Dolar
38,4316
0,04%
Euro
43,6607
-0,20%
Sterlin
51,1879
0,00%
Bitcoin
3.629.899
1,58%
BİST-100
9.432,55
-0,61%
Gram Altın
4.101,409
-0,83%
Gümüş
33,14
-1,39%
Faiz
48,44
0,00%

Türkler Tayland’da 5 bin balıkçı gemisi üretecek

Tayland, yasal olmayan balıkçılıkla kaybettiği gücü geri kazanmak için gerekli düzenlemeleri yaptı, ardından lisanslı balıkçılık gemileri inşa ettirmek üzere harekete geçti. Tuzla OSB’nin kapısını çalan Tayland’lı yetkililer, NAVTEK ile 5 bin geminin inşası için el sıkıştı. 

07.03.2025 13:24Güncelleme: 07.03.2025 13:29
Türkler Tayland’da 5 bin balıkçı gemisi üretecek
16px
32px

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Dünyanın balıkçılık devi Tayland, sektördeki büyük geri dönüşünü Türk gemileri ile yapacak. Yasal olmayan balıkçılık faaliyetleri nedeniyle 2015 yılında AB ve ABD’den ağır yaptırımlarla karşılayan ülke son 10 yılda birbiri ardına düzenlemeler çıkardı ve yürürlüğe koydu. Yeni dönemde lisanslı balıkçılıkla sektörde yeni bir çıkışa hazırlanan Tayland, ihtiyaç duyulan yeni gemiler için Türk yatırımcılar imzayı attı.

PATTANİ BİR GEMİ ÜRETİM MERKEZİ OLACAK

Tayland balıkçılıkta dünya devi ülkelerden biri. Yaklaşık 300 bin kişi ülkede balıkçılıkla hayatını kazanıyor. Yıllık toplam su ürünleri üretimi (balık, kabuklu deniz hayvanları ve kültür balıkçılığı dahil) yaklaşık 2,5 ila 3 milyon ton civarında. Ülkenin balıkçılık ihracatı 7 milyar doları aşıyor. Tayland işte bu kadar önemli olan bu sektörde yeni bir atılım için kolları sıvamış durumda. Pattani bölgesini bir denizcilik üssü olarak konumlayan ülke gemi üretimi için Tuzla OSB’nin kapısını çaldı. 

NORVEÇ MODELİ İÇİN ORTAK ŞİRKET KURULACAK

Türkiye Gemi İnşacıları Birliği Başkanı Murat Kıran ile görüşmeler yapıldı. Bölgede Norveç modeli ile kendi kendine yeten bir ekosistem yaratılması için el sıkışıldı. Bu paralelde Murat Kıran’ın şirketi NAVTEK ile Taylandlı özel sektör kuruluşları arasında bir ortak şirket kurulması için anlaşma yapıldı.

Tayland medyasına yansıyan bilgilere göre bu şirket Pattani’yi bölgede bir üretim üssü haline getirerek 5 bin ticari geminin inşasını gerçekleştirecek. Onay için Tayland yönetimine sunulan yatırım ülkede çok önemli bir istihdam da yaratacak. Tayland hükümeti balıkçılık gemileri üretimi için vergi indirimleri ve düşük faizli kredi dahil bir dizi teşvik sunmuş durumda.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 2006'da 'depremi önceden bilen cihazı' pazarlamaya çalışan Azerbaycanlı Profesör Kerim Kerimov şimdi nerede? 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 2006'da 'depremi önceden bilen cihazı' pazarlamaya çalışan Azerbaycanlı Profesör Kerim Kerimov şimdi nerede? #deprem