Avrupa Türk Ticaret ve Yatırım Konseyi Başkanı Markus Slevogt, Trump döneminde AB ile Türkiye’nin yakınlaşacağını açıkladı
Avrupa Türk Ticaret ve Yatırım Konseyi (ETTIC) Başkanı Markus Slevogt, ABD'de ikinci Donald Trump dönemi yaklaşırken Avrupa'nın stratejik ortamının olumsuz etkileneceğini, Türkiye'nin çeşitli tehditlere karşı Avrupa'nın konumunu kuvvetlendireceğini söyledi.
Türkiye’de faaliyet gösteren Avrupalı yatırımcıların işbirlikçi çabaları ile kurulan Avrupa Türk Ticaret ve Yatırım Konseyi (ETTIC), Türkiye-Avrupa arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Kâr amacı gütmeyen bu kuruluş, Gümrük Birliği’ni modernize etmeyi, ekonomik büyümeyi, sürdürülebilirliği ve paylaşılan refahı teşvik etmeyi amaçlıyor. ETTIC ayrıca, Avrupalı işletmelerin Türkiye’deki çıkarlarını savunuyor ve ticaret, yatırımlar ve sürdürülebilir büyüme alanlarında stratejik hedefler belirliyor.
AVRUPA TRUMP’TAN OLUMSUZ ETKİLENECEK
ETTIC, 25-26 Kasım 2024 tarihlerinde Brüksel’e ziyarette bulundu. ETTIC Başkanı Markus Slevogt ziyaretlerin ardından yaptığı açıklamada, ABD'de ikinci Donald Trump dönemi yaklaşırken, Avrupa'nın stratejik ortamının olumsuz etkileneceğini, Türkiye'nin, Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle çeşitli tehditlere karşı Avrupa'nın konumunu kuvvetlendireceğini söyledi.
GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ
AB-Türkiye ilişkilerinde farklı paydaşların pozisyonlarını anlamak için Brüksel'de temaslarda bulunduklarını anlatan Slevogt, "Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda ilerleme sağlamak ve doğru yönde atılan adımlar konusunda pozisyonlarını anlamak için üye ülke ve AB temsilcileriyle görüşmeler yapacağız. Türkiye ve AB arasında yıllık 220 milyar eurodan fazla ikili ticaret yapılıyor. 2002 ile 2023 yılları arasında Avrupa işletmeleri Türkiye'de 200 milyar eurodan fazla yatırım yaptı." dedi.
AB’NİN STRATEJİK ORTAMI DEĞİŞİYOR
"AB için genel stratejik ortam bugünlerde önemli ölçüde değişiyor." diyen Slevogt, Donald Trump'ın seçim kampanyasında, ticaret konusunda çok daha sert bir yaklaşım sergilemeyi taahhüt ettiğini anımsattı. Slevogt, "Avrupa, yeni enerji ve fırsatlar arama, ayrıca kendi iş modelini yeniden tanımlaması gereken bir konumda. Coğrafi yakınlığı, coğrafi erişimi ve aynı zamanda sahip olduğu çok güçlü endüstriyel altyapı gibi çeşitli avantajlarıyla Türkiye'nin Avrupa bağlamında daha da önemli bir rol oynayabileceğine inanıyorum" diye konuştu.
patronlardunyasi.com