Yapay zekada yeni dönem... Ezberci robotlar gitsin akıl yürütenler gelsin

Yapay zekada yeni dönem... Ezberci robotlar gitsin akıl yürütenler gelsin

Şu an yapay zeka araçları belirli görevleri hızlı ve hatasız olarak yapma konusunda çok başarılı. Fakat artık insanlar gibi düşünen, ‘karar alma yeteneği’ olan makineler çağına giriliyor. İnsanoğlunun analiz edemeyeceği kadar çok veriyi kısa sürede anlayıp mantık yürüten, tahminde bulunan ve bize yaratıcı çözümler sunan bir ürün geliyor.

Yapay zekada yeni dönem... Ezberci robotlar gitsin akıl yürütenler gelsin
16px
24px
26.07.2024 08:54Güncelleme: 26.07.2024 08:57
ABONE OLgoogle

Son 2-3 yılda yapay zeka enstrümanlarının hayatımıza girmesi sonrası çeşitli kavramlar ortaya çıkıyor. Örneğin yapay zeka araçlarını düşman gibi görmemek, onu işlere destek olacak bir ‘dost’ gibi kabul etme gerekliliği çokça vurgulanıyor. Hatta Deloitte geçen yıl yapay zeka ile iş yapma dönemine ‘Birliktelik Çağı’ (Age of With) adını vermişti. Bu bize insanların büyük işler başarmak için makinelerle birlikte çalışacağı yeni çağı müjdeliyordu. Hemen sonrasında hayatımıza giren ‘üretken yapay zeka’ (Gen AI) kavramı ile de insan gibi öğrenebilme yetenekleri olan araçlarla tanıştık. Üretken yapay zekanın, interaktif özellikleriyle ezberci bir robotun çok ötesine geçebileceğini gördük. Hatta bunun da önemli bir kırılma olduğunu teknolojideki ‘iPhone Anı’ gibi bir değişim dönemi yaşadığımızı yine Deloitte raporlarında okundu. Tüm bu akılalmaz gelişmelere rağmen yapay zekanın yine de ‘kalpten yapılacak işleri’ insanoğlu gibi yapamayacağı fikri hakim. Bu nedenle yapay zekanın insanlık için bir tehdit olmadığını düşünenler çoğunlukta.

EZBERCİ ROBOTLAR GİTSİN AKIL YÜRÜTENLERİ GELSİN

Sırada yapay zeka için hangi yeni icat var diye fal bakılırken geçen hafta Reuters’ın geçtiği haberle bu merak giderildi. ChatGPT’nin yaratıcısı olan OpenAI şirketinin şimdi de ‘Muhakemeli Yapay Zeka’ (MYZ) üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. Öteden beri ‘akıl yürütebilen’, duruma göre kendi ‘muhakeme yeteneğini’ ortaya koyan bir yapay zeka modelinin nasıl olacağı tartışılıyordu. ‘Cognitive AI’ adı verilen ve aklı başında bir insan gibi ‘muhakeme gücü’ olan bu ürünün şimdilik OpenAI şirketinin içinde gizli bir proje olarak ilerlediğini okuduk. Şirket sözcüsü Reuters’a, “Yapay zeka yeteneklerimize zamanla ‘akıl yürütmeyi’ de eklemek istiyoruz” demekle yetindi.

Oksijen'den Levent Ertem'in haberine göre, Muhakemeli Yapay Zeka hayatımıza girerse neleri kolaylaştırır ya da böylesi bir araca neden ihtiyaç var?.. Bir kere insanoğlunun  tek başına analiz edemeyeceği kadar büyük veri kümeleri içinden analiz yapabilir. Bu devasa bilgi deryasından çıkan verileri ‘akıl yürütme becerisi’ ve ‘doğru mantıksal yargı’ ile sonuca ulaştırabilir. Onlarca, bazen yüzlerce faktörü göz önüne alarak karmaşık konularda karar vermek insanoğlu için çok zor bir durumken MYZ ile bu iş çok daha kolaylaşabilir. Bir hastanın tüm tıbbi geçmişi ve tahlillerini analiz ederek doktoruna en optimal tedavi önerisini sunabilir. ABD’de IBM’in ürettiği ‘Watson’ adlı araç karmaşık tıbbi teşhisler konusunda dünyanın dört bir yanındaki doktorlara ‘bir de şu açıdan bakmak gerekir’ diye destek veriyor. Yine Google’ın DeepMind’ı tarafından sunulan AlphaGo adlı araç dünyanın en iyi Go oyuncularını yenerek stratejik düşünme konusundaki becerilerini kanıtladı bile…

ÖĞRENMEYE AÇIK VE DÜŞÜNEBİLEN MAKİNELER

Son bir iki yılda bize sunulan YZ araçları büyük çoğunlukla belirli kural ve algoritmalarla çalışıyor. Yani insanoğlu robotuna belli bir şablon çizerek bu kurgu içinde hareket etmesini ve hamlelerini buna göre yapmasını bekliyor. Bu iş rakamlarla ilgili somut bir analiz, binlerce sayfalık bir raporu özetlemek ya da tüm kurallar belli bir satranç oyunu olabilir. YZ araçları da halihazırda bunu gayet başarılı şekilde yapıyor. MYZ ise bu kuralların ötesine geçerek yeni bilgiler öğrenme fikrine açık bir ürün. Mantık yürütebilir, insanoğluna yaratıcı çözümler sunabilir. Geleceğin ‘düşünen makineleri’ olarak şu an bize ürkütücü bir fikir gibi gelse de yine de ‘insana destek olacak’ bir araç olarak görmek lazım. Bu da ‘gelecekte olacak’ diye düşündüğümüz şeyleri artık bir bilim kurgu hayali olmaktan çıkaracak. O nedenle de bunu sadece bir teknolojik gelişme olarak değil aynı zamanda insan hayatını dönüştürecek bir potansiyel olarak görmek lazım.

 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde