Türkiye asker için son sözü söyledi

Türkiye asker için son sözü söyledi

Bakan Gül, Lübnan'ın güneyine yerleştirilmesi planlanan uluslararası güçte Türk askerinin olup olmayacağı ile ilgili Türkiye'nin yaklaşımını değerlendirdi. Gül'ün tavrı netti.

Türkiye asker için son sözü söyledi
16px
24px
26.07.2006 23:11
ABONE OLgoogle

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Roma'da Uluslararası Lübnan Konferansı'nın sona ermesinin ardından, Türkiye'ye hareketinden önce Türk basınına yaptığı açıklamalarda, toplantıda ele alınan belli başlı konularda Ankara'nın yaklaşımları konusunda da bilgi verdi.

Abdullah Gül, ateşkesin ardından Lübnan'ın güneyine yerleştirilmesi gereken uluslararası güç konusunda Birleşmiş Milletler kararının şart olduğuna değinerek, 'İstikrar gücüyle ilgili şartların oluşması ve de BM kararının çıkması gerekiyor. Roma'daki konuşmamda, bunun faydalı olabileceğini ifade ettim' dedi.

Gül, Dışişleri Bakanlığı'nın resmen doğrulamamasına karşın, Batı basınında, ateşkes sonrasında Güney Lübnan'da konuşlandırılacak 10 bin kişilik ilk uluslararası gücün Türkiye ve Mısır askerlerinden oluşacağı biçimindeki söylentilerin hatırlatılmasına karşılık olarak, bunun zamanla netleşecek bir konu olduğunu söyledi.

Konuyu, Roma'ya gelmeden önce Genelkurmay Başkanlığı ile de ele aldıklarına değinen Gül, Türkiye'nin konuya ilişkin yaklaşımını şu sözlerle özetledi:

'Bu konuda bizim kendi görüşümüz var elbet. Basında bu tür haberler çıkabiliyor. Zira Türkiye'nin oynayabileceği rol bilindiği için, bunu kimse görmezlikten gelemez. Biz bu konuda bir BM kararının çıkmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Bununla ilgili bir BM kararı çıkacak. Ondan sonra tabii ki şartların da oluşması gerekiyor. Biz de tabii ki bu konuyu en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bu konuyla ilgili
olarak zaten gelmeden önce Genelkurmay Başkanlığımızla da görüşmelerimiz oldu'

Gül, 'Türkiye bu tür bir rol üstlenmeye hazır mı, böyle bir gücün komutasını üstlenir mi?' biçimindeki bir soruyu ise, 'Bunlar detaylarla ilgili konular. Detaylar ortaya çıksın o zaman daha açık söylemde bulunuruz. Şimdilik bu kadar yeter. Herhalde zaten, önümüzdeki günlerde bu iş netleşecektir' diye yanıtladı.

'HADİSEYİ SADECE LÜBNAN-İSRAİL MESELESİ OLARAK GÖRMEK YANLIŞ'

Gül, Roma'daki toplantıda, İsrail ve Lübnan arasında son günlerde yaşanan gerginliği geniş bir perspektifle ele almak gerektiğine değindiğini belirterek, şöyle konuştu:

'Hadiseyi sadece Lübnan-İsrail meselesi olarak görmek yanlış olur. Olaya çok geniş bir Ortadoğu perspektifiyle bakmak lazım. Meselenin ve sorunun kökenlerine inmek lazım. Bu yapılmaz da sadece
Lübnan'a bakılarak yetinilirse, bu olay kapansa dahi yarın başka bir olay başlar. Kaldı ki bu tür olaylar, sadece Ortadoğu değil, çok daha geniş bir coğrafyada olumsuz sonuçlar ada yol açabilecek niteliktedir.
Bu nedenle, ateşkesin sağlanması için ne lazımsa bir önce yapılmalıdır'

Gül, Lübnan'da muhtelif ülkelere mensup yabancılardan Türkiye üzerinden tahliye edilmiş kişilerin sayısının dün itibarıyla yaklaşık 10 bine ulaştığına da değindi. Bu konuda pek çok ülkenin Türkiye'ye teşekkür ettiğini belirten Gül, 'Katılımcılara, Türkiye'nin Lübnan'a yardım faaliyetlerine başladığını da anlattım' dedi.

Gül, Roma'daki konferans sonundaki deklerasyona ateşkesi sağlamaya yönelik çabaların öneminin vurgulanmasını da yararlı bir gelişme olarak niteleyerek, bu konudaki görüşleri şu sözlerle dile getirdi:
'Önemli olan bu ateşi söndürmek için herkesin bir gayret içinde olmasıdır. Bu gayret mevcut. Roma'daki toplantıda bunun varolduğunu gördüm. Herkes ateşkesin sağlanması gerektiğini belirtiyor. Bunu
sağlamak için hemen çalışmalara başlanması konusunda da ortak fikirler ortaya çıktı. Dolayısıyla bu konuda bir konsensus var.'
<

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde