AB desteği ile atölyesini kurdu
AB tarafından başlatılan hibe projeleri kapsamında, Fuat Deliktaş (29) tarafından hazırlanan "Marangozların ve Mobilyacıların kesici aletlerinin bilenmesi" projesi hayata geçirildi.
Sanayi Sitesi 772 sokak'ta hizmete açılan 'Bileme Atölyesi' sayesinde Erzincan'da faaliyet gösteren mobilyacılar ve marangozlar kesici aletlerini biletmek için şehir dışına gönderme zahmetinden kurkuldu.
Erzincan'da 3 yıl önce marangozluk yapmaya başlayan 29 yaşındaki Fuat Deliktaş, şehirde mobilyacıların ve marangozların kesici aletlerini bilemede sorun yaşadıklarını gördüğünü ve bunun üzerine böyle bir proje hazırlamaya karar verdiğini söylüyor.
Meslek Lisesi Torna ve Tesviye bölümü mezunu olduğunu belirten Fuat Deliktaş, projeyi 2004 yılında kafasında tasarladığını fakat maddi imkânsızlıklar nedeniyle hayata geçiremediğini ifade ederek, "Erzincan'da mobilyacılık ve marangozluk sektörü belli bir seviyeye gelmiş durumda. 2004 yılında Erzincan'da bu alanda eksiklik olduğunu fark ettim ve böyle bir proje yapmak istedim.
Fakat maddi imkânsızlıklar nedeniyle bu isteğimi gerçekleştiremedim. 2005 yılında Avrupa Birliği (AB) tarafından başlatılan hibe projelerini duyunca hemen bu kapsamda çalışmalara başladım. 3 aylık bir çalışmanın neticesinde projemi tamamladım ve AB'ye sundum. Hazırladığım proje 2006 yılında kabul gördü." diye açıklamada bulundu.
Projenin toplam maliyetinin 69 bin Avro olduğunu söyleyen Fuat Deliktaş, bunun yüzde 50'sinin hibe, geriye kalan yüzde 50'sinin ise kendisi tarafından karşılandığını kaydetti. 31 Aralık 2006 tarihinde son sistem bilgisayarlı makineleri Erzincan'a getirterek test çalışmalarına başladığına değinen Deliktaş, 1 Şubat 2007 tarihi itibariyle ise resmi olarak faaliyete başlayacağını açıkladı. Hibe yolu ile kurduğu atölyenin Erzincan'da ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde tek olduğunu belirten Fuat Deliktaş, "Elmas uçlu daire testereleri Ankara usulü ile 3 ayrı makineden geçirerek biliyoruz." dedi.
Evli ve 2 çocuk babası Fuat Deliktaş, "Elmas uçlu testereler, elmas uç kaynağı, freze bıçakları, jilet bıçakları, planya bıçakları, demir daire testere, şerit kaynağı, şerit bileme ve otomatik şerit çapraz işlerini son sistem bilgisayarlı makinelerimizle yapmaktayız." dedi. Atölyesinde toplam 11 adet son teknoloji makine bulunduğunu ifade eden Fuat Deliktaş, makinelerin kullanımı ile ilgili 15 gün İzmir'de ki fabrikada eğitim aldığını bunun yanı sıra makineleri getirip kuran teknik servis ekibinden de 10 gün ayrıca eğitim aldığını söyledi.
MARANGOZLAR ÇEVRE İLLERE GİTMEYECEK
Erzincan'da faaliyet gösteren marangoz ve mobilyacıların kesici aletlerini bilemek için il dışına gittiğini hatırlatan Deliktaş, işletmelerin bu nedenle hem zaman, hem iş, hem de maddi olarak zarar gördüğünü dile getirdi. Bileme işlerinin 2 ile 10 YTL arasında yapıldığını belirten Fuat Deliktaş, fiyatların Ankara, Bursa, İstanbul ve diğer illerle aynı olduğunu, eline ulaşan işi bir günde teslim ettiğini söyleyerek, bu sayede mobilyacı ve marangoz esnafının sıkıntıdan kurtulduğunu açıkladı.
Atölyesinin henüz yeni ve mevsimin kış olması nedeniyle yoğunluk yaşamadığını belirten Deliktaş, yaz aylarında işlerinin oldukça yoğun olmasını beklediğini kaydetti. Fuat Deliktaş, marangozlar ve mobilyacıların yanı sıra plastik doğramacı ve demirci esnafına da hizmet verebileceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan Kalkınma programı çerçevesinde Erzincan'da hazırlanan, KOBİ'lerle ilgili 15, Yerel Kalkınma Girişimleri'yle (YKG) ilgili 12 ve Küçük Ölçekli Altyapı (KÖAY) çalışmalarıyla ilgili 6 proje olmak üzere toplam 33 proje AB Hibe Programı tarafından kabul edildi. Toplam 5 milyon 299 bin 339 Avro bedelli projelere, AB hibesi 3 milyon 606 bin 775 Avro olacak.
Erzincan/Cihan