Dolar
38,4216
0,02%
Euro
43,714
-0,10%
Sterlin
51,2264
0,08%
Bitcoin
3.616.033
1,21%
BİST-100
9.471,67
-0,20%
Gram Altın
4.067,44
-1,65%
Gümüş
33,28
-0,90%
Faiz
48,44
0,39%

Ar-Ge yatırımlarıma teşvik geliyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ar-Ge teşvikleriyle ilgili bir kanun tasarısı hazırladıklarını açıkladı.

23.03.2007 18:17
Haberi paylaşın
Ar-Ge yatırımlarıma teşvik geliyor
16px
32px
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ar-Ge teşvikleriyle ilgili bir kanun tasarısı hazırladıklarını ve Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu söyledi. Ar-Ge bölümünde çalışan elemanların ücretlerinden verginin yüzde doksanını ve sigorta primlerinin işveren hisselerine düşen kısmını almayacaklarını bildiren Unakıtan, "Onları biz vereceğiz. Onun yanında küçük müteşebbisler için bir takım sermaye destekleri vereceğiz'' dedi.

Unakıtan, Otomotiv Sanayicileri Derneği'nin Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2002 yılında iktidara geldiklerinde otomotiv sektöründe toplam üretimin 347 bin olduğun, gezdiği sanayi çarşılarının kan ağladığını hatırlatarak, bugün üretimde 1 milyonu aştıklarını kaydetti.

Bakan, yakalanan başarıların ekonomik ve siyasi istikrara bağlı olduğuna işaret ederek, toplumda sıkıntı gerilim olmadığını söyledi. Toplumu germek isteyen bazı odaklara da Türkiye'de artık prim verilmediğini anlatan Unakıtan, bir tane Türkiye bulunduğunu belirterek, "Herkes bu geminin içinde. İster siyasetçi, ister otomotivci, ister kimyacı, ister talebe olsun kafayı çalıştırmak mecburiyetindeyiz. Rekabette üstün duruma gelebilmek için birinci şart, birbirimizle didişmeyi bırakacağız. (Reis-i Cumhur o olacak da bu olacak da falan olurdu, olmazdı o hiç olmaz) Yahu kardeşim bu ülkenin bir Anayasa'sı, bir Meclis'i, kanunları var. Onlar ne diyorsa o olacak. Niye böyle aykırı aykırı konuşup duruyorsunuz. Ne var yani? Ülkeyi germenin alemi yok'' diye konuştu.

Türk Lirası'ndan 6 sıfırın atılması, enflasyonla mücadele, bütçe disiplini konularında elde ettikleri başarılara değinen Unakıtan, enflasyonla mücadelenin devam edeceğini, faizlerdeki yüksekliğin düzeltileceğini anlattı. Bakan Unakıtan, ihracat rakamlarındaki artışa ve yabancı sermaye akışına da dikkat çekerek, artık makro tedbirler yanında mikro tedbirler alındığını söyledi.

İhracatta daha büyük atılımlar yapmak gerektiğini vurgulayan Unakıtan, otomotiv sektörünün yüzde 43'ünün ithalata dayandığını belirterek, motor, şanzıman ve elektronik aletlerin dışarıdan alındığını kaydetti. Otomotivcilere seslenen Unakıtan, "Artık bu parçaları içeride üretelim. Bunun için geliştireceğimiz projeler var. Ne gerekiyorsa biz de yanınızda olacağız" dedi.

Bu çalışmaların birinci ayağının Ar-Ge olduğunu ifade eden Unakıtan, "Ar-Ge bölümünde çalışan elemanların ücretlerinden verginin yüzde doksanını almayacağız. Yine sigorta primlerinin işveren hisselerine düşen kısmını almayacağız. Onları biz vereceğiz" şeklinde konuştu.

ARGE'ye yapılan çalışmaların gerçekleşmesi halinde Türkiye olarak çok şey kazanılacağını dile getiren Unakıtan, bu sayede Türk insanının kendi dizaynını yapabileceğini, satışların artabileceğini dile getirdi. Unakıtan, otomotiv sektörünün kayıt içi bir sektör olduğunu belirterek, bu sektörün, üzerine düşen sosyal sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Unakıtan, kayıt içi çalışan sektörün, mal aldığı yedek parça satıcılarını denetlemelerini, kayıt dışı çalışanlardan alış veriş yapmamasını istedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Unakıtan, Ar-Ge teşvikleriyle ilgili bir soru üzerine, bununla ilgili Maliye Bakanlığı olarak bir seneden beri çalıştıklarını dile getirdi. Bu çalışmaları neticelendirdiklerini ve Ar-Ge teşvikleriyle ilgili bir kanun tasarısı hazırladıklarını anlatan Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'na sunduk. Ümit ediyorum ki Bakanlar Kurulu'ndan sonra da bir an önce TBMM'ye gelir. Bu konuda alınan kararlar veya getirilen teşviklerle Türkiye'nin çehresi değişecek, bunu bilmek lazım. Tabii bunlar, çok kısa vadeli netice alıcı konular değil. Ama bu konuda bugün adım atarsanız belli bir süre sonra neticesini alırsınız.''

Unakıtan, ilerde atacakları başka adımlar da olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin artık ikinci bir döneme girdiğini ifade etti. Teşviklerin bütün sektörlere uygulanacağını ifade eden Unakıtan, ''Mesela bundan istifade edecek sektörlerden biri IT sektörü. Türkiye artık bir araştırma geliştirme merkezi olsun istiyoruz. Bir çok IT şirketinin Türkiye'de Ar-Ge merkezleri açmasını istiyoruz. Bunlar bizden bu şekilde bir teşvik bekliyorlardı. Şimdi bu teşvikle onları davet etmiş bulunuyoruz'' diye konuştu.

Bakan Unakıtan, bir soru üzerine, işadamı Kadir Has'ın vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yarınki programından dolayı cenaze törenine katılmayacağını aktaran Unakıtan, Has'ın yaptığı hayırlarla anılacağını ifade etti.

Cihan