Yanan orman sahasında kınalı keklikler doğayla buluştu
Muğla'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri tarafından 600 kınalı keklik doğaya salındı. 300 kınalı keklik ise 3 yıl önce yaşanan orman yangınlarında doğal yaşamını zarar gördüğü Menteşe’nin Kozağaç Mahallesinde doğaya salındı.
Kenan GÜRBÜZ
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Kahramanmaraş Keklik Üretme İstasyonunda üretilen 600 adet kınalı keklik, Muğla’da doğaya salındı. Ekipler tarafından arazi araçları ile doğaya salınacakları bölgeye korumalı özel kasalarda getirilen keklikler, güvenli bir şekilde doğaya salınacakları bölgelere ulaştırıldı.
Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Göktepe Mahallesinde 300 adet, Kozağaç Mahallesinde 250 adet ve Akçaova mahallesinde 50 adet Kınalı Keklik olmak üzere toplam 600 Kınalı Keklik doğaya salındı. 300 kekliğin doğaya salındığı Kozağaç Mahallesinde 3 yıl önce yaşanan orman yangında ormanlık alanlar ve doğal yaşam zarar görmüştü. Bölgeye yangın sonrasında dikilen fidanların yeni yeni büyümeye başladığı görüldü.
EKOSİSTEMİN TAMİRİNE KATKI SAĞLIYOR
Kınalı kekliklerin doğaya salındığı etkinliğe katılan Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ömer Kahraman, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıllarda yaşanan Orman yangınında doğal yaşam alanları zarar gören Kozağaç Mahallemizde keklik salınımını gerçekleştiriyoruz. Özellikle Bölgemizde yaşanan orman yangınlarının gündem olduğu bugünlerde Ekosistemin tamir edilebilmesi ve düzeltilebilmesi için Keklik Salımını yapmak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak bize gurur vermektedir”
3 Yıl önce yaşanan yangında Mahallelerindeki ormanlık bölgenin ve doğal yaşamının olumsuz etkilendiğine işaret eden Kozağaç Mahallesi Muhtarı Bilal Ataseven ise şunları söyledi:
“Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerimize Kınalı Kekliklerin salımı için mahallemizi seçtikleri için teşekkür ediyoruz. Mahallemizin bulunduğu bölge “Muğla Devlet Avlağı” olarak belirlenmiş bir saha. Bu sahada kara avcılığı şu anda yasak. Bölgede kaçak avcılık yapanlarla ekiplerle birlikte mücadele ediyoruz. Doğaya salınan Kınalı kekliklerin mahallemizde doğal yaşamın normale dönme sürecine önemli katkısı olacağını düşünüyorum”
Kozağaç Mahallesindeki etkinliğe Muğla Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ömer Kahraman, Kozağaç Mahallesi Muhtarı Bilal Ataseven, Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şefi Serhat Şener, Orman Mühendisleri Uğurcan Öztokat, Sinan Çöp, mahalle sakinleri ile Orman Muhafaza personeli katılım sağladı.
MUĞLA’DA 3 YIL ÖNCE YAŞANAN YANGINLAR
29 Temmuz 2021'de önce Marmaris siteler mevkisinde başlayan, ardından Bodrum Güvercinlik, Köyceğiz, Milas Beyciler ile Kavaklıdere bölgelerinde çıkan ve 12 Ağustos'a kadar devam orman yangınlarının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti. 15 gün boyunca bölgedeki 75 yangını söndürmek için mücadele eden ekipler, sonrasında küle dönen alanı yeşertmek için de hummalı bir çalışma yürüttü.
Alevlerden etkilenen yaklaşık 60 bin hektar alanın, 29 bin 786 hektarlık bölümünde doğal, 2 bin 948 hektarında ise suni gençleştirme yöntemi uygulandı. 4 bin 542 hektarlık kesim rehabilite edilirken, 2 bin 258 hektarlık kısım ise fidan dikimi ile ağaçlandırıldı. Öte yandan aşırı kayalık ve eğimli olan 12 bin 486 hektarlık alana sadece tohum takviyesi yapıldı.
Bölgede 3 milyonun üzerinde fidan toprakla buluşturuldu, 200 tonun üzerinde ise tohum serpildi. Kavaklıdere ilçesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Yatağan ile Menteşe sınırlarına kadar ulaşan yangında zarar gören 15 bin 238 hektar alan da ağaçlandırıldı. İlçe sınırlarındaki orman varlığının büyük oranda zarar gördüğü bölgelerde belediye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince, yanan alanların yeşermesi için fidan dikme çalışmalarına ağırlık verildi. Dikilen fidanların boyu yaklaşık 50 santimetreye çıktı.
patronlardunyasi.com