Yalnızlık kalp sağlığını olumsuz etkiliyor, aile ve arkadaşlarıyla görüşen insanlar daha sağlıklı

Yalnızlık kalp sağlığını olumsuz etkiliyor, aile ve arkadaşlarıyla görüşen insanlar daha sağlıklı

Yeni bir araştırmaya göre, yalnızlık ve sosyal izolasyonun, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar arkadaşlar ve aileyle etkileşimlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve sağlığı olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. 

Yalnızlık kalp sağlığını olumsuz etkiliyor, aile ve arkadaşlarıyla görüşen insanlar daha sağlıklı
16px
24px
04.01.2025 10:25Güncelleme: 04.01.2025 10:29
ABONE OLgoogle

Yalnızlık kalp hastalığı ve felç riskinin artması ve enfeksiyona yatkınlık ile bağlantılı Cambridge ve Fudan Üniversiteleri’nden bilim insanları, yalnızlığın kalp hastalığı, felç riskinin artması ve enfeksiyona yatkınlık ile arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu. 

YALNIZLIK ERKEN ÖLÜMLE BAĞLANTILI 

Sciencedaily'de yayınlanan makaleye göre araştırmacılar, Birleşik Krallık Biyobankası’nda 40-69 yaş aralığındaki 42 binden fazla katılımcının kan örneklerini analiz ederek, yalnızlıkla ilişkilendirilen belirli proteinlerin bu sağlık sorunlarının biyolojik temelini oluşturduğunu keşfetti. Yalnızlık sonucu artan proteinler, iltihaplanma, viral enfeksiyonlar ve erken ölümle bağlantılı. 

Cambridge Üniversitesi’nde yayınlanan araştırmaya göre, sosyal temasın sağlık üzerinde olumlu etkisi var. Öte yandan , yalnızlığın küresel bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğinde uyarılarda bulunuluyor. Uzmanlar, sosyal bağların güçlendirilmesiyle bu sağlık risklerinin azaltılabileceğine dikkat çekiyor. 

YALNIZ KİŞİLERDE SAĞLIĞI BOZAN PROTEİNLERİN YÜKSEK OLDUĞU GÖRÜLDÜ 

Araştırma sonuçlarına göre yalnızlık, ADM ve ASGR1 gibi belirli proteinlerin üretimini artırarak sağlık risklerini yükseltebilir. ADM proteini, stres hormonlarını düzenleyerek ruh hali üzerinde olumlu etkiler yapabilse de,yüksek seviyeleri beyin yapılarında küçülmeye ve erken ölüm riskine yol açabiliyor. ASGR1 ise yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları ve diğer kronik sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. 

NEDENİ HİÇBİR ZAMAN ÇÖZÜLEMEDİ 

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Chun Shen şunları söyledi: 

"Sosyal izolasyon ve yalnızlığın daha kötü sağlıkla bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak nedenini hiçbir zaman anlayamadık. Çalışmamız, bu ilişkide önemli bir rol oynayan bir dizi proteini vurguladı; özellikle bazı proteinlerin seviyeleri, yalnızlığın doğrudan bir sonucu olarak artıyor.” dedi. 

SOSYAL İLİŞKİLER İNSANLARI SAĞLIKLI TUTUYOR 

Warwick Üniversitesi'nden Profesör Jianfeng Feng araştırmaya yönelik şu bilgileri verdi: 

"İnsan vücudunda 100 binden fazla protein ve bunların birçok çeşidi bulunmaktadır. Yapay zeka ve yüksek verimli proteomik, birçok insan hastalığında önleme, teşhis, tedavi ve prognozda bazı temel proteinleri belirlememize yardımcı olabilir ve insan sağlığına ilişkin geleneksel bakış açısını altüst edebilir. Tanımladığımız proteinler, sosyal olarak izole edilmiş veya yalnız insanlarda görülen sağlıksızlığın altında yatan biyolojiye dair ipuçları veriyor ve sosyal ilişkilerin bizi sağlıklı tutmada neden bu kadar önemli bir rol oynadığını vurguluyor." 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde