Yabancı sermaye gerçekten kaçtı
Başbakan Erdoğan, yabancı sermaye temsilcilerini bu kez gerçekten kaçırdı. İşte ilginç olayın ayrıntıları....
YASED tarafından düzenlenen 2 günlük ''Başarıya Giden Yolda Fırsatlar Ülkesi Türkiye'' konferansının son gününde ''Yabancı Sermaye Stratejisi ve Türkiye'nin Hareket Planı'' konulu yuvarlak masa toplantısının kapanışını Başbakan Erdoğan yapacaktı.
Yuvarlak masa toplantısına dünyanın önde gelen 12 şirketinin CEO'su katılarak görüşlerini başbakana aktaracaktı.
Sabah erken başlayan program saat 17.00'de bitti. Programa göre Başbakan Erdoğan'ın gelmesiyle birlikte yuvarlak masa toplantısına geçilecekti. Ancak 17.15'de başlaması gereken program Başbakan Erdoğan'ın 1 saat 15 dakika geç gelmesi yüzünden 18.30'da gecikmeli başladı.
Erdoğan'ı bekleyemeyen birçok yabancı şirket temsilcisi kızarak salondan ayrıldı. Uluslararası bir toplantıda Erdoğan'ın geç kalması tepkiyle karşılandı. 1000 kişilik salonda ancak 200 kişi vardı. Erdoğan salona girerken YUH'lama sesleri duyuldu.
CEO'lar Başbakan Erdoğan'a sorunlarını dile getirdi
''Başarıya Giden Yolda Fırsatlar Ülkesi Türkiye'' konferansında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı yuvarlak masa toplantısında CEO'lar Türkiye ile ilgili sorunları dile getirdi.
Cargill Avrupa Başkanı Bram Klaeijsen, Türkiye'de yasama, yürütme ve yargı arasındaki armoninin sağlanması gerektiğini belirterek şirket olarak Türkiye'de hukuki anlamda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Bu Türkiye'ye özgü bir sorun." dedi. Türk Telekom CEO'su Paul Doany ise, Türkiye'de sağlanan isitikrarın önemine işaret ederek, Yatırımcılar, Türkiye'nin geleceğine inanıyor istikrar aracılığı ile mucizeler oluşturduğunu biliyorlar." diye konuştu.
''Yabancı Sermaye Stratejisi ve Türkiye'nin Hareket Planı'' konulu toplantıda konuşan Bram Klaeijsen, 69 yıldır Türkiye'de bulunan Cargill'in Türkiye'deki yatarımlarını arttıracağını söyledi. Türkiye'de pek çok iniş çıkış yaşandığını, en son 2001'de iniş olduğunu, o tarihten bu yana da sürekli bir çıkış yaşandığını belirten Klaeijsen, ''Türkiye'deki en büyük yatırımımızı 1999 yılında Orhangazi'de yaptık. Ve hiç duyulmamış yasal zorluklarla karşılaştık. Hükümet bir kanun yapıyor, kanunların uygulanması konusunda müthiş zorluklar yaşıyoruz." dedi.Türkiye'de yasama, yürütme ve yargı arasındaki armoninin sağlanması gerektiğini ifade eden Bram Klaeijsen,bu sorunun Türkiye'ye özgü olduğunu sözlerine ekledi.
Perakende sektöründeki yatırımların önemine değinen Cenor Group Aerium İcra Kurulu Başkanı Anthony Khoi de, "Türkiye'de perakende ve alışveriş merkezi alanında toplam yatırım 15 milyar Euro'yu bulacak yeni merkezlerle 70 bin istihdam sağlayacak işletilirken 100 bin istihdam sağlayacak" dedi. Khoi, mülk satışlarının yetersizliği, mülklerin istenilen kalitede olmaması bazı lokasyonlardaki yoğunluğun doğurduğu sorunlara işaret ederek, hipermarketler yasasının yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Eurohypo İcra Kurulu Başkanı Bernd Knobloch, "Türkiye'nin geleceğine olumlu bakıyoruz. Mortgage yasası çıktı çok önemli. Bütün bunları gerçekleştirmek için daha düşük faiz oranlarına
Kuveyt Merkezli The International Investor Başkanı Adnan Al Bahar, Türkiye'nin reform yolunda ilerleyeceğine ilişkin söz vermesini istedi. Al Bahar, şöyle devam etti "Şahsen özelleştirmelerin uluslararasılaştırılmasının devamı gerekiyor.Uluslar arası bankacılık ve sigorta sisteminin olması şart.Ortadoğu'dan geliyorum Türkiye çok ilgi çekiyor, giderek ilginç destinasyon haline geliyor."
Türk Telekom CEO'su Paul Doany ise, "Güçlü liderlik ve kararlılıkla ülkenin izlediği yol konusunda güven oluşturuluyor, insanlar izlenen yolda açıklık görüyorlar.Bütün sektörler için adil rekabet olması çok önemli, ölçütler olmalı. Yatırımcılar, Türkiye'nin geleceğine inanıyor istikrar aracılığı ile mucizeler oluşturduğunu biliyorlar" diye konuştu.
İnsanların bilgi teknolojilerinin kalkınmadaki öneminin farkında olduklarını belirten Microsoft EMEA Başkanı Ali Faramawy, "Gittikçe daha çok fırsatlar görüyoruz, hükümet hizmetlerinin modernizasyonu, daha iyi platformlar sağlamak, vatandaşlara hizmet sunmak için yabancı yatırımları desteklemek de dahil. KOBİ'lerde bilgi teknolojilerinin kullanmakta inanılmaz fırsatlar var" dedi.
Oracle İş Uygulamaları Başkan Yardımcısı Federic Glenat da yabancı dil bilen meslek lisesi mezunlarının sayısının artmasının uluslar arası şirketler açısından önemli olduğunu ve küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için projeler geliştirip gerekirse devletten maddi destek sağlanmasının üzerinde durdu.
Areal Bank İcra Kurulu Başkanı Dr. Wolf Schumacher ise, "Son derece istikrarlı politik ortam çok önemli.Bürokrasinin azalması önemli" değerlendirmesini yaparken, Group Danone Başkan Yardımcısı Jacques Vincent, "Başbakan bir lideri ülkesinin ekonomisini sizin gibi yönetenlere öneri sunmak son derece zor. Siz yalnızca sorunlara yakın olmakla kaymayıp Türk toplumunda işlerin nasıl olacağını soruyoruz. Mükemmel iş ortağısınız böyle devam edin" ifadelerini kullandı.
Şirketlerin üst düzey yöneticilerinin Türkiye hakkındaki görüşlerini aktardıkları toplantıyı dinleyen Başbakan Erdoğan, toplantıdan sonra konferansın kapanış konuşmasını yaptı.