'Yarımca arazisini 64 milyon dolar karla satıp onurumuzu kurtardık'
Yarımca'da liman yapılacak arazinin satılmadığını söyleyen Erdemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, 'Aralık 2004'te araziyi pahalı aldığımız gerekçesiyle hırsızlıkla suçlandık. 41'e aldığımız araziyi 105'e sattık" dedi.
Önümüzdeki hafta özelleştirme ihalesi yapılacak olan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın (Erdemir) Genel Müdürü Fadıl Demirel Yarımca arazisinin satışıyla ilgili eleştirilere sert tepki gösterdi. Aralık 2004 tarihinde arazinin pahalıya alındığı yönünde haberlerin çıktığını hatırlatan Demirel, "Bu arazi alındığında hırsızlıkla suçlandık. Kamuoyu bunu niye unutuyor. Biz bu satışla bir yerde namusumuzu kurtardık. Gösterdik ki o tarihte bu araziye yapılan yatırım yanlış değilmiş. 41 milyon dolara aldığımız araziyi 105 milyon dolara sattık. Niye kimse çıkıp 'helal olsun iyi yaptılar' demiyor. İnsan onurunu namusunu kurtarma peşinde olmaz mı. Zamanlama yanlış deniliyor işte bu nedenle, zamanlama bunun için" açıklamasında bulundu.
Demirel, Yarımca arazisinde liman yapılacak kısmının satılmadığını ve bu satışın özelleştirme ihalesinde şirket değerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
Liman yapılacak arazi satılmadı
Liman projesinin devam ettiğini ifade eden Demirel, "Bize lazım olacak, servis merkezi olacak kadar araziyi muhafaza ediyoruz. Limanın yapılacağı kısım satılmadı. Gemilerin yanaşabileceği rıhtım ve arazi duruyor. Biz geri kalan fazla araziyi sattık. Biz porselenci falan da değiliz, şirkete de ihtiyacımız yok. Ama şunu yapsaydık, liman yapılacak araziyi satsaydık Erdemir'e talip olan şirketin stratejilerinde değişiklik olabilirdi. Ancak araziyi karla satıyorsunuz. Toprağı paraya çevirdik, parayı da şirket dışına çıkarmadık. 41 milyon dolara alınan bir araziyi 105 milyon dolara sattık. Bunun neresi yanlış" dedi.
Erdemir'in özelleştirme ihalesinin iyi geçeceğini belirten Demirel, Erdemir'e talip olanların şirketin maddi ve manevi değerini bildiklerini bunun da ihale fiyatına yansıyacağını kaydetti.
Demirel satışa konu olan arazinin liman projesinin dışında olması nedeniyle 'daha sonra satılsaydı daha iyi fiyata satılırdı' şeklindeki görüşlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Yarımca'nın tamamı 127 milyon dolar
Yarımca Porselen'in tamamının 105 milyon dolara satıldığını kaydeden Demirel, "Burayı Evyap sabundan 435 bin metrekare araziyle birlikte 82 milyon dolara aldık. Şimdi Yarımca Porselen'in tamamını satıyoruz ve Erdemir'e kalacak 214 bin metrekare arazi için de 22 milyon doları Yarımca Porselen'in kasasına koyuyoruz. Dolayısıyla Yarımca Porselen'i alacak şirket araziyle beraber 127 milyon dolar ödeyecek. Bu satışla ilgili olarak 3 aydır çok sayıda firmayla görüştük. Ama görüşmelerde bir aşamaya gelinmeden açıklama yapmak da yanlış olurdu" diye konuştu.
Elenmesi beklenenler çekildi
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın (Erdemir) önümüzdeki hafta yapılacak özelleştirme ihalesine ilgi gösteren 6 grubun önceki gün ihaleden çekilmesinin Erdemir'in satış fiyatı üzerinde olumsuz bir etki yaratması beklenmiyor. Özelleştirme sürecinin başından beri Erdemir'le ciddi şekilde ilgilenen kuruluşların ihaleye katılacak olmasının beklentileri bozmadığı söyleniyor. Erdemir'i alma konusunda oldukça ısrarlı olduklarını her fırsatta dile getiren İngiliz çelik devi Mittal'in, Lüksemburg merkezli Arcelor'un, Ereğli Ortak Girişim Grubu'nun ve Oyak'ın yanısıra Rusya'dan NLMK-Novolipetsk ve Nurol-Limak Severstal konsorsiyumu da ihaleye katılacak.
Özelleştirme ihalesinin ilk turunda elenmesi beklenen şirketlerin önceki gün ihaleye girmekten vazgeçtiklerini hatırlatan Ak Yatırım demir-çelik sektörü analisti Ilgın Erdoğan, bu gelişmenin ihalede rekabeti azaltmayacağını düşünüyor. Ilgın, ihalede Erdemir'le baştan beri ciddi olarak ilgilenenlerin kıran kırana bir mücadele vereceğini vurgulayarak "İhalede oluşacak fiyat Erdemir'in piyasa değerinin üzerinde olacaktır. Ancak Tüpraş ihalesinde oluşan fiyatla bunun karıştırılmaması lazım. Tüpraş ihalesindeki fiyatın beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından zaten Erdemir hisseleri yükseldi. Yani 'Tüpraş piyasa fiyatını