Unakıtan tekstilcilere kızgın

Unakıtan tekstilcilere kızgın

UNAKITAN: 'FİYATLARI İNDİRECEĞİZ BAKANIM' DEDİNİZ, KDV'LER İNİNCE BİNDİRDİNİZ.

Unakıtan tekstilcilere kızgın
16px
24px
10.06.2006 20:05
ABONE OLgoogle

Unakıtan, KDV indirimlerinin kayıtlı ekonomiye geçişte kısmen faydası olmakla birlikte beklenen kadar olmadığını söyledi.

Tekstilde KDV'yi indirdiklerini hatırlatan Unakıtan, "Enflasyon hesaplarına baktım. En fazla zammı giyim sektörü yapmış. E be kardeşim hani indirmiştik bunu. 'Fiyatları indireceğiz sayın bakanım' demiştiniz. Ne oldu? Şimdi ne diyecekler bakalım. Kayıt dışının önüne geçmede illa vergi indirimi yapmamak lazım. Madem öyle bu kadar zam olmazdı. Ben indirdim onlar bindirdi. Hiç indirmemiş gibi bir de üstüne bindirdiler" diye konuştu.

Vergi Konseyi tarafından Antalya'da düzenlenen "AB Sürecinde Kayıtlı Ekonomiye Geçiş" konulu toplantıya katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tekstilcileri, söz verdikleri indirimleri yapmamakla eleştirdi. Toplantının açılışında konuşan Unakıtan, kayıtlı ekonomiye geçişte izlenen stratejiyi, bu çerçevede atılan adımları ve planları anlattı.

Kayıtlı ekonomiye geçiş için vergi indirimlerine gittiklerini belirten Maliye Bakanı, kurumlar vergisi oranının, komşu ülkelerle rekabet koşullarını da gözönünde bulundurarak 2006 itibariyle yüzde 20'ye indirildiğini, bu indirimle birlikte Türkiye'nin, OECD ülkelerinde en düşük yüke sahip beşinci ülke konumuna geldiğini kaydetti. Hükümete geldiklerinden itibaren imkanlar ölçüsünde vergi oranlarında indirimler yaptıklarını ifade eden Unakıtan, "Gelir Vergisi tarifesinde en yüksek oran 2006 yılı itibariyle yüzde 40'tan yüzde 35'e indirilmiş ve tek bir fiyat tarife yapısıyla 4 dilimli olarak basitleştirilmiştir. 2005 yılında temel gıda maddeleri, sağlık ve eğitim sektörlerinde, son olarak bu yıl içinde tekstil sektöründe önemli KDV oran indirimleri yapılmıştır. 2006 yılından itibaren finansal ürünlerin vergilemesinde harmonizasyon sağlanması amacıyla yüzde 15'lik düz bir oranda basit bir vergilendirme sistemi yürürlüğe konulmuştur" dedi. Unakıtan, kanunun meclis gündemine geldiğini, gelecek hafta görüşüleceğini aktardı.

Bundan sonra kimsenin vergi oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek kayıt dışında kalma mazeretinin olmayacağını ifade eden Maliye Bakanı, kayıtlı ekonomiye geçişte elde edilecek avantajları ise şöyle sıraladı: "Küresel rekabette ekonomimiz önemli kazanımlar elde edecek. Vergi tabana yayılacak. Herkes kanunda belirtilen ve üzerine düşen vergiyi ödeyecek. Böylece vergide adalet sağlanacak ve vergi yükü daha da düşecek. Kamu harcamaları sağlıklı gelir kaynakları finanse edileceğinden kamu açıkları bertaraf edilmiş olacak. Geçmiş krizlerin sebebi kamu açıklarıydı. Bu yüzden şimdi haraç gibi faiz ödüyoruz. Faiz ödemeleri için Türk milletinin cebinden çıkan para senelik 35-40 milyar dolar. Kayıtlı ekonomiye geçişte bunların hepsi ortadan kalkacak. Kayıtlı ekonomiye geçişte kurumsallaşma imkanı artacak. Ekonominin verimliliği yükselecek. Rüşvet ve yolsuzluk ekonomisi önlenecek. Sosyal güvenlik sistemi yaygınlaşacak."

Maliye Bakanı, kayıt dışılıktan dolayı milli gelirin de tam olarak hesaplanamadığını kaydetti. Kişi başına düşen milli gelirin 5 bin dolardan daha fazla olduğuna işaret eden Unakıtan, "İstatistik Kurumu, kayıt dışılığı kavrayamıyor. Dolayısıyla milli gelirimiz düşük gözüküyor. Dışarıya olduğumuzdan daha fakir görünüyoruz. Biz 5 bin dolarlık adam değiliz. Daha fazlayız" diye konuştu.

Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirini 10 bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Maliye Bakanı Unakıtan, 2013 yılına kadar 7 yıllık stratejik plan yaptıklarını, ikinci 7 yıllık planda kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doları bulacağını söyledi. Unakıtan, ondan sonraki hedeflerin daha büyük olduğunu, akıllı hareket edilmes ihalinde hedefin yakalanacağını, hatta aşılabileceğini, yeter ki politikalardan taviz verilmemesi gerektiğini kay

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde