Türk futboluna 'Rüzgârın Oğlu' lakabıyla geçen Zeynel Soyuer, son yolculuğuna uğurlandı

Türk futboluna 'Rüzgârın Oğlu' lakabıyla geçen Zeynel Soyuer, son yolculuğuna uğurlandı

Dedesi, 93 Harbi'nde Türkiye'ye göçmüş. Boşnak kökenli, 6'sı erkek, 1 kız çocuklu ailenin en küçük oğlu olarak Bursa İnegöl'de dünyaya gelmiş. Babası Yemen, Çanakkale, Afyon cephelerinde 8 sene boyunca savaşmış. 'Futbol oynamak günahtır' denilen dönemde meşin yuvarlağa gönül vermiş. Tıbbiyede okuyan ağabeyinin getirdiği Fenerbahçe dergileriyle yatıp kalkmış. Annesi çok karşı çıkmış ama o vazgeçmemiş. 16 yaşında başladı futbola Zeynel Soyuer. Önce İnegölspor sonra Gençlerbirliği. 12 yıl boyunca kesintisiz formasını giydiği Gençlerbirliği'nde, Beşiktaş'a attığı 3 gülün ardından 'Rüzgârın Oğlu' lakabını aldı. Ve o rüzgâr 18 ilde çalıştırdığı kulüplerle yüzlerce futbolcunun hayatına dokundu. Ve 85 yaşında dindi rüzgâr...

Türk futboluna 'Rüzgârın Oğlu' lakabıyla geçen Zeynel Soyuer, son yolculuğuna uğurlandı
16px
24px
13.11.2024 01:51Güncelleme: 13.11.2024 02:07
ABONE OLgoogle

Türk futbolunda 'Rüzgârın oğlu' lakabıyla tanınan Zeynel Soyuer, futbola 16 yaşındayken Bursa'da İnegöl İdmanyurdu'nda başladı. Futbolcu seçmeleri için 1958 yılında Ankara'ya gitti. Ankaragücü yöneticileri tarafından beğenildi hatta transfer anlaşması da yapıldı. Ancak Ankaragücü yöneticileri transferden caydı. Bu vazgeçiş, Zeynel Soyuer'e Gençlerbirliği'nin yolunu açtı. O sene kırmızı-siyahlı formayı üzerine geçiren Soyuer, 12 yıl boyunca kesintisiz olarak Gençlerbirliği için mücadele etti. 

'RÜZGÂRIN OĞLU' LAKABI BEŞİKTAŞ MAÇINDA TAKILDI

Sadece 2 yıl sonraki maçta ise mücadelesine yakışan unvanını alacaktı. 1960 yılında Beşiktaş'la karşılaşan Gençlerbirliği, maçı 3-0 kazandı. Maçın bütün gollerini de Zeynel Soyuer attı. Ancak bu maçtan sonra sadece ismiyle anılmayacaktı. Sol kanattan fırtına gibi esmesi dolayısıyla 'Rüzgârın oğlu' lakabı takıldı ve artık o 'Rüzgârın oğlu Zeynel Soyuer'di.  

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

Zeynel Soyuer, 5 kez milli takımlara çağırıldı. 4 kez Türkiye U-18 ve 1 kez de Türkiye A Milli forması olmak üzere 5 kez milli formayı giydi. Milli takım adına 1 de gol kaydetti. 

TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ

Yeşil sahalarda top koşturmaktan emekli oldu ama futbolu hiç bırakmadı. 1970′li yılların başında antrenörlük kurslarına katıldı. 1973 yılında amatör kulüplerden Sitespor'u çalıştırmaya başladı. Ardından uzun süre top koşturduğu Gençlerbirliği'nde yardımcı antrenörlük yaptı. 

Profesyonel anlamda teknik direktörlük kariyerine 1976-1977 sezonunda Diyarbakırspor'da başladı. Zeynel Soyuer ardından Gaziantepspor, Adana Demirspor, Çaykur Rizespor, Kocaelispor, İskenderunspor, Ankaragücü, Antalyaspor, Konyaspor, Denizlispor, Zonguldakspor, Edirnespor, Malatyaspor, Petrolofisi, Samsunspor, Sincanspor, Sakaryaspor, Karşıyaka, Kardemir Karabükspor'da da görev yaptı. Teknik adamlık kariyerinde, Diyarbakırspor (1976-77), Gaziantepspor (1989-90) ve Samsunspor'u (1992-93) Süper Lig'e çıkarma başarısını gösterdi.

Genç Milli Takımın 15 Mart 1975’te Çekoslovakya’yı 2-0 yenip Avrupa Şampiyonası finallerine katılma hakkı elde ettiği maçtan sonra, teknik direktör Zeynel Soyuer talebelerinin omuzlarında sahayı terk ediyor. Fotoğraf: dinyakos.com

BOŞNAK KÖKENLİ, 7 ÇOCUKLU AİLENİN EN KÜÇÜĞÜ

Soyuer, dinyakos.com internet sitesinde yayımlanan röportajında ailesinden ve futbol sevgisini şöyle anlatmıştı:

“1939’da İnegöl’de doğdum. Ailem Boşnak kökenlidir, 93 Harbi sırasında dedemler gelip yerleşmiş. Babam da İnegöl doğumludur. 1914’te Yemen’de savaşmaya başlamış. Sonra Çanakkale, ardından Afyon cephesinde, tam sekiz sene savaşmış. Daha sonra şoförlük yapmış. Dolma lastikli dönemde Bursa-İnegöl arasında çalışmış. Sonra İkinci Dünya Savaşı sırasında aracı orduya lazım diye alınmış. Sonra saatçiliğe başlamış. Saatçilik aile mesleği oldu bizde.”

'FENERBAHÇE MECMUASIYLA YATAR KALKARDIM'

“Biz altısı erkek, biri kız olmak üzere yedi kardeşiz. Ben en küçükleriyim. Kardeşler arasında benden başka futbolcu yoktu. Eskiden futbol oynamak günah diye yaygın bir inanış vardı. Fakat abilerim futbolu severdi. En büyük abim Fenerbahçeliydi ve  tıbbiyede talebe iken Öz Fenerbahçe mecmuasını getirirdi İnegöl’e. O zamanın futbolcularının – Ahmet Erol’lar, Büyük Fikret’ler, Küçük Fikret’ler – resimleriyle doluydu o mecmua. Ben de onlarla yatar kalkardım. Daha küçükten itibaren futbola çok tutkuluydum. Annem futbol oynuyorum diye çok kızardı bana.”

LAKABI NASIL ALDIĞINI ANLATTI

“Rüzgârın Oğlu lakabı sanıyorum 1959-60 sezonunda kondu. O zamanlar Armin Hary diye 100 metre rekortmeni bir atlet vardı. 100 metreyi 10 saniyede koşmuştu, onun üzerine Rüzgârın Oğlu demişler. Beşiktaş’la burada hazırlık maçı oynuyorduk. 3-0 yendik, 3 golü de ben atmıştım. Maraton tribününden biri, ‘Haydi rüzgârın oğlu!’ diye bağırdı. Kabullendi millet bunu, adım öyle kaldı.”

'RÜZÂR' 85 YAŞINDA DİNDİ!

18 ilin futbol hayatına dokunan Zeynel Soyuer, 85 yaşında hayatını kaybetti. 12 yıl boyunca kesintisiz formasını giydiği Gençlerbirliği'nden Soyuer'le ilgili şu açıklama yapıldı: 

"1959-1971 yılları arasında 12 yıl boyunca kesintisiz olarak Gençlerbirliği'mizin formasını giyen, 1972-1974 yılları arasında kulübümüzde yardımcı antrenör olarak görev yapan, forvet olarak oynadığı maçlardaki hızından dolayı 'Rüzgarın oğlu' lakabını alan Gençlerbirliği'mizin değerlerinden Zeynel Soyuer'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz."

İLHAN CAVCAV TESİSLERİ'NDE TÖREN DÜZENLENDİ

Zeynel Soyuer için Ankara'da Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri'nde tören düzenlendi. Törene kulüp başkanı Osman Sungur, yönetim, divan, disiplin ve denetleme kurulu üyeleri, Gençlerbirliği Eski Futbolcular Derneği üyeleri, altyapı antrenörleri ve futbolcuları, kulüp personeli, taraftarlar ile Soyuer'in ailesi, yakınları ve sevenleri katıldı. Osman Sungur, törende yaptığı konuşmada, "Zeynel ağabeyimizin kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kederli ailesine ve camiamıza başsağlığı diliyorum. Kendisini buradan uğurlamamızın büyük bir önemi var. Çünkü bu tesisler inşa edilirken çok büyük emeklerde bulunanlardan birisidir. Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın" dedi. 
Törenin ardından Kocatepe Camisi'nde kılınan cenaze namazı sonrası Zeynel Soyuer'in naaşı Gölbaşı Mezarlığı'nda defnedildi.


Futbol hayatına dokunduğu diğer illerdeki takımlar gibi futbola ilk başladığı İnegölspor da Soyuer için başsağlığı mesajı paylaştı. İnegölspor'un mesajında şöyle denildi: 

"İnegöl İdman Yurdu’nda futbol hayatına başlayan daha sonra transfer olduğu Gençlerbirliği forması altında Türk futboluna 'Rüzgârın Oğlu' lakabıyla uzun yıllar hizmet eden Zeynel Soyuer’in hayatını kaybettiğin derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. İnegölspor yönetim kurulu olarak, merhuma yüce Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere tüm yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."


patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde