faydası yok. Yan sanayinin korunması gerekiyor. Zaten bitmiş ayakkabı gibi geliyor. Yeni Vergiye rağmen ithalat ucuz kaldı. Yeni yöntemler bulmuşlar. Mısır, Cezayir, Fas üzerinden yüzde 10-20 vergiyle getiriliyor. İthalatta sadece Uzakdoğu değil tüm pazarların önünün kesilmesi lazım. Haksız rekabet var. Biz üretici mi olacağız ithalatçı mı? Ankara’dan bunun cevabını istiyoruz. Ayrıca yan sanayide referans fiyatta artış istiyoruz. Bu da pansuman ama en az saya ve tabanda iki katına çıkarılmasını istiyoruz. Büyük üreticiler bile ithalatçı oldu. Bir masa bir kasa koyan da ithalata başladı."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde