"Türk ordusunun adadaki varlığı kabul edilemez"
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Avrupalı parlamenterleri seslendiği konuşmasında Türkiye'nin KKTC'de asker bulundurmasını eleştirdi.
Strasbourg'da toplanan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'nda konuşan Karamanlis, "İşgalci Türk ordusunun 21. yüzyılda hala Kıbrıs'ta bulunması etik, siyasi ve mantıksal açıdan kabul edilebilir bir durum değildir." ifadelerini kullandı.
Yunan Başbakan, Kıbrıs Türklerine uygulanan ekonomik izolasyonunun "Türk işgalinin sonucu" olduğunu savundu.
Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini belirten Yunan Başbakan, "Yunanistan'daki tüm siyasi partiler, Türkiye'nin AB'ye karşı taahhütlerinden vazgeçmemesini istiyor. Çünkü bu sürecin devam etmesi, Türkiye'nin adada akılcı ve kalıcı çözüm için adım atmasını sağlayacaktır." dedi. Karamanlis, Ankara'nın Rum kesimine limanların ve hava alanlarının açılmasına ilişkin taahhüdünü yerine getirmediğini hatırlatarak, "Türkiye'nin müzakerelerin yürümesi için üzerine düşen tüm görevleri yerine getirmediğinin farkındayız. Ancak, Yunanistan Türkiye'nin tam üyelik sürecini desteklemeye devam edecektir." dedi.
AKPM'de gözlemci statüsüyle KKTC'yi temsil eden Özdil Nami'nin izolasyonların kaldırılmasına ilişkin sorusu üzerine Karamanlis, "Adadaki Türk toplumunun sözde izolasyonu Türk işgalinin bir sonucudur. Biz AB'nin Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik faaliyetlerini kolaylaştıracak önerilerine destek verdik." dedi. Kıbrıs'ın aynı zamanda bir insan hakları sorunu olduğunu savunan Yunan Başbakan, sorunun BM'nin ara buluculuğunda çözülebileceğini, AB'nin ve Avrupa Konseyi'nin katkılarının da önemli olduğunu kaydetti.
Karamanlis, Türk milletvekillerinin Batı Trakya'daki Türk azınlığı üyelerinin Yunan vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin sorularına ise, "Yunanistan, uluslararası hukuka saygı duyan bir demokratik ülkedir. Söz konusu yasa, sadece müslüman azınlık için değil tüm vatandaşlar için geçerlidir." ifadelerini kullandı. Ancak, Yunanistan Avrupa Konseyi ülkeler arasında insan hakları karnesi en zayıf ülkelerden biri olarak biliniyor. Yunanistan, Avrupa Konseyi'nin azınlıkların kültürel haklarını koruma amaçlı Avrupa Azınlık Hakları Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamayı reddediyor. Ayrıca, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, geçtiğimiz aylarda yayınladığı 2006 raporunda Yunanistan'ın azınlıklarına karşı tutumu sert ifadelerle eleştirmişti.