Yargıtay, kararı bozdu
''Cezada indirim gerekli'' diyen Yargıtay, Sümerbank davası sanığı Hayyam Gariboğlu kararını bozdu
Yargıtay Sümerbank davası sanığı Hayyam Garipoğlu’na verilen 16 yıl 7 hapis ve 1.7 milyon TL’lik para cezası kararını fazla bularak bozdu. Yargıtay soruşturmadan önce neden olduğu kamu zararlarını ödeyen Garipoğlu’nun cezasındaki indirimi yetersiz bulurken, 2 Yargıtay üyesi ise Garipoğlu’nun beraat etmesi gerektiğini savundu.
Yargıtay, Sümerbank davası sanıklarından Hayyam Garipoğlu’na verilen 16 yıl 7 ay hapis ve 1 milyon 700 bin TL’yi aşan para cezasını fazla bularak bozdu. Garipoğlu’na yasada öngörülen cezanın üst sınırından mahkumiyet verilmesini fazla bulan Yargıtay, soruşturmadan önce neden olduğu kamu zararlarını ödemesi nedeniyle cezasından yapılan indirimi de az buldu. Yargıtay, Garipoğlu’nun off-shore işlemleri nedeniyle aldığı cezanın ise zamanaşımına girdiği sonucuna vardı.
Garipoğlu ile birlikte 6 sanığın yarıglandığı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Sümerbank davasının temyiz incelemesi Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nde tamamlandı.
Edinilen bilgiye göre Daire, mahkemenin Garipoğlu hakkında verdiği kararları bozdu.
Daire, Garipoğlu’nun, “Efektifbank Off-shore Ltd. ” üzerinden “banka kurumunu aracı kılmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık ” suçuna ilişkin verilen 260 bin 400 TL adli para cezasının zaman aşımına girdiği gerekçesiyle bozulmasına karar verdi.
Daire, Garipoğlu’na “bankaca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla nitelikli dolandırıcılık ve zimmet” suçlarına ilişkin olarak verilen 12 yıl 11 ay hapis ve 1 milyon 525 bin 421 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin hükmü de bozdu.
Daire, mahkemenin cezayı belirlerken alt sınır yerine üst sınırdan ceza vermesini ve verilen cezadan soruşturma öncesinde Hazine zararlarını ödediği için 3’te 1 oranında indirim yapılmasını hukuka aykırı buldu. Daire, Garipoğlu’na alt sınırdan ceza verilmesi ve cezasından 3’te 2 oranında indirim yapılmasını istedi.
Daire, mahkemenin Bankalar Kanunu’na muhalefet suçundan verdiği zamanaşımı kararını da bozdu. Daire, bu suçlardan zamanaşımının dolmadığı ve yargılama yapılması gerektiğine hükmetti. Daire, sanıklardan Metin Berk’e “ihtilasen zimmet” suçundan verilen 6 yıl 8 ay hapis ve 387 bin 240 TL adli para cezasını ise beraat kararı verilmesi gerektiği gerekçesiyle bozdu.
2 üye beraat dedi
Karar, 2’ye karşı 3 oyla alındı. Karara muhalefet şerhi koyan 2 Yargıtay üyesi, mahkemenin yetersiz gerekçelerle mahkumiyet verdiği görüşünü ileri sürdü. Bu üyeler, grup şirketlerine verilen krediler nedeniyle verilen mahkumiyet kararının, şirketlerin paravan olup olmadığına ilişkin araştırma yapılmaması nedeniyle hukuka aykırı olduğu görüşünü savundu. Ancak çoğunluğu oluşturan 3 üye, dosyada bu şirketlerin paravan olduğuna dair kesin raporlar olduğu gerekçesiyle bu görüşe katılmadılar.
8. Ağır Ceza’da üçüncü kez yargılanacaklar
Yargıtay’ın kararı sonrası sanıklar İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üçüncü kez yargılanacaklar. Yargıtay daha önce de dosyadaki usul eksikliklerini gerekçe göstererek mahkemenin verdiği mahkumiyet kararlarını bozmuştu. Daire, 41 sanık hakkında “örgüt kurmak ve örgüte üye olmak” suçundan verilen beraat kararını suç tarihi nedeniyle zaman aşımının dolduğu gerekçesiyle bozmuştu.
Garipoğlu’na “nitelikli dolandırıcılık ” ve “zimmet” suçundan verilen 27 yıl 3 ay 15 gün hapis ve para cezası da esasa girilmeden usul eksiklikleri nedeniyle bozulmuştu.
Yeniden yapılan yargılamada mahkeme yeni TCK’nın lehe hükümlerini dikkate alarak sanıklara verilen cezaları düşürmüştü. Mahkemenin Yargıtay’ın son kararına uyması halinde Garipoğlu’nun cezası yine düşecek. Mahkemenin karara direnmesi halinde nihai kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.
Kemal Göktaş/Vatan