Uçan arabalar için ön siparişler alınıyor: Pazar 2040'a kadar 1,5 trilyon dolara ulaşabilir
Çin ve Uzak Doğu ülkeleri uçan arabalara ciddi yatırım yapıyor. Fabrikalar seri üretim için gün sayarken, ön siparişler alınmaya başladı bile. Uçan araba pazarının 2040 yılına kadar 1,5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye gazetesinden Ömer Temür'ün haberine göreç izgi filmde öngörülen teknolojilerin birçoğu gerçeğe dönüşmüş durumda.
Yeni dönemde geleneksel otomotiv devlerinin tahtı sallanırken, pazar elektrikli otonom ve uçan arabalarla yeniden şekilleniyor.
Helikopterler gibi dikey kalkış ve iniş yapabilen, daha sonra sabit kanatlı moda geçerek daha hızlı seyahat edebilen elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) özelliğine sahip uçan arabalar alternatif ulaşım aracı olarak öne çıkıyor. Morgan Stanley’e göre eVTOL pazarının 2030 yılına 278 milyar dolara, 2040 yılına kadar ise yıllık 1,5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. İlk etapta taksi hizmeti veren bu tür araçların yakın gelecekte lojistik, acil servisler, tarım, turizm ve güvenlik gibi operasyonlarda da kullanılması bekleniyor.
UÇAN ARABA PAZARI ŞİMDİDEN ÇİNLİLERİN ELİNDE
China Merchants Securities’in raporuna göre eVTOL modellerinin yüzde 50’sine tek başanı sahip olan Çin bu alanda liderliği elinde bulunduruyor. Çin’i yüzde 18 pay ile ABD takip ediyor. Çin’in liderliği hiç şüphesiz batarya, EV ve teknolojideki deneyim ve uzmanlığından kaynaklanıyor.
Şehirlerin yeni sakinleri uçan arabalarda artık son testler yapılıyor. Çinli AutoFlight beş kişilik Prosperity eVTOL uçağını Shenzhen ve Zhuhai arasında uçuşunu dakikalar içerisinde tamamlarken, Chery’nin prototip aşamasındaki modeli 120 kilometre menzili ile dikey kalkış ve iniş yapıyor. Çinli Xpeng de uçan arabasını aralık ayında ön siparişe açmayı planlıyor. XPeng ayrıca seri üretim için Çin’in Guangzhou kentinde tesis inşa ediyor. Fabrikada yılda 10 bin araç üretilmesi hedefleniyor. Çinli uçan taksi şirketi EHang Holdings da Tayland’da ticari uçuş operasyonlarını başlatmadan önce ilk yolcu uçuşlarını gerçekleştirdi. Pilotsuz eVTOL özelliğine sahip EHang EH216-S uçağıyla yapılan uçuşlar, Bangkok’un merkezindeki ünlü Queen Sirikit Ulusal Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. EHang EAV adalar arası geçiş hizmetleri için kullanılacak.
ABD’de bu alanda çalışmalar hız kazanmış durumda. Tesla tarafından desteklenen ABD’li teknoloji şirketi Alef Aeronautics ön siparişe açıldı. 3 binden fazla sipariş alan otomobilin fiyatı 300 bin dolar olarak açıklandı. Otomobilin ilkinin 2025’in sonunda üretilmesi bekleniyor. Kaliforniyalı şirket ayrıca 35.000 dolardan başlayan fiyatlarla daha uygun fiyatlı bir uçan araba üzerinde çalışıyor. Türkiye’de ise AirCar önümüzdeki aylara ilk siparişlerini almayı hazırlanıyor. Aynı şekilde Baykar firması Cezeri ile bu alana yatırım yapıyor.
UÇAN ARABANIN ÖNÜNDE BAZI ENGELLER VAR
Uçan taksi alanındaki yatırımlar hızlansa da kullanımının yaygınlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Araçların sertifikalandırılması ve rotaların oluşturulması için kanuni düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca şehirlerin altyapıları iniş kalkış için henüz uygun değil. Uçan araçlar otonom olduğu için hata sıfır hata payı ile çalışması gerekiyor. Yapay zekâ konusunda ciddi ilerlemeler sağlansa da otonom konusunda hâlâ sıkıntılar yaşanıyor.
patronlardunyasi.com