Dolar
38,3219
0,05%
Euro
43,6974
0,76%
Sterlin
51,2066
0,59%
Bitcoin
3.578.637
0,09%
BİST-100
9.490,9
1,92%
Gram Altın
4.109,396
1,48%
Gümüş
33,49
-0,27%
Faiz
48,25
0,08%

Anormallerin normal kabul edildiği Türkiye'den sahipsiz hayvanlar meselesi

Çorum'da evden kaçan bir maymun işe giden 19 yaşındaki Buse Serttaş'a saldırdı, kayıplara karıştı. Firari maymun 4 gündür bulunamadı. Anormallerin normalleştiği Türkiye için sıradan bir gündü. Haber de vakai adiyedendi.

03.09.2024 10:53Güncelleme: 03.09.2024 11:48
Anormallerin normal kabul edildiği Türkiye'den sahipsiz hayvanlar meselesi
16px
32px

Toygun ATİLLA

MAYMUN BESLEMEK YASAK

Her nedense maymun beslemenin ülkemizde yasak olduğu kimsenin dikkatini çekmedi.

Oysaki, 4915 sayılı "kara avcılığı kanunu" dolayısı ile vahşi hayvanların sahiplenilmesi ve beslenmesi Türkiye'de yasaktı.

Maymunların AIDS, kuduz ve hepatit gibi hastalıkları bulaştırma konusundaki maharetleri de, toplum sağlığı açısından tehlikeli olarak kabul ediliyor.

ANORMALLERİ NORMALLEŞTİRDİK

Başta da dedim ya anormalleri normalleştiren bir toplum olduk. Yaya geçidin de otomobillerin durmaması, sokak ortasında gelişigüzel otomobillerin park etmesi, yerlere tükürmek, çöp atmak bizler için normal.

Belediyelerde, kamu dairelerinde rüşvet vermek, hamili kart yakınımdır diyerek iş halletmek, seçilmiş belediye başkanı isen yedi sülalesini işe sokmak, iktidara yakınsan en önemli pozisyonlarda işe başlamak, istediğine hakaret etmek... Bunların hepsi normal...

Daha ne normalleştirdiğimiz anormallerimiz var ki, yazsam sayfalar yetmez.

E hali ile maymun beslemenin yasak olduğu bir ülkede maymunun evden kaçıp bir genç kızı ısırması da normalleştirdiğimiz anormellerdendi.

Kimseler bu maymun nasıl sahiplenilmiş diye merak etmedi bile. Hatta maymun beslemenin yasa dışı olduğuna dair tek kelime bile haberlerde geçmedi.

MAYMUN VUKUATLARI

Merak bu ya,

Türkiye'de maymunların karıştığı olayları inceleyeyim dedim. Hemen hemen son 3-5 yılda resmi kayıtlara girmiş vakalar buldum.

2018'de Antalya'da turistik bir tesiste sergilenen maymun, elinden yiyecek almaya çalıştığı kadını ısırdı. 

Bursa'da 2019 yılında bir ailenin yasa dışı olarak beslediği maymun sokakta yürüyen bir çocuğa saldırarak yüzünü yaraladı. Yakalanan maymun, yerel hayvanat bahçesine teslim edildi.

2021'de Adana'da kaçak yollarla getirilmiş maymun sahibine saldırarak kaçtı.

Maymunların bilinen vukuatlarından birkaçı bunlardı.

KAÇAK EGZOTİK HAYVAN TİCARETİ

Elbette işin bir de maymun ticareti boyutu vardı. Onlar nelerdir, diye baktığınızda ise açık kaynaklarda hepsi mevcut.

2017'de İzmir'de yasa dışı yollarla ülkeye sokulan ve satılan 4 maymun bir pet shopta ele geçirildi.

Gaziantep'te 2018 yılında kaçak yollarla yurda sokulan maymunların satıldığı ihbarı üzerine polis operasyon yaptı. Baskında üç maymun ele geçirildi.

2019'da Antalya'da bir villada yasa dışı olarak egzotik hayvanların beslendiğini haber alan polis ekipleri operasyon yaptı. Maymunların da bulunduğu bir çok egzotik hayvana el koyuldu.

2020'de İstanbul'da kaçak yollarla ülkeye getirilen 3 maymun ele geçirildi.

2021'de Adana'da yasa dışı olarak beslenen ve satılmak üzere olan iki maymun ele geçirildi.

SAHİPSİZ HAYVAN CENNETİ

Tüm bunlardan sonra başıboş kedi ve köpeklerin cirit attığı sokaklarda yarın maymunları da görürsem hiç şaşırmam diye kendi kendimi söylenirken buluyorum.

Baştan söyleyeyim yağma yok. Kendimce iyi bir hayvanseverim. Bu burda dursun.

Ancak,

Türkiye'deki sahipsiz kedi ve köpeklerin ortalıkta dolaşmasından mutlu değilim.

Avrupa'da da dünyanın önemli başkentlerinde de böylesi bir durum asla göremezsiniz.

Başıboş çete halinde dolaşan köpeklerin, kaçak yollarla ülkeye sokulan maymunların insanlara saldırdığı gibi haberleri de medyada okumazsınız.

Dünyada hayvan mevzusunda, bizim gibi kendi arasında tartışan ve bir anda siyasi kamplara bölünen ülkeler de bulamazsınız.

AVRUPA NASIL ÇÖZDÜ

Nasıl mı çözmüşler meseleyi,

Hayvan refahını koruma için sıkı yasalar düzenlemişler. Avrupa'da sokağa hayvanların terk edilmesi yasaklandığı gibi bunu yapanlara da ağır cezalar uygulanmakta.

Sadece bunu yapmakla kalmamış, sahipsiz hayvanların popülasyonunu kontrol altına almak için kısırlaştırma programları uygulamışlar.

Elbette, sahipsiz hayvanlar için barınaklar kurmuşlar, hayvan hakları ve hayvan sahiplenme konusunda ise toplum bilinçlendirilmiştir.

Doğru adımlarla doğru çözümler sonunda da Avrupa bu noktada önemli bir başarı kazanmış, sokaklarda sahipsiz hayvan bırakmamıştır.

SAHİPSİZ HAYVAN CENNETİ ÜLKELER

Dünyada sokaklarda sahipsiz hayvanların en çok olduğu ülkeler hangisi diye sorduğunuzda karşınıza çıkan cevap şu;

Hindistan, Brezilya, Meksika, Türkiye, Rusya, Yunanistan, Romanya ve Tayland...

Bu ülkelerdeki sahipsiz hayvanların sokaklarda yaygın olmasının nedeni ise, yeterli kısırlaştırma ve aşılama programlarının yapılmaması, hayvan refahı yasalarının zayıf olması ve ekonomik sıkıntılar...

Bugün de anormallerin normalleştiği bir ülkeden son günlerin güncel tarışması "sahipsiz hayvanlar" meselesine dair bir yazı okudunuz.

Kalın sağlıcakla...

patronlardunyasi.com