ABD’de dev şirketlerin patronlarının milyonlarca dolarlık şirket hissesi satışları ne anlama geliyor?

ABD’de dev şirketlerin patronlarının milyonlarca dolarlık şirket hissesi satışları ne anlama geliyor?

BlackRock CEO’su Larry Fink, NVIDIA CEO’su Jensen Huang, Intuit’in kurucusu Scott Cook, Palantir’in kurucu ortağı ve başkanı Peter Thiel, Broadcom CEO’su ve Başkanı Hock Tan, Adobe Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Shantanu Narayen, Dell Technologies’in kurucusu ve CEO’su Michael Dell, Apple CEO’su Tim Cook… ABD’li dev şirketlerin patronları veya CEO’ları son haftalarda milyonlarca dolar değerinde şirket hissesi sattı. Peki neden?

ABD’de dev şirketlerin patronlarının milyonlarca dolarlık şirket hissesi satışları ne anlama geliyor?
16px
24px
04.10.2024 10:43Güncelleme: 04.10.2024 18:10
ABONE OLgoogle

Mustafa Ali AYKOL

Bir şirketin yöneticilerinin ya da imtiyazlı hisse sahiplerinin o şirketin hisselerini satın almasına insider alımı, satmasına ise insider satışı adı veriliyor.


Insider satışı her şirkette farklı sebeplerle meydana gelebiliyor. Fakat son haftalarda dünyanın en büyük şirketlerinde üst yöneticilerin ve patronların kendi şirketlerinden sattıkları yüklü miktarda hissenin olması dikkat çekti.

 

Apple CEO'su Tim Cook 50 milyon değerindeki yaklaşık 220 bin adet Apple hissesini elden çıkardı.

İşte o insider satışlarından öne çıkanlar:


  • Bank of America’nın yüzde 10 hissedarı olan ünlü borsa yatırımcısı Warren Buffet’in yatırım şirketi Berkshire Hathaway, temmuz ayından bu yana 9 milyar dolarlık BoA hissesi sattı.

  • Dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketi BlackRock CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Larry Fink, 6 Ağustos’ta 29 bin 450 adet hisse satarak bu işlemden 24,8 milyon dolar elde etti.

  • NVIDIA CEO’su Jensen Huang, 6 ve 7 Ağustos’ta gerçekleşen iki ayrı işlemde toplam 240 bin adet hissesini 24,8 milyon dolara satmıştı. Huang, 10 ve 11 Eylül’de gerçekleşen iki ayrı işlemde de toplam 240 bin adet hissesini daha 26,2 milyon dolara elden çıkardı.

  • Intuit’in kurucusu Scott Cook 17 ve 18 Eylül’de gerçekleşen iki ayrı işlemde toplam 77 bin 461 adet hissesini 50 milyon dolara elden çıkardı.

  • ABD’li teknoloji devi Palantir’in kurucu ortağı ve başkanı Peter Thiel, eylülün son haftasında gerçekleşen üç ayrı işlemde toplam 16 milyon 178 bin 415 adet Palantir hissesini 597 milyon dolar karşılığında sattı. Peter Thiel bu hafta ise üç ayrı işlemde toplam 8 milyon 423 bin 118 adet Palantir hissesini daha 310 milyon dolar karşılığında sattı. 

  • Broadcom CEO’su ve Başkanı Hock Tan,24 Eylül’de 25,9 milyon dolar karşılığında 150 bin adet hisse sattı. Tan daha önce de 17 Eylül’de 50 bin hisse satmış ve bu işlem karşılığında 8,1 milyon dolar elde etmişti.

  • Adobe Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Shantanu Narayen, 25 Eylül’de 25 bin adet hissesini 13 milyon dolar karşılığında elden çıkardı.

  • Airbnb CEO’su Brian Chesky, 17 Eylül’de 27,6 milyon dolar karşılığında 230 bin 769 adet hisseyi elden çıkardı. Chesky’nin yanı sıra CFO Elinor Mertz de aynı tarihte 750 bin dolar karşılığında 6 bin 250 adet hisse sattı.

  • Dell Technologies’in kurucusu ve CEO’su Michael Dell, ortalama 122,4 dolar fiyattan 10 milyon adet C Sınıfı Adi Hisse sattı. Bu işlem toplamda 1,2 milyar doların üzerinde bir değere tekabül ediyor.

  • Apple CEO’su Tim Cook, 2 Ekim'de 50 milyon dolar değerindeki 220.000'den fazla Apple hissesini sattı.

  • Axon CEO’su Patrick Smith, 1 ve 2 Ekim’de gerçekleştirilen iki ayrı işlemde 160 bin adet hissesini 64,5 milyon dolara sattı. 

  • Netflix Yönetim Kurulu Başkanı Reed Hastings, 1 Ekim’de 32 milyon dolar karşılığında 45 bin 290 adet hisse sattı.
     
  • Palto CTO’su Nir Zuk, 1 Ekim’de 36 bin adet hissesini 12 milyon dolar karşılığında elden çıkardı.

Dell'in kurucu CEO'su Michael Dell, şirket hisselerinden 1,2 milyar  dolarlık satış yaptı

CEO’LAR YA DA PATRONLAR NEDEN ŞİRKETLERİNİN HİSSELERİNİ SATAR?

Peki tüm bu ‘patron’ satışları ne anlama geliyor?

CEO'lar veya patronlar, çeşitli nedenlerden dolayı şirketlerindeki hisseleri satabilirler.

Kimi zaman bu satışlar o şirket ya da piyasa durumuyla ilgili çalan tehlike çanlarının bir habercisi olabilir fakat her zaman şirketin/piyasanın geleceği hakkında olumsuz bir sinyal olarak görülmemelidir.

Bu satışların arkasında yer alabilecek muhtemel nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kâr Realizasyonu

CEO'lar/patronlar, hisse senetlerinin değerinin artmasından sonra kazançlarını nakde çevirmek isteyebilirler. Hisse senetleri değer kazandığında, ellerindeki varlıkların bir kısmını satıp kar elde etmek yaygın bir stratejidir.

  • Risk dağıtma

CEO'lar veya patronlar genellikle büyük bir kısmı şirket hisselerine bağlı olan önemli servetleri biriktirirler. Tüm servetlerinin tek bir şirkete bağlı olması, büyük bir risk taşır. Bu nedenle, CEO'lar farklı sektörlere yatırım yapmak veya daha güvenli finansal araçlar almak için bazı hisselerini satabilirler.

Palantir’in kurucu ortağı ve başkanı Peter Thiel, 16 milyon 178 bin 415 adet Palantir hissesini 597 milyon dolar karşılığında sattı

  • Vergi planlaması

Hisse satışları, CEO'lar ve üst düzey yöneticiler için vergi planlamasının bir parçası olabilir. Vergi oranları değişmeden önce ya da yıl sonu geldiğinde, belirli miktarda hisse satışı yaparak vergi yüklerini yönetebilirler.

  • Bireysel harcamalar ve yatırımlar

CEO'ların büyük kişisel harcamaları, gayrimenkul alımları veya farklı yatırımlara girişmeleri için nakde ihtiyaçları olabilir. Hisse senetlerini satmak, bu tür kişisel harcamaları finanse etmenin bir yolu olabilir.

  • Şirketten ayrılma veya emeklilik hazırlığı

CEO'nun emeklilik planları ya da şirketteki görevinden ayrılma isteği varsa, hisselerini satarak şirketle finansal bağlarını azaltmak isteyebilir.

  • Piyasa beklentileri

CEO, şirketin veya genel piyasanın gelecekteki performansı konusunda endişeli olabilir ve bu nedenle hisselerini yüksek değerden satmak isteyebilir. Piyasa dalgalanmaları veya ekonomik belirsizlikler, bu kararın arkasındaki bir faktör olabilir.

Görüldüğü üzere CEO ya da patronların kendi şirketlerinin hisselerini satmalarının birden çok nedeni olabilecekken bunlardan sadece bir tanesi şirketleri ya da piyasanın geleceği ile ilgili endişelerden kaynaklıdır.

Şu anda gerçekleşen insider satışlarının bu kötü senaryoyla ilişkilendirilmesinin sebebi ise birden çok büyük şirketin CEO’su/patronunun bu tür satışlara yönelmesinden kaynaklı.

WARREN BUFFETT’İN DOMİNO ETKİSİ Mİ?

Dünyaca ünlü Amerikalı yatırımcı Warren Buffett’ın küresel piyasalarda kriz yaşanan 5 Ağustos’tan bir hafta önce büyük şirketlerdeki hisselerini çekmesi ve nakde dönmesi bunun bir örneği. Warren Buffett’ın bu hareketinin bir domino etkisi yarattığı da söylenebilir.

Buffett’in -ve diğer büyük patronlar ve şirketlerin- dünya genelinde çok kapsamlı bir bilgi ağı/istihbarata sahip olduğunu, dünya siyasetinde veya dünya piyasalarında gerçekleşecek bazı olumsuzlukları önceden öğrenerek ona göre pozisyon alabildiklerini de gözden kaçırmamakta fayda var.

Özetle; CEO’ların ve patronların şirketlerinin hisselerini satması genellikle normal ve olağan bir durum. Fakat son aylarda Warren Buffett’in başını çektiği bir grup dev şirketin ünlü CEO/patronlarının büyük miktarlardaki hisse satışlarının art arda gelmesi de dikkat çekici. Çünkü ABD’de iki adaydan birinin zenginlerden yüksek vergiler almayı vaat ettiği bir seçim yaklaşıyor, Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor ve Orta Doğu’da bölgesel savaş riski yükseliyor. Üstelik ABD’deki son seçimden sonra yaşananlar da ortada. Ve bunlar sadece şimdilik bildiklerimiz…

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde