Amazon, Aliexpress ve Shein gibi dünyaca popüler e-ticaret sitelerine rakip Temu artık Türkiye’den de sipariş alıyor. Peki güvenilir mi?

Amazon, Aliexpress ve Shein gibi dünyaca popüler e-ticaret sitelerine rakip Temu artık Türkiye’den de sipariş alıyor. Peki güvenilir mi?

Pandeminin ardından hızla artışa geçen ‘internetten alışveriş’ artık globale taştı. Aliexpress, Shein ve Amazon’un yeni rakibi Temu nedir?

Amazon, Aliexpress ve Shein gibi dünyaca popüler e-ticaret sitelerine rakip Temu artık Türkiye’den de sipariş alıyor. Peki güvenilir mi?
16px
24px
29.06.2024 09:31Güncelleme: 29.06.2024 09:41
ABONE OLgoogle

Edanur AKTÜRK AYKOL

Yurtdışı sanal alışverişin adresi yıllarca Aliexpress oldu. Çin’den edilen siparişler birkaç yıl öncesine kadar gümrüğe takılmadan, herhangi bir ücret ödemeden kapımıza kadar geliyordu.

Ancak Aliexpress’den alışveriş yapan bazı kullanıcılar, kredi kartı bilgilerinin çalındığını ortaya çıkardı. Aliexpress’e güven hızla düşerken, Türkiye’den verilen siparişler için gümrük vergisi kanunu getirildi.

Tam bu süreçte yine Çin menşeili yeni bir uygulama ortaya çıktı. Shein. Sadece kıyafet, aksesuar, ayakkabı ve kırtasiye ürünlerini kapsayan Shein özellikle Türkiye’de istediği kıyafeti bulamayan kadınlar için uğrak noktası oldu.

Koreli grup olan BTS hayranlığının, yine o ülkenin dizilerine bağımlılığın arttığı Türkiye’de, fandomları gibi giyinmek isteyen genç kızlar çareyi Shein’den sipariş vermekte buldu.

Tek bir sorun vardı. Kapıda ne kadar geleceği belli olmayan gümrük vergisi…

Vergi ödediğini söyleyen kullanıcılar ‘Ne kadar geleceğini keşke görebilsek’ diye dert yanıyordu.

Tüm bu dertlerin ardından Temu geldi.

Temu ile alışverişinizin ardından ödemeniz gereken gümrük vergisi miktarını görebiliyor ve ürün fiyatlarına ek olarak kartınızdan ödeyebiliyorsunuz.

Temu, çoğu üründen Aliexpress ve Shein’den daha ucuz. Giyimden teknolojiye tüm ürünlere ulaşabileceğiniz uygulama Temu, sosyal medyada en çok konuşulan konu olmaya başladı bile.

İşte sosyal medyadan bir kaç yorum:

 

TEMU NEDİR?

Temu , 2022 yılında ABD'de kullanıma sunulan, PDD Holdings'e ait bir online alışveriş platformudur . Başlangıçta bir Çin şirketi olan PDD Holdings, geçen yıl genel merkezini İrlanda'ya taşıdı . Firma ayrıca Çin'de, güvenlik araştırmacılarının daha önce potansiyel casus yazılım olarak etiketlediği Pinduoduo adında ayrı bir alışveriş uygulamasını da çalıştırıyor.  Temu'nun popülaritesi, son derece düşük fiyatlarla sunduğu binlerce markasız üründen kaynaklanmaktadır.

Temu, tıpkı Aliexpress gibi Çinli e-ticaret şirketidir. Pazar yeri olarak globale açılan şirket üzerinden verilen siparişler 14 gün içerisinde Türkiye’ye Aras Kargo ile gönderilmekte.

TEMU’NUN SLOGANI: BİR MİLYARDER GİBİ ALIŞVERİŞ YAPIN

Uzmanlar, Temu'nun rakiplerini alt ederek pazara hakim olmayı amaçlayan bir zarar lideri olarak faaliyet gösterdiğini ileri sürüyor.

WIRED'in analizine göre şirket, Amerika pazarında agresif bir şekilde yer edinmeye çalışırken şu anda sipariş başına 30$ civarında kan kaybediyor.

Temu web sitesinde veya uygulamasında gezinirken, deneyimin şirketin çekici sloganı olan 'Milyarder Gibi Alışveriş Yapın'dan çok farklı olduğu hemen anlaşılıyor.

Bunun yerine Temu, müşterilerde mal satın alma konusunda haksız bir aciliyet duygusu yaratan, görsel olarak bunaltıcı ve agresif pazarlama taktikleriyle dolu kaotik bir arayüz sunuyor.

Platform sayısız reklamla dolu.

Neon turuncu geri sayım sayaçları, ürün tekliflerinin sona ermesine kalan süreyi gösterirken, sınırlı sayıda kalan ürünleri vurgular.

Hemen hemen her ürün RRP'sinden büyük oranda indirimli olarak lanse ediliyor.

Temu, nakit kupon ödülleri vadeden dönen rulet çarklarını kullanarak oyunlaştırma ve ödülleri bir araya getiriyor.

AMAZON TEMU’DAN KORKTU, ÇİN'E AÇILIYOR

Amazon'un ucuz ürünler sunmasını dilediyseniz hayalleriniz gerçekleşmek üzere. Amazon, Çin'den gelen bu popüler e-ticaret uygulamalarından bazılarıyla rekabet etmek için Çinli üreticilerin indirimli ürünlerini sunan yeni bir dijital vitrin açmayı düşünüyor.

ARKANKAS: TEMU ALIŞVERİŞ UYGULAMASI KILIĞINA GİRMİŞ KÖTÜ AMAÇLI YAZILIM

Arkansas davasında Temu'nun alışveriş uygulaması kılığına girmiş kötü amaçlı yazılım olduğu iddia ediliyor.

Davada, Temu'nun Arkansas vatandaşlarının gizlilik haklarını ihlal ederek para kazanmak için kullanıcı verilerini üçüncü taraflara sattığını söylüyor. Arkansas Başsavcısı ayrıca Apple'ın alışveriş uygulamasının ABD ve Avrupa'daki veri güvenliği şeffaflık standartlarına uyumuyla ilgili artık çözülmüş endişelerine de işaret etti.

Kullanıcının konumuna, kayıtlı dosyalarına, depolama aygıtına ve normal işleyişi için kritik olmayan daha fazlasına erişmek için izinleri "gizlice" alıyor. Temu ayrıca ihtiyaç duymadığı hassas veya kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri topluyor.

Temu sözcüsü konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama

“Arkansas Başsavcılığı'nın bağımsız bir araştırma yapmadan dava açması bizi şaşırttı ve hayal kırıklığına uğrattı.Davadaki iddialar, başta açığa satış yapan bir satıcı tarafından internette dolaşan yanlış bilgilere dayanıyor ve tamamen asılsız. İddiaları reddediyoruz ve kendimizi savunacağız. Yenilikçi bir tedarik zinciri modeline sahip yeni bir şirket olarak bazılarının bizi ilk bakışta yanlış anlayıp hoş karşılamayacağını anlıyoruz. Uzun vadeye bağlıyız ve incelemenin nihayetinde gelişimimize fayda sağlayacağına inanıyoruz. Eylemlerimizin ve topluma katkılarımızın zamanla kendini göstereceğinden eminiz”

 

TEMU GÜVENİLİR Mİ?

Temu'nun hukuki olarak sorunsuz bir alışveriş platformu olduğunu söylenebilir. 

ABD merkezli e-ticaret platformu Temu, gerçekten de müşterilerine uygun fiyatlı ürünler sunan gerçek bir şirket. Geniş tedarikçi ağına sahip olan bu platform, ürünlerini ise direkt üreticilerden temin ediyor. Bu da uygun fiyatlın olmasını sağlıyor.

Temu'dan alışveriş yapan bazı insanlar çok memnunken, bazılar ürünlerin eksik geldiği veya hiç gelmediğiyle alakalı şikayetlere sahip. Bu da "Temu güvenilir mi?" sorusuna cevap vermeyi zorlaştırıyor. Bu nedenle sizin alacağınız ürünün yorumları kontrol etmeniz ve yurt dışından alışveriş yapmanın kurallarına uymanız gerekiyor.

Ayrıca Temu güvenli alışveriş için 3D Secure ve SSL sertifikalarını kullanıyor. Bu da siber güvenlik risklerini ortadan kaldırıyor. Ayrıca alıcı koruma programı üzerinden de hem dolandırıcılık hem de sahte ürünlere yönelik koruma sağladığı belirtiliyor. Yine de Temu’dan sipariş vermeden önce bilinmesi gerekenler var. 

TEMU’DA SİPARİŞ VERMEDEN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER

Temu’da sipariş vermeden önce mutlaka şu noktaların çok iyi bilinmesi gerekiyor;

* Platforma ait uygulama yerine web sitesinden alışveriş yapılmalı.

* Siparişler ev adresine değil de bir posta kutusuna gönderilecek şekilde ayarlanmalı.

* Sosyal medya hesapları üzerinden Temu’ya giriş yapılmamalı. Ayrıca başka çevrimiçi hesaplarla da kesinlikle giriş sağlanmamalı.

* Kredi kartı bilgilerine ulaşma tehlikesine karşı ortaya çıkabilecek zararın önlenmesi için PayPal vb. ödeme hizmetleri ya da tek kullanımlık kredi kartları kullanılmalı.

* Platformda bir yönlendirme kodunun girilmesi istenebilir. Asla bu kod girilmemeli. Özellikle kodu girmeniz için gönderilen tekliflere kanmayınız. Popüler isimlerinde yer aldığı teklifler dikkate alınmamalı.

* İstenmeyen reklam ve e-postalardaki bağlantılara tıklamakta çok sakıncalı.

* Platform düşük fiyatlı ve özel fırsatlardan oluşan indirimler sunuyor. Yalnız büyük indirimlerden oluşan bağlantılara kesinlikle itibar edilmemeli.

* Ödeme bilgileri kesinlikle hesaba kaydedilmemeli. Hesabın korunması için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) yönteminin kullanılması daha doğru.

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde